13:37 / 26.08.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Tomašević: U gradske stanove smjestiti 50-ak obitelji iz hostela i kontejnera

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

Foto: Marko Prpic / Pixsell

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević najavio je raspisivanje natječaja za privremeno stambeno zbrinjavanje građana pogođenih u potresu te je izrazio nadu da bi 50-ak obitelji, smještenih u hostelu Arena i stambenim kontejnerima, moglo ući u gradske stanove. 

Tomašević je u izjavi medijima istaknuo da je prijedlog privremenog stambenog zbrinjavanje, o kojem će se po hitnom postupku raspravljati na trećoj sjednici Skupštine, došao nakon anketiranja građana koji su nakon potresa smješteni u hostelu Arena.

- Anketirali smo ih u hostelu Arena i na temelju toga došli do ovog zaključka. Nadam se da će 50-ak obitelji iz tog hostela i stambenih kontejnera biti smješteno u gradske stanove, rekao je Tomašević u izjavio novinarima.

Grad Zagreb ima na raspolaganju oko 200 stanova, a paralelno s osobama pogođenima potresom, u njih će se smještati i građani koji su se prijavili na natječaj za dodjelu stanova prema socijalnoj kategoriji. Ipak, naglasio je da će se oba natječaja voditi socijalnim kriterijima, a da je dodatni prioritet iz kontejnera i hostela Arena u stanove smjestiti obitelji s malom djecom.

Predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović pojasnio da će se u idućem periodu usuglasiti kriteriji prema kojima će se stanovi dodijeliti građanima iz obje kategorije.

Svi stanovi koji su na raspolaganju ne idu samo ovima (čije su kuće oštećene u potresu), nego idu i jednoj i drugoj kategoriji. To je sad proces usuglašavanja kome će se dodijeliti, prema uvjetima koji će biti propisani, kazao je Klisović u izjavi medijima.

Istaknuo je da će uvjeti za privremeno stambeno zbrinjavanje građana pogođenih potresom, biti propisani u samoj odluci, ali da se Skupština u raspravi mora oko njih usuglasiti.

Važno je da Grad želi pomoći obiteljima koje čekaju obnovu stanova, a žive u uvjetima koji nisu adekvatni za život, rekao je te dodao da prijedlog odluke ima cijeli niz socijalnih i drugih kriterija. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!