Konferencija veleposlanika: rasprava o smjeru vanjske politike Hrvatske

24.08.2023.

Zadnja izmjena 18:32

Autor: Tamara Marković/Dnevnik/HRT/IMS/P.F.

Globalna pitanja, sigurnosni rizici i rezultati hrvatske diplomacije - u fokusu su dvodnevne konferencije veleposlanika, konzula, generalnih konzula i vojnih izaslanika u Zagrebu. Ministar vanjskih poslova i diplomati osvrnuli su se na činjenicu da u mnogim zemljama i dalje nisu imenovani veleposlanici jer se Vlada i predsjednik Republike o tome ne mogu dogovoriti.

Počela je godišnja Konferencija hrvatskih veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika. Konferenciju su uvodno otvorili premijer Andrej Plenković i šef diplomacije Gordan Grlić Radman te predsjednik Sabora Gordan Jandroković. 

Tamara Marković za HTV-ov Dnevnik izvijestila je da se danas i sutra na konferenciji raspravlja o smjeru hrvatske vanjske politike i prioritetima za nadolazeće razdoblje. Konferenciju su otvorili premijer Andrej Plenković i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman. Na konferenciji je i austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg

U iduća dva dana na konferenciji će se na izlaganjima i panelima moći čuti o o mnogim temama. Govorit će se i o sigurnosnim pitanjima i rizicima, o položaju Hrvata izvan Hrvatske, a neka izlaganja imat će i članovi Vlade. Ministar Božinović govorit će o sigurnim migracijama, a ministar Banožić o vojnoj diplomaciji. 

Hrvatska tako nema veleposlanika u Vatikanu, Litvi, Francuskoj, Velikoj Britaniji i drugim zemljama. U nekim veleposlanstvima funkcije obnašaju otpravnici poslova.

Ljiljana Pancirov, izvanredna i opunomoćena veleposlanica u Češkoj, objasnila je kako izgleda koordinacija hrvatskog i češkog veleposlanstva.

- U Češkoj funkcioniramo izvrsno, moram reći da su meni kao veleposlanici otvorena sva vrata - od ureda predsjednika preko vlade i ministarstva vanjskih poslova i resornih ministarstava, mi možemo koordinaciju hrvatskih interesa i stavova obaviti bez ikakvih problema, rekla je Pancirov.

Pitanje imenovanja veleposlanika i dalje je otvoreno. Iz Vlade ističu da predsjednik Zoran Milanović popis predloženih imena ima na stolu, ali dogovora još nema. 

Posebni savjetnik predsjednika Vlade Mate Granić komentirao je činjenicu da nema dogovora oko imenovanja veleposlanika između Vlade i predsjednika države.

- Diplomatska služba dobro funkcionira, ali to što nema imenovanja veleposlanika to je loše i ostavlja loš dojam. Vlada je prije više od godinu dana predložila veleposlanike za mjesta koja su ispražnjena ili će se isprazniti. Jednostavno o tome treba razgovarati, Ustav ne propisuje na koji način razgovarati. Treba razgovarati, isto kao što je riješena i VSOA, neka najviša imenovanja u vojsci, poručio je Mate Granić, posebni savjetnik predsjednika Vlade.

- Ustavne ovlasti predsjednika su jasne i mislim da bi se itekako trebao ovime baviti, jer on ima na stolu prijedloge Vlade. Prema tome, treba razgovarati i treba to riješiti, inače ne ostavlja dobar dojam, dodao je Granić.

Upitan o mogućnosti postizanja dogovora s Pantovčakom u vezi s imenovanjem veleposlanika, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman odgovorio je kako je "hrvatska Vlada dala svoj prijedlog" koji je "na predsjednikovu stolu".

- Ja sam uvijek to odgovorio na način da je hrvatska Vlada dala svoje prijedloge i da je to kod predsjednika države. Prema tome, to pitanje treba uputiti njemu. Mi smo u tom trenutku, prije dvije godine, imali i kandidata za Vatikan i za Pariz i prijedlog je gore, rekao je Grlić Radman.

Schallenberg: Hrvatska i Austrija imaju "vrlo sličan pristup" brojnim pitanjima


Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg izjavio je u četvrtak u Zagrebu kako Hrvatska i Austrija imaju "vrlo sličan pristup" prema brojim europskim i međunarodnim pitanjima.

- Znam da imamo vrlo sličan pristup brojnim pitanjima europske i međunarodne politike, kazao je austrijski šef diplomacije novinarima.

Schallenberg se na marginama godišnje Konferencije hrvatskih veleposlanika, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika u Hotelu Esplanade sastao s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom.

Schallenberg je naglasio kako su odnosi Hrvatske i Austrije "iznimno prijateljski i iznimno bliski", naglasivši kako postoji "ogromna kulturna veza" između dvije zemlje.

U kontekstu austrijske ovisnosti o ruskom plinu kazao je kako se "nastavljaju razgovori kako iskoristiti potencijal" LNG terminala na Krku.

Grlić Radman je kazao kako je sa Schallenbergom razgovarao o geopolitičkoj situaciji i o temama "od zajedničkog interesa", među kojima je europska perspektiva zapadnog Balkana.

- Zapadni Balkan pripada Europskoj uniji. Austrija i Hrvatska snažno podržavaju tu perspektivu, kazao je Grlić Radman.

Jedna od tema dvodnevne konferencije su i Hrvati izvan domovine. Resorni državni tajnik ističe da su u posljednjih godinu dana Hrvati u susjednim državama postali još uočljiviji.

- Gospodin Žigmanov je danas član Vlade Republike Srbije, isto tako gospodin Vuksanvić je u Crnoj Gori dobio mjesto zastupnika u skupštini. Pomalo se to na neki način popravlja, situacija je bolja, istaknuo je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Konferencija veleposlanika sutra će završiti svečanim prijmom u Uredu predsjednika.

Kad završe svi paneli, sudionici konferencije sutra će ići na svečani prijam kod predsjednika Milanovića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!