14:25 / 13.10.2020.

Autor: Hina

Konferencije za medije održavat će se unutar zgrade Vlade

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Konferencije za medije i izjave članova Vlade i drugih dužnosnika ubuduće će se, obzirom na privremeni režim pojačanih sigurnosnih mjera, održavati unutar zgrade Vlade.
Konferencije za medije i izjave članova Vlade i drugih dužnosnika ubuduće će se, obzirom na privremeni režim pojačanih sigurnosnih mjera, održavati unutar zgrade Vlade, na otvorenom (dvorište Banskih dvora) ili u zatvorenom (svečana dvorana za konferencije za medije), priopćeno je iz Vlade. HND i SNH izrazili su zabrinutost da će zbog uvođenja strožih mjera osiguranja novinarima biti onemogućen pristup.

➡️ Kretanje na Trgu sv. Marka privremeno ograničeno
➡️ "Kažemo nije bilo naznaka, a za budalaštinu na Fejsu sustav reagira"
➡️ Otac napadača s Trga sv. Marka ispitan i pušten na slobodu
➡️ Milina: U kući počinitelja otkrivena veća količina streljiva i oružja
➡️ Ranjeni policajac na Trgu sv. Marka uspješno operiran, napadač počinio samoubojstvo
➡️ Svjedoci o ranjavanju policajca
➡️ Božinović: Državne institucije treba zaštititi

S obzirom na privremeni režim pojačanih sigurnosnih mjera, ograničen je pristup vozilima i osobama na Markovu trgu, a policijski službenici obavljaju preglede osoba i predmeta na kontrolnim točkama.

"Namjera nam je da podizanjem razina sigurnosnih mjera na Trgu sv. Marka, pored sigurnosti štićenih objekata, zgrade Vlade RH, Hrvatskog sabora i Ustavnog suda RH, povećamo i sigurnost stanara, građana, kao i novinara koji prate rad tih institucija", kaže se u priopćenju.

Također, Vlada želi osigurati da nove privremene sigurnosne mjere ni na koji način ne utječu na mogućnost predstavnika medija da izvještavaju o aktivnostima Vlade, sjednicama i događajima, kao ni na dostupnost članova Vlade za izjave medijima. U tu svrhu pristupit će se izradi i ažuriranju službenih akreditacija za predstavnike medija koji prate rad Vlade. Do tada, medijsko praćenje Vladinih sjednica, sastanaka, aktivnosti, događanja kao i konferencija za medije bit će omogućeno svim novinarima, snimateljima i fotoreporterima koje njihove redakcije najave prije pojedinih događanja na e-mail adresu akreditacije@vlada.hr.

Glasnogovornik Vlade Marko Milić u priopćenju navodi i da će predstavnicima medija biti omogućen pristup Markovu trgu kako bi mogli pratiti javna okupljanja, uz obavljanje sigurnosnog pregleda.

HND i SNH zabrinuti

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske izrazili su zabrinutost da će uvođenje strožih mjera osiguranja novinarima biti onemogućen pristup.

- Ne umanjujući potrebu boljeg osiguranja građana, institucija i ljudi koji u njima rade, upozoravamo na važnost dostupnosti informacija o radu Vlade RH, Hrvatskog sabora i ministarstava te smatramo kako sprječavanje novinara da postavljaju pitanja koja su u interesu javnosti može imati štetne posljedice za razvoj demokratskog društva, istaknuli su u zajedničkom priopćenju HND i SNH.

Vladu RH pozvali su da ne zatvara institucije još više i ne ugrožava slobodu medija te da uvođenjem redovitih press-konferencija novinarima omogući normalan rad.

Iz HND-a ističu i kako već godinama ponavljaju da rad Vlade nije transparentan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!