10:51 / 21.01.2021.

Autor: M.Š./HRT

Konferencija za novinare oporbenih klubova u Saboru

-

-

Foto: - / -

Predstavnici oporbenih klubova izašli su pred novinare.
Konferenciju za novinare u Hrvatskom saboru održali su Klub zastupnika lijevog bloka, Klub zastupnika SDP-a, Klub zastupnika Centra i GLAS-a, Klub zastupnika HSS-a i HSU-a, Klub zastupnika IDS-a, Klub zastupnika Mosta, Klub zastupnika Hrvatskih suverenista i Klub zastupnika Domovinskog pokreta.

- Žinić podnio ostavku u županijskom HDZ-u, neće se kandidirati na izborima


Tema konferencije bio je "Prijedlog odluke o osnivanju Istražnog povjerenstva za utvrđivanje mogućih nepravilnosti u poslijeratnoj obnovi kuća, stanova i zgrada javnih namjena na području Republike Hrvatske". Zastupnici su objasnili što žele postići osnivanjem istražnog povjerenstva.

- Usuglasili smo tekst i danas ćemo ga predati u saborsku proceduru, dakle prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva, istaknuo je uime Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević, dodajući da očekuju od HDZ-a da podrži osnivanje istražnog povjerenstva.

O sisačko-moslavačkom županu Ivi Žiniću, koji je danas podnio ostavku u županijskom HDZ-u te se neće kandidirati na lokalnim izborima, Tomašević kaže:

- Svaki dan otkrivamo novu državnu nekretninu kojom se koristi besplatno i bespravno, a on je ujedno bio na čelu poslijeratne obnove. Tražimo da se sve to istraži, da sve to bude javno i da dobijemo sve dokumente koje tražimo jer su nam to dužni dostaviti. Svi su se dužni odazvati na poziv saborskog istražnog povjerenstva. Želim da se što prije počne s radom kako bi se što prije rasvijetlile činjenice.

- Treba utvrditi odgovornost za one propuste kojih je evidentno bilo tijekom poslijeratne obnove te da osiguramo da se to ne ponovi. Treba provjeriti i što je s nekretninama koje su obnovljene na drugim područjima, a koja su isto rizična zbog potresa, poput Knina i Dubrovnika, istaknuo je Peđa Grbin, dodajući da se takve stvari neće dogoditi bez istražnog povjerenstva.

- Kolega Lenart je prije godinu i pol postavio pitanje o jednoj od njegovih nekretnina, Vlada na to nije željela odgovoriti. Zašto? Zato što nema sankcija, kao što ima u slučaju istražnog povjerenstva, dodaje.

- Taj novi HDZ i dalje pokazuje bahato lice, hrvatska javnost s pravom očekuje više dostojanstva i bolje rasprave u ovom Domu. Premijer Andrej Plenković, uza sve što se događa i unatoč stanju na Banovini, i dalje docira nas zastupnike, vrijeđa, ruga se. To ne pridonosi izgradnji demokratske kulture, ističe Stjepo Bartulica uime Domovinskog pokreta.

Bačić: Žele nam nanijeti štetu u predvečerje lokalnih izbora

- Njihovo je pravo zatražiti istražno povjerenstvo, a mi imamo pravo reći: Da je obnova nakon Domovinskog rata jedan od najuspjelijih strateških projekata RH od samostalnosti. Od ovoga iščitavam da u predvečerje lokalnih izbora žele nanijeti štetu HDZ-u. Ta je obnova napravljena sjajno, ali ako je bilo pojedinačnih slučajeva, mi u HDZ-u smo prvi koji želimo to istražiti i da se kazne počinitelji iz bilo koje stranke dolazili, ističe predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić. Napominje da je od 6 tisuća objekata koji su bili u obnovi pregledano njih oko 4 tisuće. Crvenu naljepnicu ima 69 objekata, odnosno 1,8%, poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!