12:00 / 14.05.2021.

Autor: HRT

Stožer: O našoj budućnosti odlučujemo sada, mRNA revolucionarna tehnologija

Nacionalni stožer civilne zaštite

Nacionalni stožer civilne zaštite

Foto: HTV / HRT

Održana je još jedna konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite. U posljednja 24 sata zabilježeno je 926 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 7 214. Među njima su 1 752 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 207 pacijenata. Preminula je 41 osoba.

Još sve županije u crvenom

Primarijus Bernard Kaić je govorio o epidemiološkoj situaciji.

- Nastavlja se trend pada novooboljelih. Ako se gleda prosjek zadnjih pet dana u odnosu na prošli tjedan imamo pad od 37%. To je dobro, ali ne treba se previše s time zanositi jer su brojevi novooboljelih veliki. Naša 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika je 443, što je jedna od viših, i na 22 mjestu smo od 27 zemalja.  No kod nas je porast počeo kasnije te je i kasnije počeo padati pa se nadamo popravku mjesta na top listi, rekao je.

- Razlike incidencije po županijama su velike. Najveća je u sjevernim županijama, od preko 800 u Varaždinskoj, 532 u Zagrebu, a najnižu ima Virovitičko-podravska što je 160, te Istarska 65 na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana. Sve županije su u crvenom, a jedino bi Istarska uskoro mogla u narančasto. Za očekivati je da će sve ići na bolje. Primijenjeno je preko 1,2 milijuna doza cjepiva, a jednom dozom cijepljeno je preko 980.000 ljudi, a 288.000 dvije doze. Čak 24% je primilo jednu dozu, a 29% odraslog stanovništva koje se može cijepiti primilo je jednu dozu, rekao je Kaić.

Prijavljene su 3202 nuspojave, većina je na Pfizer, a to je odraz što se tim cjepivom najviše cijepilo - 1569, na AstraZenecu 1380, Moderna 244 i na Jansenovo 7 prijava. Ozbiljnim se smatra 19 prijava, o ostale su blage, rekao je Kaić.

Beroš: O našoj budućnosti odlučujemo sada, cijepite se

Ministar zdravstva Vili Beroš je rekao kako imamo hospitalizirano 1752, što je 85 manje nego dan ranije te dodao da pojedini centri polako smanjuju kapacitete za Covid bolesnike.

- Opuštanja ne smije biti jer postoje određeni elementi koji nas stalno na to upozoravaju. Jučer je novih 21 pacijent priključen na respirator i broj osoba na respiratoru i nadalje je velik. Cijepljenje je u punom jeku, naglasio je Beroš.

- Broj cijepljenih je dobar, to je posljedica dolaska većih broja doza cjepiva koji se nastavlja. Zdravstveni sustav mora odgovoriti da se te doze prema planu i utroše i vjerujem da ćemo dosegnuti cilj 50-55% cijepljenih do kraja lipnja, rekao je.

Dodao je kako je i sam sudjelovao u cijepljenju na masovnim punktovima u Osijeku i Splitu i smatra da je na njima najoptimalnije procijepiti veći broj građana.

Zahvalio je građanima koji se odlučuju na cijepljenje i pozvao sve one koji se još nisu da to učine.

- O našoj budućnosti odlučujemo sada, ne ni za 2 dana, niti idući tjedan, niti najesen. Dodao da je čuo kako neki smatraju da bi mogli preskočiti ljeto i da bi se mogli cijepiti najesen te naglasio da je to prekasno.

U posljednjih 9 dana značajno je narastao broj naručenih na punktovima za masovno cijeljenje, čak 49%, i to je planski jer smo dobili veće količine cjepiva pa to nije bilo moguće ranije, dodao je.

Naveo je podatak da se preko platforme Cijepise prijavilo 243.012 građana i od toga još 120.000 nije cijepljeno i bit će do kraja idućeg tjedna.

Rekao je da je osmogodišnjak imao multisistemski upalni sindrom kao posljedicu preboljele blage covid bolesti i zahvalio liječnicima u Klinici za infektivne bolesti i Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb koji su upotrijebili svoje znanje i spasili ga te je sad izvan životne ugroženosti.

Markotić: mRNA je revolucionarna tehnologija

Profesorica Alemka Markotić rekla je da daje potporu svemu onome što je ministar Beroš rekao je cijepljenju i rekla da će se Klinika za infektivne bolesti uključiti u cijepljenje za one osobe koje trebaju cijepljenje pod kontrolom i kliničkim uvjetima.

- Ono što je jako važno da dodatno osvijestimo snagu i značenje i kvalitetu cjepiva koje su distribuirana u EU, u prvom redu mRNA cjepiva. Komisija je odlučila da će nadalje u 2021. te 2022 i 2023. kupiti cjepiva od Pfizera. Razlog nije da AstraZeneca nije kvalitetna odnosno vektorska cjepiva, no bili su problemi u snabdijevanju i distribuciji i  razlog je ide se u sigurnu proizvodnju. mRNA tehnologija je revolucionarna tehnologija koja će omogućiti puno toga i već je omogućila prvo cjepivo protiv Covida. Zadnjih tjedana puno je dobrih informacija. Europska komisija je okupila vodeće eksperte i jednog od tvorca mRNA cjepiva protiv Covid-19 Ugura Sahina koji je s kolegicom Kathrin Jansen dao najnovije podatke i opsežan pregled sigurnosti i učinkovitosti mRNA cjepiva, rekla je Markotić.

