Galbraith: Međunarodna zajednica '90-ih pogriješila jer nije spriječila rat

29.05.2022.

08:25

Autor: P.F./HRT

Peter Galbraith, bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj

Peter Galbraith, bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Međunarodna je zajednica devedesetih imala krivi pristup, jer je bila usredotočena na održavanje Jugoslavije umjesto na sprječavanje rata, rekao je Peter Galbraith, bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj. Prije tridesetak godina raspad države jednostavno nije bio prihvaćen, pa kad su Hrvatska i Slovenija proglasile svoju neovisnost, bilo je mnogo protivljenja, no ono je oslabjelo raspadom Sovjetskog Saveza, rekao je Galbraith novinarima uoči konferencije u povodu 30. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske u Zagrebu.

- Mislim da je međunarodna zajednica, uključujući SAD, tada imala krivi pristup, jer problem nisu bili raspad Jugoslavije niti neovisnost Hrvatske i Slovenije, problem je bio rat, dodao je veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj od 1993. do 1998. godine. Problem je bio rat, a umjesto na očuvanje Jugoslavije trebali smo se koncentrirati na sprječavanje rata koji je bio velika tragedija.

Galbraith je na skupu kazao kako su devedesete bile niz događaja koje su dovele do rezultata koji je lako mogao biti potpuno drugačiji, no da je zadovoljan što je Hrvatska danas kao mirna demokratska država, članica NATO-a i EU-a diplomatski postala vrlo dosadna država.

- Danas kad me drugi pitaju o Hrvatskoj, pitaju me samo što posjetiti i u koje restorane ići, rekao je Amerikanac na panelu.

Galbraith je rekao kako hrvatsko-američki odnosi danas nisu kakvi su bili devedesetih kad je SAD bio na vrhuncu svoje geopolitičke moći za koju je bilo neizbježno da oslabi, iako je to ubrzano pogreškama bivših predsjednika Georga W. Busha, poput američke invazije, te postupcima Donalda Trumpa.

Hrvatska je dio EU-a i NATO-a i nema kriza. Amerika je bila tu jer je bilo rata, rekao je.

Galbraith je kazao kako je u SAD-u prije 1993. i slanja veleposlanika postojao osjećaj da je situacija u Jugoslaviji bezizlazna te da je bilo mnogo onih koji nisu vidjeli razliku između onoga što su u BiH činile Srbija i Hrvatska, što je poslije promijenjeno angažmanom hrvatskih vlasti.

Za bivšeg predsjednika Franju Tuđmana i tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška rekao je kako mu se čini da su imali drugačije poglede od potpunog prihvaćanja teritorijalnog integriteta BiH, no da su u ključnom trenutku, birajući između nastavke podrške bosanskim Hrvatima u sukobu s muslimanima i partnerstva sa SAD-om u reintegraciji okupiranih područja, izabrali ono drugo. Nakon te odluke se SAD snažnije angažirao, što je dovelo do Washingtonskog sporazuma i mirne reintegracije istoka Hrvatske.

Komentirajući optužnice koje je Srbija najavila protiv hrvatskih pilota, Galbraith je rekao kako je proces koji je na području bivše Jugoslavije vodio Međunarodni kazneni sud u Den Haagu (ICTY) bio iznimno važan, vrlo dobar i pravedan te da nema onih koji su izbjegli pravdi.

Stoga mi nije jasno kako Srbija misli da ima jurisdikciju da procesuira te događaje koji se nisu ni dogodili na njezinu teritoriju, dodao je.

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u 20 sati svečani koncert održat će solisti, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a. Prijenos je na HTV1 i HR1.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!