14:08 / 14.08.2020.

Autor: I.D./T.V./IMS/HRT

Konferencija za novinare Stožera civilne zaštite

-

-

Foto: - / -

U protekla 24 zabilježeno je 208 novih slučajeva zaraze virusa SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno 961.
U protekla 24 zabilježeno je 208 novih slučajeva zaraze virusa SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno 961, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite u 14 sati.

Epidemiološke preporuke za Veliku Gospu
NUU: Provodit ćemo odluku Stožera, ali smatramo da nije pravedna
COVID-19: Županijski stožeri javili o više od 200 novooboljelih
Capak: Očekivali smo povećanje broja novozaraženih, ali ne ovoliko


Na bolničkom liječenju, dodao je, trenutno je 106 pacijenata, a od toga njih 10 na respiratoru.


- Dvije su osobe nažalost preminule, a jedna je osoba '60. godište preminula u Splitu, bila je na respiratoru, i jedna osoba u KBC-u Osijek '39. godište.

Od prvog slučaja zaraze koronavirusom u Hrvatskoj u veljači do danas je ukupno je zabilježeno 6258 zaraženih osoba, od koji je 163 preminlo, a 5.134 se oporavilo.

- U samoizolaciji trenutno imamo 3158 osoba. Do danas smo ukupno testirali 134.742 osobe, od toga 1.249 u posljednja 24 sata, dodao je Capak.

Najviše novooboljelih, kazao je, je u Splitsko-dalmatinskoj županiji i u gradu Zagrebu. Prosječna dob novooboljelih je 31 godina.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu Alemka Markotić objavila je detaje o oboljelima.

- U Zagrebu imamo 24 bolesnika hospitalizirana, to je standard koji imamo 10-tak dana, prije toga je bilo oko 45 bolesnika. Dvoje na respiratoru. U Splitu je 16 bolesnika hospitalizirano, nemaju nikoga na respiratora, imaju troje težih bolesnika. Opći je dojam da većina bolesnika ima blagu kliničku sliku, ono što je bitno da mladi shvate zašto su te kliničke slike blage je da su većinom mladi, prosječna dob oko 30 godina, rekla je Markotić.

Ponovno je uputila apel mladima.

- Mladi moraju percipirati da moraju biti odgovorni zbog drugih, oni će se morati vratiti u svoje domovine i biti sa svojim starijima članovima obitelji i ići na škole, fakultete i na radna mjesta gdje su u kontaktu s brojnim ljudima i rizičnim skupinama. Apeliram na mlade ljude da pokušaju to osvijestiti, ne moraju se potpuno odreći zabave, važno je da drže distancu i budu odgovorni i poštivaju mjere, dodala je.

Capak je odgovorio na pitanje je li poznato gdje su se mladi zarazili.

- Postoje mnoga mjesta gdje su se ti mladi zarazili. Možemo reći da je oko dvije trećine njih boravilo na većim okupljanjima u noćnim barovima koji rade iza ponoći, ustvrdio je.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović osvrnuo se na zabranu prelaska granice u neke od zemalja.

- U Hrvatskoj postoji generalna zabrana ulaska preko graničnih prijelaza, osim za građane EU. Naravno da smo u kontaktu s kolegama iz Slovenije i Austrije. Sve je ovo dio jednog pristupa zemalja koje bi željele da najesen imaju što stabilniju epidemiološku situaciju, rekao je Božinović.

Kaže kako se najviše radi na tome da se ukaže na specifičnost na pojedine situacije u regijama.

- Nije ista situacija u županijama u kojima je danas više od pola oboljelih i u nekim drugima. Veći dio hrvatskih županija je u zelenom dok su svega tri županije u crvenoj zoni.

- Virus se prenosi kapljičnim putem, naravno da koncentracija može biti i u zraku. Samim nekakvim aktvnosima u nehigijenskim uvjetima može se dići određeni aerosol. Gdje se pridržavamo mjera, širenje je puno rijeđe, poručila je Markotić.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!