Dodala je kako je trebalo 30 godina da se mRNA tehnologija te rekla da se u proizvodnji rukuje s neinfektivnim česticama, a da je tehnologija sa živim virusom onda se mora imati drugačije uvjete. 

- Uvijek se bojimo stranih proteina koji se unose vektorskim cjepivom, a u mRNA se unosi samo informacija i ona omogućava brzu proizvodnju i na nove varijante za nekih 90-100 dana za masovno cijepljenje, rekla je Markotić.

Zagreb će u 2022. i 2023. biti jedan od centara koji će biti uključen u fazu proizvodnje DNA predloška, što je važno za tradiciju Hrvatske i Zagreba u proizvodnji cjepiva, istaknula je.

Potom je objasnila kako djeluje mRNA cjepivo nakon što se osobe cijepe.

- Naše stanice, stanice imunološkog sustava i antitijela koja su održavaju su dio imunološke memorije koji nas na dulje vrijeme štite od infekcije. Istraživanja koja su rađena na mRNA cjepivo da pored visoke razine antitijela koja se održava oko 6 mjeseci, imamo iznimno dobar razvoj stanične imunosti što ne mora biti slučaj kod različitih vrsta cijepljenja, rekla je Markotić.

- Stanični je odgovor iznimno snažan i ujedno se ne razvija samo na Spike proteinu nego se i na druge receptore na virusu i ima mogućnost djelovanja na različite varijante virusa. Ako se cijepite protiv jedne varijante stanična imunost će imati mogućnost prepoznati i neke druge varijante. U ovih šest mjeseci  istraživanja, kad se gleda odgovor od 16 do 85 godina, razina antitijela je značajna i mogla je zaštititi većinu stanovništva i to 91% od ponovne infekcije i blažih oblika bolesti i praktički 100% od težih oblika bolesti, a naravno ima iznimka kod osoba koje su imunokompromitirane, rekla je Markotić.

Također je rekla kako je mRNA cjepivo  je dobila dozvolu u SAD-u u dobi od 12 do 15 godina i kod njih je pronađena 100%-tna učinkovitost.

- mRNA cjepivo koje je sad u cirkulaciji daje zaštitu protiv različitih američkih varijanti 92%, a protiv brazilske i argentinske oko 86%. Istraživanje u Izraelu pokazala je da je zaštita od 94% do 97% od pojave simptomatske bolesti i smrti. Jedino manju zaštitu mRNA cjepivo može biti prema južnoafričkoj varijanti B1350E1. Zbog toga se razmatra eventualno docjepljivanje ili novo cjepivo koje bi uključilo i tu varijantu. U tijeku je studija koja prati stanje nakon davanja treće doze cjepiva gdje se nakon toga postiže iznimno visoka zaštita protiv svih dosadašnjih varijanti jedino nema podataka protiv indijske varijante. Nuspojave nisu ništa ozbiljnije ili drugačije nakon cijepljenja trećom dozom nego što je to kod druge doze, rekla je Markotić.

- Analizira se i učinkovitost mRNA cjepiva mlađih od 12 godina, od 5 do 11, od 2 do 5 godina i zatim najesen slijedi istraživanje kod djece od 6 mjeseci do 2 godine, što doista govori o visokoj sigurnosti ovog cjepiva koje je dosad distribuirano u preko 450 milijuna doza, naglasila je.

Istraživanja idu i u smislu primjene cjepiva i u trudnica, jer je u drugoj polovici trudnoće veliki rizik za puno teži oblik bolesti, pa i zna završiti respiratorom i smrću, dodala je.

Kazala je i kako je Pfizer pokazao da može osigurati dovoljne količine cjepiva za cijelu Europu te je govorila i o istraživanjima kako bi se mRNA tehnologija mogla koristiti kod liječenja karcinoma.

Na kraju je podijelila informaciju hoće li se moći primiti cjepivo Pfizera kao druga doza kod osoba cijepljenih prvom dozom AstraZenecinog cjepiva ako ono ne bi bilo više dostupno.

- Europska komisija financira studiju i tu će se analizirati primjena heterolognih cjepiva, a sličnu studiju radi i Španjolska, rekla je Markotić.

Božinović o ublažavanju mjera:

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović potom je odgovorio hoće li biti ublažavanja mjera.

- Iako već gotovo mjesec dana bilježimo pozitivan trend, smatramo da još nije vrijeme za ublažavanje mjera na nacionalnoj razini jer se ne možemo u ovom trenutku opustiti. Jedina promjena na nacionalnoj razini je ona o privremenoj zabrani prelaska graničnih prijelaza, gdje se izuzeće od obaveze predočenja negativnog PCR ili brzog antigenskog testa ili karantene produžava na šest mjeseci od cijepljenja, a bilo je pet mjeseci, rekao je Božinović.

Istaknuo je da do određenih ublažavanja mjera dolazi na regionalnoj razini i to na prijedlog regionalnih stožera.

- S poboljšanjem situacije ti nas stožeri nas obavještavaju da za njihovo područje nema više razloga za posebne mjere te se i za njihovo područje uvode mjere koji vrijede za cijelu državu, objasnio je.

Također je govorio i o pilot projektima i prelasku granice. Opširnije na:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!