Tomašević: Počinje građanski odgoj u školama

11:04 / 31.08.2021.

Autor: P.F./HRT

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević

Foto: HTV / HRT

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević održao je u predvorju Gradske uprave redovitu konferenciju za medije. Među ostalim, rekao je da će se u nekim školama krenuti već ove godine s građanskim odgojem kao izvannastavnom aktivnošću.

Zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet kratko je izvijestio što se sve poduzima u vezi s obnovom Zagreba nakon potresa. Rekao je kako mobilni timovi operiraju i dalje.

- Nakon obrađenih gotovo tisuću crvenih zahtjeva po istom itinereru obilaze se zgrade označene žutom oznakom, njih oko 4000.

Nabavljeni udžbenici i radni materijali za učenike

Tomašević je govorio o početku školske godine. Rekao da se ništa ne mijenja vezano za stečena prava za nabavu udžbenika i radnih materijala i nabavljeno je gotovo 800.000 komada. To je stajalo 75 milijuna kuna, 35 za osnovne i 40 milijuna za srednje, rekao je.

Spomenuo je i pomoćnike u obrazovanju te rekao da su uspjeli povući novac uz EU fondova za pomoćnike u nastavi. Projekt je vrijedan 20 milijuna kuna i imat ćemo tri puta više pomoćnika u nastavi koji će biti financirani iz EU sredstava, a ne iz gradskog proračuna, što će donijeti i više pomoćnika u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju.

- Iz EU projekta bit će financirano 439 pomoćnika u nastavi i 3 stručna komunikacijska posrednika za 471 učenika, a uz to i iz proračuna 486 pomoćnika u nastavi i 3 stručna komunikacijska posrednika za ukupno 578 učenika. Ukupno će biti angažirano 925 pomoćnika, što je najviše do sada za ukupno 1049 učenika, rekao je Tomašević.

Dodao je da će za učenike koji su dislocirani zbog radova na školama pogođenima potresom i dalje biti organiziran redoviti prijevoz.

U vrtiće upisano 500 djece više nego lani

Govorio je i o dječjim vrtićima.

- Zaprimljeno 8663 zahtjeva, a lani 8484, oko 200 zahtjeva više. Upisano je 7086, a lani 6551. Uspjeli smo upisati 500 djece više, naglasio je te dodao da je neupisane djece ostalo uglavnom jer su premladi. Dodao je da se povećavaju kapaciteti kako bi se upisalo što više djece.

- Bavimo se i gradnjom novih vrtića zbog skučenih prostora, no to ne ide preko noći, rekao je.

 Najavio je također do kraja pedagoške godine upis u vrtiće još oko 550 djece.

Veliki interes za školske odbore

Spomenuo je i natječaj za školske odobre koji je bio raspisan do 27. kolovoza za oko 400 mjesta. Vrlo je velik interes javnosti na taj poziv.

- Za oko 400 mjesta, a budući da jedna osoba može biti u dva odbora u dvije škole, bilo nam je potrebno oko 200 ljudi. Javilo se oko 2300 ljudi, deset puta više, golem je bio interes javnosti, rekao je i da će proces malo kasniti dok se ne odaberu svi članovi te je izrazio zadovoljstvo zbog velikog interesa.

Počinje građanski odgoj 

Rekao je i da teku aktivnosti s pripremama za uvođenje građanskog odgoja za obrazovanje u škole.

- Radi se o izvannastavnoj aktivnosti i nastavljamo neke procese koje su počeli u prošloj vlasti. Poslan je dopis da se vidi koliki je interes za odabir te izvannastavne aktivnosti, a negdje će se s njom krenuti i ove godine. To smo najavljivali u izbornom programu, to se nalazi i u sporazumu s SDP-om za mjere koje smo potpisali, istaknuo je Tomašević.

