Četiri protupožarna zrakoplova na remontu, dva bi trebala biti popravljena do 15. kolovoza

03.08.2022.

Zadnja izmjena 15:50

Autor: HRT/D.M.

Kanader

Kanader

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

U Ministarstvu obrane danas je održan sastanak sa Zrakoplovno-tehničkim centrom i CERP-om o dinamici remonta protupožarnih aviona. Ponovno se nije poštovao rok isporuke te sada požare u Hrvatskoj gase četiri kanadera i tri Air Tractora. Još jedan Air Tractor trebao bi biti u funkciji za nekoliko dana. Četiri zrakoplova su na popravku, od kojih se na dva u ovoj sezoni neće računati.

Ministar Mario Banožić izvijestio je da je i danas bio na sastanku u Zemuniku gdje se razgovaralo o broju kanadera i Air Tractora i njihovih posada i održavanju te o izazovima s kojima se susreću protupožarne zračne snage. Prisjetio se aktivnosti protupožarnih snaga od početka sezone u Hrvatskoj i drugim državama te zahvalio svima na vrhunskom angažmanu. 

- Definitivno da bi bilo lakše sezonu raditi da smo u kapacitetu kao i prošle godine (5 kanadera i 5 Air Tractora). MORH je planom iz kolovoza 2021. sa ZTC-om to predvidio. Međutim, kako se dinamika pomicala iz tjedna u tjedan - rokovi će se pomaknuti, najavio je Banožić. Izrazio je nadu da će se uspješno iznijeti ova protupožarna sezona, a da će novi dinamički plan od 15. kolovoza rezultirati zahvatima kako dogodine ne bi bilo ovih problema. 

Što se radi na zrakoplovima


- Trenutno u hangaru imamo dva zrakoplova 811 i 888. Na 888 se rade probe sustava. Nadamo se početkom sljedećeg tjedna da ćemo moći zvati posadu HRZ-a da ga preuzme. Kanader 811 ostaje cijelo ljeto, na njega ne računamo. U drugom hangaru imamo Air Tractor 896 na kojemu smo imali izuzetno problematične radove - varenje strukture na četiri mjesta. On je najmanji i trpi velike pritiske jer je dvosjed, izvijestio je direktor ZTC-a Zdravko Klanac.

Dodao je kako je jučer iz Zadra došao Air Tractor 893 - koji je imao slijetanje na plovke. Krenut će se s radovima, ali mislim da će morati ostati preko ljeta jer ima i radove godišnjeg pregleda, rekao je Klanac.

Klanac: Smatram se odgovornim

- Ja sam na čelu sam ZTC-a i odgovoran sam za dobre i loše stvari. Moja savjest je mirna, napravili smo sve da se radovi naprave, odgovorio je. Izvijestio je da ukupno 27 mehaničara radi na kanaderima i Air Tractorima - njih 6 je na godišnjem, a dvojica se vraćaju idući ponedjeljak, izvijestio je.

Zdravko Klanac

Zdravko Klanac

Foto: HTV / HRT

Komentirajući navode da dva radnika koji su na bolovanju rade vani – kazao je da je to čuo iz medija.

"Izvanredni otkaz; ako imate snimku, dostavite mi je"

- Za jednog od njih smo prije nekoliko godina od inspekcije HZZO-a tražili provjeru bolovanja. Za mene je snimka za izvanredan otkaz. Čuo sam da se radi o mehaničaru koji je sam sebe fotografirao u Austriji i slao nekim svojim kolegama. Ne želim se pretvoriti u istražni organ. Ako imate tu snimku, molim vas da mi je dostavite, poručio je Klanac.

Naglasio je kako su ugovor s MORH-om, svojim glavnim partnerom, sklopili u siječnju, veljači i ako su "obmanuli, nisu to napravili namjerno i zlonamjerno.” Na pitanje ugrožava li nacionalnu sigurnost, odgovorio je kako je napravio sve što je u njegovoj moći te da je njegov mandat uvijek na raspolaganju. A njegovu ostavku, dodao je - ministar nije tražio.

