09:35 / 28.01.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Kod Petrinje noćas potres magnitude 3 po Richteru

default error photo

Kod Petrinje je seizmološka služba RH zabilježila potres tijekom noći, u 0,38, čija je magnituda iznosila 3.0 prema Richteru. Intenzitet potresa u epicentru bio je III-IV stupnja EMS ljestvice.

Naselje u Petrinji, koji se podiže na platou starog Sajmišta, očekuje prve stanovnike već idućeg tjedna. Stambeni dio bit će smješten na 12.000 dok će poslovni zauzimati 6.000 četvornih metara. Na internetskim stranicama Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine od danas se nalaze upute za građane kako podnijeti zahtjev za pomoć u obnovi. 


Marković: Osim stambene na Sajmištu i mala poslovna zona

HRT-ova reporterka Tamara Marković kazala je za podnevni Dnevnik kako je nakon podrhtavanja krenulo s iskapanjem tla da bi sve bilo spremno za asfaltiranje.

Naglasila je da je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović istaknuo da bi prvi kontejneri na petrinjsko Sajmište mogli stići za petnaest, dvadeset dana. Marković je poručila kako će na Sajmištu osim stambenog zbrinjavanja biti i mala poslovna zona.

HTV-ova reporterka rekla je da je svoj doprinos danas dao i Grad Zagreb koji je donirao tridesetak rasvjetnih tijela koja će biti postavljena u kontejnersko naselje. U Lekeniku se očekuju i kontejneri koji će doći iz Srbije.   


- U ovoj muci se poznaju junaci, junaci lagano dolaze i pomažu, ali ne možemo živjeti od humanitarne pomoći. Mi moramo dati poruku da ovdje treba raditi tri smjene, rekao je gradonačelnik Petrinje.

Izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Miodrag Demo kazao je da se nada da će donirana rasvjetna tijela biti privremena i jako kratko svijetlit.

Mjesec dana nakon potresa: Zasad neuporabljiv 7771 objekt

Točno mjesec dana nakon prvog razornog potresa na području Petrinje, Siska i Gline, zasad je neuporabljiv 7771 stambenih objekt, naveli su u četvrtak iz Sisačko-moslavačke županije temeljem ažuriranih ArcGIS podataka.

Do danas prijavljene su štete na ukupno 33.890 stambenih objekata, od čega su statičari obišli i pregledali 21.758 objekata ili 64 posto. Od pregledanih, potpuno ili privremeno neuporabljiv je čak 7.771 objekt.

Naime, neuporabljivo zbog vanjskih utjecaja je 258 stambenih objekata, a neuporabljivo zbog oštećenja - 2 674. Oznaku 'privremeno neuporabljivo - potreban detaljan pregled' ima 2 210, a 'privremeno neuporabljivo potrebne mjere hitne intervencije' 2 629 pregledanih objekata. Na privremeno neuporabljivim objektima nužni su detaljni pregledi ili mjere hitne intervencije.

Čak i među onim uporabljivim objektima, za njih 8.366 stručnjaci su odredili preporuku o postupanju.

Uporabljivo bez oštećenja je 553 pregledanih stambenih objekata, a 5.621 objekata mogu se koristiti bez ograničenja. Statičari nastavljaju pregled objekata oštećenih u potresima na području Banovine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!