Zašto Zrakoplovno-tehnički centar nije isporučio protupožarne zrakoplove?

01.08.2022.

12:57

Autor: I.Z./HRT/Hina

Zračne snage od početka protupožarne sezone sudjelovale u gašenju 57 požara

Zračne snage od početka protupožarne sezone sudjelovale u gašenju 57 požara

Foto: MORH / arhiva

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH sudjelovale su od početka ovogodišnje protupožarne sezone, od 13. lipnja do danas, 1. kolovoza, u gašenju ukupno 57 požara, izvijestiio je MORH. Premijer Andrej Plenković i ministar Davor Božinović komentirali su i medijske napise da je Uprava Zrakoplovno-tehničkog centra još jedanput prekršila obećanje. Unatoč isteku roka, HRZ-u još nije predala tri protupožarna aviona koja su kod njih na servisu. Požare sada gase četiri kanadera i tri Air Tractora.


- Ja sam razgovarao s ministrom obrane Banožićem. On ima namjeru sutra, prekosutra održati još jedan u nizu sastanaka sa Zrakolpvno-tehničkim centrom da se vidi ono što je bilo predviđeno - da još jedan kanader i Air Tractor budu u funkciji  i zašto se to nije dogodilo i u kojem, kratkom roku, a pretpostavljam da će to biti u roku od nekoliko dana - sve to bude na raspolaganju, izjavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- Dakle, mi sad imao pet od četiri - u smislu onih koji su realni. Ovaj peti bi trebao biti što skorije riješen. Vidjet ćemo na koji način predsjednik Uprave tog društva upravlja uopće tamo s ljudima pa da nam se tako nešto događa. U svakom slučaju nije normalno da je netko na godišnjem, a onda u Austriji, ovo što piše u novinama - na nekakvom drugom aranžmanu. To ne dolazi u obzir to nikako ne može ostati ako je to točno, upozorio je premijer Andrej Plenković

MORH o aktivnostima protupožarnih zrakoplova

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH sudjelovale su od početka ovogodišnje protupožarne sezone, od 13. lipnja do danas, 1. kolovoza, u gašenju ukupno 57 požara, izvijestio je MORH.

Najveći broj požara, ukupno 19, bio je na području Splitsko-dalmatinske županije, njih 13 na području Šibensko-kninske županije, 12 požara u Zadarskoj županiji, sedam u Istarskoj, tri u Ličko-senjskoj županiji te jedan u Sisačko-moslavačkoj županiji, izvijestio je MORH.

Ministarstvo je preciziralo da je tijekom gašenja požara izvršeno 3.048 letova, ostvaren je 451 sat naleta te je izbačeno ukupno 15.599 tona vode. Uz aktivnosti gašenja požara, protupožarnim zrakoplovima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvršena su 24 protupožarna izviđanja, dok je 26 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga iz Divulja bilo angažirano 13. i 14. srpnja na požarištu Zaton-Raslina i Vodice.

U MORH-u ističu da je u 2022. godini zaprimljeno ukupno 169 zahtjeva Hrvatske vatrogasne zajednice za angažmanom Hrvatske vojske, od kojih je 168 zahtjeva za angažmanom zračnih snaga i jedan zahtjev za angažmanom kopnenih snaga. U provedbi tih zadaća izvršena su 3664 leta, a ostvareno je 557 sati naleta, pri čemu je izbačeno ukupno 18.303 tona vode.

MORH također izvještava da su protupožarni zrakoplovi Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OSRH bili angažirani na gašenju požara i četiri puta u Bosni i Hercegovini te pet puta u Sloveniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!