Konobara, kuhara i sobarica - ni za lijek

07:00 / 27.07.2021.

Autor: Ivana Nežić/Regionalni dnevnik/HRT

-

-

Foto: - / -

Problem nedostatka radne snage dio je hrvatskog paradoksa. Na burzi imamo više od 126.000 ljudi, a u isto vrijeme nedostaje nam radne snage. Prema nekim procjenama samo sezonskih radnika nedostaje - 20 tisuća.

- Susrećemo se s nedostatkom kadra u deficitarnim zanimanjima kao što su konobari i kuhari. Ali ove godine nedostaje i sobarica. To nije problem samo u Hrvatskoj, već na području Balkana. Surađujemo s dosta regrutacijskih agencija, kaže Isabela Frančula, rukovoditeljica odjela Ljudskih potencijala hotelske kuće.

Karla i Eni su izuzetak. Posao u velikoj hotelskoj kući čuvaju kao oko u glavi. Rade u hotelu koji radi punom parom pet mjeseci, a otvoren je cijelu godinu. Kažu uz timski rad, nema toga što ne mogu odraditi.

U prvih 6 mjeseci ove godine tražilo se više radnika nego u rekordnoj turističkoj sezoni 2019. Više od 5 tisuća konobara, tisuće kuhara, sobarica, ali i pekara i barmena. A na burzi rada više je od 126 tisuća nezaposlenih.

Nedostaje radne snage

Nedostaje radne snage

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Novosti u Zakonu o strancima, zbog kojeg su se postrožili uvjeti za radne dozvole, zadali su turizmu dodatne problem.

- Netko bi očekivao da unos zahtjeva traje manje od 20 minuta. Da se osigura dovoljan broj referenata u policijskim ispostavama kako bi mogli isporučiti velik broj zahtjeva. Da se i u tim javnim upravama ne odobravaju godišnji odmori u svibnju i lipnju - što je uzork da je puno poslodavaca čekalo radne dozvole više od mjesec dana, upozorava Tina Turk Lupieri, direktorica Ljudskih potencijala rovinjske hotelske kuće.

Iako i dalje pokušavaju, mali privatnici nisu uspjeli pronaći radnu snagu na vrijeme, bez obzira na uvjete. Hazim Jusić kaže kako su djelatnicima nudil plaću od 1.000 eura uz smještaj i hranu te plaćeno zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Nitko im se na oglas nije javio mjesec dana, dodaje.

Mnogi su tijekom pandemije promijenili struku, i više se u turizam neće vraćati.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!