Konavoska agonija s vukovima, lovci nemoćni

01.12.2021.

19:58

Autor: Vicko Dragojević/Dnevnik/IMS/HRT

Vukovi u Konavlima

Vukovi u Konavlima

Foto: Dnevnik / HTV

S dolaskom zimskih i kišovitih dana konavoski stočari imaju dodatne razloge za brigu. Već godinama muku muče s napadima vukova, čiji broj stalno raste. Dok neki traže načine kako se obraniti od tih predatora, koji su zaštićeni zakonom, neki su jednostavno odustali od stočarstva.

Niski oblaci i loše vrijeme konavoske stočare pozivaju da dobro otvore oči - iz bilo kojeg smjera mogu ih napasti vukovi.


- U slučaju da nešto ostane, sakrije se prilikom janjenja, ako je u šumi i ako ne možeš naći - ujutro je nema. Sve pojedu, ne ostane komadić vune, čak i vunu pojedu, ostane samo čip, kaže stočar Ivo Vidak. Da vuk stalno vreba, potvrđuju i fotografije, koje se snimaju gotovo svakodnevno.

Konavoska agonija s vukovima počela je prije 20 godina, a kako se problem do sada nije riješio, dio stočara polako odustaje od proizvodnje. Miho Kukuljica kaže da su mu vukovi pojeli oko 150 koza i ovaca, 10 goveda i konja i dva psa. Odustao je od uzgoja koza i ovaca, trenutno ima samo nešto goveda i konja.

Kazne za odstrel vuka više od 40 tisuća kuna 

Do prije nekoliko godina bio je dopušten odstrel jednog vuka godišnje u cijeloj županiji. Sada je i ta odredba ukinuta, a kazna za usmrćivanje vuka veća je od 40 tisuća kuna.

- Vuk je zaštićena životinja. Jako je teško organizirati hajke, pogotovo na način na koji su nekada bile. Prije je čak bilo i lakše jer su obradive površine bile veće. Sad su to takve džungle, da je jako teško nešto napraviti na lovački način, a i zakon nam to ne dozvoljava, objašnjava Vlaho Mihatović iz Lovačkog društva Konavle.

Stoga se stočari okreću drugačijim rješenjima: Ivo Vidak do sada je kroz konavosko polje razvukao oko 10 kilometara ograde, a nabavio je i posebne pse, kangale. Psi uče jedan od drugoga i svakoga provjeravaju. Tko god želi među stado, mora proći njihovu kontrolu.

Procjenjuje se da je u Konavlima više vučjih čopora. Najuporniji stočari stalno traže nove načine čuvanja stoke. Oni ostali jednostavno odustaju od proizvodnje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!