08:48 / 18.03.2020.

Autor: I.H./Hina/HRT

Konferencija za medije Nacionalnog stožera - 12 novih bolesnika, ukupno 81 zaraženi

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Naravno da se može očekivati još zaraženih, ali u ovom trenutku svih 24 testiranja su bili negativni, što je važno za istok zemlje, rekao je ministar Beroš.
U Hrvatskoj je 12 novih pozitivnih bolesnika na koronavirus te ih je sada ukupno 81 među kojima je i osmero liječnika. Napravljeno je 1205 testiranja, izvijestio je u srijedu ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji Nacionalnog stožera Civilne zaštite.


Epidemiološka situacija u Europi nije dobra - u Italiji je povećanje na dnevnoj bazi od 3526 bolesnika i 345 umrlih, u Francuskoj je 1970 bolesnika više, u Njemačkoj 2095, u Španjolskoj je 1884 bolesnika, dodao je.

Beroš kaže da je u epidemiološkoj slici RH od iznimne važnosti to što su svih 24 testiranja s istoka zemlja negativni - to znači da je epidemiološka struka odradila sjajan posao.

- Naravno da se može očekivati još zaraženih, ali u ovom trenutku svih 24 testiranja su bili negativni, što je važno za istok zemlje, rekao je.

Dodao je da su pripreme za treću fazu više nego adekvatne. Jutros se čuo s ravnateljima bolnica u Splitu, Osijeku i Rijeci i svi su "ono što im je naloženo shvatili ozbiljno".

- Kada je riječ o liječnicima koji su bili u kontaktu i koji su zaraženi, prostorno i vremenski smo dobro organizirani da možemo u svakom trenutku omogućiti preraspodjelu liječnika, sestara  i drugog zdravstvenog osoblja, rekao je ministar.

Beroš je rekao kako zasad nema teže oboljelih osoba, ali je sve spremno za njihovo zbrinjavanje.

- U početku će takvi bolesnici ići u Kliniku za infektivne bolesti, a kad potrebe narastu imamo spemne opcije B i C, rekao je ministar.

Apelirao je na građane da ne kupuju tzv. brze testove na koronavirus koji su se pojavili zbog njihove upitne vrijednosti, jer su kontraproduktivni, već da postupaju po preporukama struke i u slučaju simptoma jave svom liječniku ili epidemiologu.

Beroš smatra da s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju nema prepreke da ljudi putuju slobodno, a ako se pojavi novo žarište onda ćemo preporučiti da se ne putuje iz tih područja.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" je rekla da nema novosti s kliničke strane - svi bolesnici su lakši slučajevni, nema pogoršanja.

- Svi liječnici iz "Fran Mihaljević", koji su bili u kontaktu s liječnikom s KBC Zagreb su na testu negativni, dodala je.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je rekao da je jutros puštena telefonska linija 113 gdje se mogu dobiti informacije vezane isključivo o koronavirusu.

- Tamo ćemo trajno imati 10 volontera koji odgovaraju na pitanja građana. Imamo volontere koji se javljaju od kuće. I centar 112 i 113 preusmjeravaju pozive. Slobodno zovite 113, ja sam maloprije provjerio i radi, rekao je.

- Što se tiče stanja u bolnicama, imamo 8 liječnika koji su potvrđeni na koronavirus, rekao je. Dodaje da je epidemiološka situacija pod kontrolom, epidemiolozi su trajno na terenu, pronalaze kontakte i klasificiraju ih.

Kazao je kako policija i sanitarna inspekcija vrijedno rade svoj posao vezano uz samoizolaciju. Dosad su imali 779 prijava građana, a u 132 slučaja su građani ulovljeni da se ne pridržavaju te mjere.

Predstavljene su sve aktivnosti Crvenog križa, poput dostave namirnica najrizičnijim skupinama, telefona za psihosocijalnu podršku, reorganiziranog darivanja krvi.

Izvršni direktor HCK-a Robert Markt rekao je da su se mnogi  građani organizirali radi pomoći susjedima. Dodao je da svi  trebamo biti oprezni kako ne bi napravili korak koji će ugroziti nekoga drugog. Zbog toga je HCK izradio upute za davatelje i primatelje pomoći i siguran način obilaska starijih i nemoćnih osoba.

Zahvalio je Stožeru što je izuzeo akcije dobrovoljnog darivanja krvi od dobrovoljnog okupljanja, rekavši da su one sada organizirane na drugačiji način. Pozvao je darivatelje krvi da kontaktiraju društva HCK-a i Zavod za transfuzijsku medicinu i informiraju se o akcijama darivanja krvi kako bi zdravstveni sustav nastavio kvalitetno funkcionirati.

Na pitanje može li se danas očekivati odluka o zatvaranju kafića u Zagrebu, Capak kaže da još ne želi govoriti o mjerama zatvaranja kafića - danas je u proceduri zakon koji će dati dodatnu snagu Nacionalnom stožeru za civilnu zaštitu da provede potrebne mjere na teritoriju cijele Hrvatske.

Odgovarajući na pitanje o procjeni struke da će u RH biti otprilike 2826 zaraženih, Beroš kaže da je to ranija verzija mogućeg scenarija.

- Od početka pratimo situaciju u Kini, Italiji, Španjolskoj i na osnovu njihovih podataka, što smo prenijeli na hrvatske brojke broja stanovnika, došli smo otprilike do broja bolesnika koji će biti blago, srednje i teže bolesni, rekao je ministar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!