Natječaji za pročelnike, Dječju bolnicu Srebrnjak, voditelje podružnica ZG holdinga

Najavio je i raspisivanje natječaja za pročelnika/pročelnice gradskih ureda (Ured za upravljanje imovinom, Ured gradonačelnika, Gradski kontrolni ured) koji imaju pravni kontinuitet i kad stupi na snagu odluka o preustroju ureda, rekao je.

Dodao je i kako su u tijeku i natječaji za ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak kao i za voditelje podružnica Zagrebačkog holdinga.

O obnovi Zagreba: Bolje blok po blok nego zgrada po zgrada

Upitan o međusobnom prozivanju ravnatelj Fonda za obnovu Zagreba Damir Vanđelića i ministra graditeljstva Darka Horvata, gradonačelnik Tomašević rekao je da je odavno bilo vrijeme da se nađu rješenja.

- Neka su pronađena, no očito to nije krenulo onako kako je trebalo. Od početka kada smo došli na vlast, krenuli smo u komunikaciju s ministarstvom i Fondom i mislim da je dobra. Pomažemo jednima i drugima kako god možemo. No, svi su identificirali kako zakon nije adekvatan i pozdravljamo izmjenu Zakona o obnovi, rekao je Tomašević te dodao da će kroz klub u Saboru utjecati na izmjenu zakona.

- Tu postoje teme oko potpunog financiranja obnove od strane države i grada i onda bi se ubrzala obnova jer bi se išla obnova blok po blok i ne bi se čekalo raspetljavanje imovinskopravnih odnosa jer ne bi bilo problema oko financiranja, naglasio je Tomašević te dodao kako je bolja obnova blok po blok nego zgrada po zgradu.

Upitan kada će građani koji žive u hostelu dobiti stanove i kakvi će biti stanovi, koji često budu nenamješteni, Tomašević je rekao da će postupak biti raspisan u najkraćem mogućem vremenu. Dodao je i kako bi se neki preselili u stanove, neki razmišljaju, a neki bi ostali u hostelu. Rekao je i da su prioritet obitelji s djecom.


Odštetni zahtjevi podneseni zbog dobrog upravljanja gradom 

Nova gradska vlast u Zagrebu potražuje više od 227 milijuna kuna od osoba, odnosno tvrtki koje su, prema službeno podignutim USKOK-ovim optužnicama, financijski oštetile Grad Zagreb.Grad Zagreb podnio je odštetni zahtjev u kojem od bliskih suradnika pokojnog gradonačelnika Milana Bandića traži povrat novca pronevjerenog u aferama Agram, Nadstrešnice, Krašograd, Suhi led i Pročistač. Novac će u gradsku blagajnu sjesti ako sumnje na kriminal iz USKOK-ovih optužnica budu potvrđene pravomoćnim sudskim presudama. Radi se o oko 227 milijuna kuna sa zateznim kamatama.

- Ono što je bila nekakva naša ideja jest dobro upravljati gradom. Iz perspektive dobrog upravljanja gradom, bez ulaženja i bez prejudiciranja bilo čije krivnje ili odgovornosti, u situaciji gdje su pravomoćne optužnice i traju sudski postupci i gdje je još uvijek moguće podnijeti odštetni zahtjev, prema optužnici USKOK-a da je Grad negdje oštećen u tim postupcima, mi smo to učinili, rekao je Tomašević.

Poništavanje natječaja

Rekao je da je poništio natječaj javne nabave za dekorativnu rasvjetu za Most mladosti koja je trebala stajati 17,5 milijuna kuna. Smatra kako to nije primjereno u sadašnjim okolnostima.

O žičari


Za sljemensku žičaru dobilo se osam od devet uporabnih dozvola.

Oko dozvole za buku vodi se upravni spor je li žičara prometna infrastruktura ili nije i to onda uređuje dopuštenu buku, naveo je Tomašević.

Rekao je da se radi na mjerama kojima bi se dodatno ublažila buka kako se ne bi čekao kraj sudskog spora jer žičara stvara gubitke. Dodao je da je to tema o kojoj bi volio razgovarati i s Vladom odnosno s ministrom. Pitanje je kompleksno, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!