Ponovio je kako su imali tešku godinu i četiri petogodišnja pregleda koji iziskuju dvostruko više vremena. Jedni su od rijetkih u Europi koji su napravili pregled uz potpuno skidanje vijaka, dodao je.

O popravljanju privatnih automobila u ZTC-u Klanac rekao je da je on dopustio uvoz vozila izvan radnog vremena. To je politika firme, pomažemo djelatnicima. To nije utjecalo na rad na zrakoplovima, ustvrdio je.

Križanec: Radimo s onim što imamo

U polovici protupožarne sezone, koja se priprema cijelu godinu, vatrogasci ne mogu računati na pomoć cijele eskadrile.

- Mi ćemo raditi s onim s čim imamo i koliko imamo, a je li to dovoljno - to je pitanje gdje možemo reći 'jest' ili 'nije'. Pogriješit ćemo ovisno koliko će biti požara, koliko će se ljudi pridržavati osnovnog postulata, a to je preventiva, poručio je zapovjednik HRZ-a Michael Križanec.

Banožić: Trebaju nam avioni, a ne ostavke

Na pitanje koga smatra odgovornim zbog situacije, Mario Banožić je odgovorio kako je MORH napravio sve, a da su ga na sastancima svaki put uvjeravali da će do određenog datuma remont biti gotov.

- Danas smo iskomunicirali nove rokove, mogu samo vjerovati tome. Jedino možemo tražiti penalizaciju ZTC-a ili jamstva. CERP će dalje tražiti, kazao je te dodao: "Neću tražiti ostavku jer na to nemam pravo. Sad nam trebaju avioni, a ne ostavke. Nakon protupožarne sezone možemo tražiti ubrzanje procesa i garancije".

Upitan koliko je ZTC dobio novaca od MORH-a, Banožić je precizirao da Hrvatsko ratno zrakoplovstvo (HRZ) za održavanje ima oko 105 milijuna kuna, od čega se 30 posto odnosi na ugovor sa ZTC-om.

Zrakoplovno-tehnički centar u vlasništvu je države, a u nadležnosti Centra za restrukturiranje iz kojeg tvrde - nisu odgovorni za kašnjenje s remontom. 

- Mi smo se ogradili, mi smo citirali zakon o trgovačkim društvima koji propisuje nadležnosti organa svakog dioničkog društva. Ovo je dioničko društvo, izjavila je na konferenciji direktorica sektora za restrukturiranje i prodaju u CERP-u Jadranka Čengija Šarić

CERP se ograđuje

Iz Centra za restrukturiranje i prodaju priopćili su kako je za poslovanje ZTC-a odgovorna Uprava te Nadzorni odbor, koji podnosi izvješće Skupštini. Dodaju kako Uprava vodi poslove društva na vlastitu odgovornost te je odgovorna za operativno vođenje poslova i praćenje ispunjenja ugovornih obveza u ugovorenim rokovima, kao i za kašnjenje u ispunjavanju navedenih obveza. Stoga su, dodaje se u priopćenju - "medijski napisi o odgovornosti CERP-a za propuste u poslovanju društva ZTC d.d. neutemeljeni i neistiniti".

- CERP je kao zastupnik RH zatražio od Nadzornog odbora i Uprave društva dostavu Izvješća o stanju u društvu s naglaskom na pitanja nepoštivanja rokova isporuke protupožarnih aviona i neadekvatan broj izvršitelja preuzetih obveza. Nakon zaprimanja odgovarajućih izvješća utvrdit će se činjenice i donijeti odgovarajuće odluke iz nadležnosti skupštine društva te će se i nadalje poduzimati sve radnje na koje je CERP ovlašten sukladno odredbama Zakona o trgovačkim društvima, kako bi se utvrdila odgovornost i spriječili propusti u poslovanju, zaključuje se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!