U Zagrebu potpuno obnovljeno pet škola, zapinje obnova privatnih zgrada

21.03.2023.

11:16

Autor: HRT/D.M.

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: HTV / HRT

Sutra će biti točno tri godine od potresa koji su pogodili Zagreb. Tim povodom gradonačelnik Tomislav Tomašević sa zamjenicima održao je konferenciju za novinare ispred Gimnazije Tituša Brezovačkog. 

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je da je ponosan obnovom javnih zgrada koja je u ingerenciji grada, ali da je nezadovoljan zbog obnove privatnih zgrada, no, dodao je - ona je ipak počela.

- Građevinska aktivnost u obnovi gradskih i državnih institucija, ali i nekih privatnih se zahuktala. Ne samo na Gornjem gradu nego i cijeli grad polako postaje gradilište, rekao je Luka Korlaet. Iznio je podatak da je dosad obnovljeno 168 zgrada u obrazovanju od kojih njih 5 - cjelovito. A u svoje se matične škole vratilo više od 2000 učenika, naglasio je.

Rekao je i da je obnova škole Tituš Brezovački, zbog njezine kulturne vrijednosti vrlo zahtjevna. Čestitao je projektantima i izvođačima koji, kako je rekao - rade izvrstan posao. Gimnazija će biti spremna za iduću školsku godinu, a radovi na ostalim školama, dodao je - vrlo će brzo krenuti.

Zagreb ima 5 cjelovito obnovljenih zgrada


Podsjetio je da su do sada u Zagrebu konstrukcijski obnovljene četiri osnovne škole i učenički dom. Pri dovršetku su radovi u OŠ Blagoje Bersa. U Zagrebu preostaje dovršetak cjelovite obnove Gornjogradske gimnazije, Ekonomske škole, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna te Umjetničko-plesne škole Silvije Hercigonje. Istaknuo je, da se osim škola, u Zagrebu obnavljaju i druge kulturne, zdravstvene ustanove, ceste, mostovi. U konstrukcijsku obnovu mostova, kaže, ulaže se preko 300 milijuna kuna.

Govoreći o financiranju obnove u obrazovanju rekao je da je projekcija povlačenja sredstava iz Fonda solidarnosti za konstruktivnu obnovu oko 531 milijun kuna (oko 70 milijuna eura). Za cjelovitu obnovu znatna sredstva su sjela zasad na gradski proračun, a Korlaet je rekao da se nadaju da će Grad ta sredstva do kraja lipnja uspjeti refundirati iz NPOO-a. 

Grad bi trebao povući 185 milijuna eura iz Fonda solidarnosti


Gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da je zadovoljan trenutačnim tempom obnove koja je u ingerenciji Grada, tj. obnovi javnih zgrada. Naglasio je da nijedna državna institucija nije završila cjelovitu obnovu ni jedne zgrade, dok Zagreb ima njih pet. 


- Kad smo došli na vlast, za Fond solidarnosti prijavljena su samo dva milijuna eura, dok se sada očekuje da Grad do lipnja povuče 185 milijuna eura. Mislim da smo napravili veliki napredak. Učinit ćemo, u suradnji s državnim institucijama - da se nijedan euro ne vrati Europskoj komisiji, rekao je Tomašević.

Naglasio je da su sve obnovljene škole uređene najmodernijom opremom, da su energetski učinkovite. Kao gradonačelnika posebno ga veseli što su učenici oduševljeni kad vide svoje nove škole.

Dobra suradnja s Ministarstvom


Istaknuo je nezadovoljstvo stanjem s obnovom privatnih zgrada, dodavši da je i sam ministar graditeljstva i prostornog uređenja Branko Bačić priznao da Zagreb nije prošao na ispitu gradnje zamjenskih kuća. No, istaknuo je da je samoobnova privatnih zgrada napokon počela, a da je najbolja stvar novog Zakona činjenica da sada građani dobivaju predujam za nju.

Tomašević je nakon konferencije za novinare s ministrom Brankom Bačićem te ministrom obrazovanja Radovanom Fuchsom obišao radove na Gimnaziji Tituš Brezovački. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!