11:14 / 28.01.2021.

Autor: HRT/D.D.

Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava za obnovu Zagreba

O sredstvima za obnovu Zagreba nakon potresa

O sredstvima za obnovu Zagreba nakon potresa

Foto: - / HRT

Ministri na konferenciji povodom objave poziva na dodjelu bespovratnih financijskih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije za obnovu nakon zagrebačkog potresa.

- Nakon duge i mukotrpne pripreme i podnesene aplikacije koja je završila odlukom Europske komisije o dodjeli gotovo 5,1 milijarde kuna Republici Hrvatskoj. U ova dva-tri dana u kumulativu, raspisano je javnih poziva u iznosu od 383 milijuna kuna, rekao je Darko Horvat, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Horvat je naglasio kako 5,1 milijarda kuna sigurno neće biti dovoljno kako bi u cijelosti obnovila kulturna baština, zdravstveno-obrazovne i zdravstvene ustanove na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije. Rekao je kako se intenzivno radi i na nacionalnom programu oporavka i otpornosti gdje će se također pokušati osigurati još jedan izvor bespovratnih sredstava za obnovu.

- U javnosti dosta često čujete da radovi još nisu počeli, mi smo svo ovo vrijeme intenzivno radili na konsolidaciji, podupiranjima i hitnim sanacijama, ali i izradi dokumentacije koja je u slučaju kulturne baštine iznimno složena i traži veliki broj elaborata, izjavila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Govorimo u prvom redu o sanaciji konstrukcije zgrada kako bi se otklonila mogućnost daljnjeg urušavanja, pojasnila je Obuljen Koržinek.

Ističe kako će se jedan dio radova koji će se realizirati kroz Fond za obnovu grada Zagreba, gdje se radi o višestambenim zgradama koje su pojedinačno zaštićene kao kulturno dobro, moći sufinancirati iz sredstava Fonda solidarnosti iako je fond primarno namijenjen javnom sektoru.

- U području znanosti i visokog obrazovanja u prvom redu se radi o obnovi Sveučilištu u Zagrebu. Predviđeno je 960 milijuna kuna za obnovu tih objekata na što treba dodati novac predviđen za obnovu škola u Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji, rekao je ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs.

Pritom je, kako je naglasio, ponajprije riječ o objektima Sveučilišta u Zagrebu, dok je za obnovu školskih zgrada u područjima pogođenim potresom odvojenim pozivima predviđeno dodatnih 1,2 milijarde kuna sredstava.

- To je preko stotinjak škola. Što se tiče zgrada koje su u segmentu visokog školska i znanosti, računamo na stotinjak projekata i pedesetak subjekata kao podnositelja zahtjeva za obnovu, kazao je Fuchs.

Što se tiče obnove visokoškolskih i znanstvenih institucija specifično je što postoji mogućnost provođenja cjelovite obnove, ne samo dovođenja objekata u prvobitno stanje prije potresa, nego ojačanja ili čak kompletne rekonstrukcije unutrašnjeg dijela, rekao je Fuchs. 


- Uz ova sredstva, postoje još toliko sredstava iz drugih fondova, tako da ono što će se moći financirati u vremenskom roku od 18 mjeseci financirat će se iz ovog fonda, a ostatak planiramo iz Fonda oporavka, dodao je.

- Namjera ministarstva zdravstva je potaknuti sve potencijalne prijavitelje za ostvarivanjem pogodnosti i podnošenjem prijava kako bi se projekti mogli pravodobno realizirati te provesti u djelo temeljem bespovratnih sredstava solidarnosti Europske unije, kaže državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, Tomislav Dulibić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!