Konzum pokrenuo platformu Reciklopedija radi smanjenja bacanja hrane

13:29 / 02.06.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Bacanje hrane

Bacanje hrane

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Konzum je radi smanjivanja bacanja hrane pokrenuo edukativnu platformu pod nazivom Reciklopedija, kojom daje doprinos u promjeni navika prilikom kupnje, pripreme i čuvanja namirnica jer se u Hrvatskoj, kako upozorava, godišnje baci čak 71 kilogram hrane po stanovniku.


Najveći maloprodajni lanac u Hrvatskoj najavio je u četvrtak da će na svojoj edukativnoj platformi inspirirati i motivirati kupce da odgovorno postupaju s hranom.

Svima koji na Reciklopediji daju obećanje sebi, budućim generacijama i prirodi da će se odgovornije ponašati prema hrani Konzum će putem e-maila poslati dar kojim će im pomoći održati obećanje. Pozivaju građane da i sami pokažu kako odbacuju loše navike, a ne hranu dijeljenjem svojih iskustava na društvenim mrežama uz oznaku #reciklopedija, čime mogu motivirati i druge.

Pet najmotiviranijih kupaca Konzum će svaki tjedan nagraditi poklon-karticom u vrijednosti od 500 kuna za kupnju u prodavaonicama podsjećajući ih pritom na važnost pametne i planirane kupnje.

U Konzumu upozoravaju da se u Hrvatskoj godišnje baci čak 71 kilogram hrane po stanovniku, najviše se baca nutritivno najvrednija hrana, poput voća, povrća, mesa i ribe, a jestivi dio hrane iznosi čak 40 posto ukupne količine bačene hrane.

Kažu kako su radi inspiriranja i motiviranja kupaca da odgovorno postupaju s hranom, u suradnji s Marinom Matijević, pokretačicom inicijative "Ja bolji građanin", kreirali i posebnu internetsku stranicu Reciklopedija akademija s korisnim i praktičnim savjetima koje svi članovi obitelji mogu primijeniti odmah na jednostavan i zabavan način.

- Reciklopedija je još jedan iskorak Konzuma u području smanjivanja bacanja hrane, u kojem već ostavljamo važan trag doniranjem hrane udrugama diljem Hrvatske zahvaljujući čemu već četvrtu godinu zaredom ponosno nosimo i titulu Najdonatora, istaknula je direktorica Sektora marketinga Konzuma Dunja Delić.

Kako bi podignuli svijest kupaca o problemu bacanja hrane i potaknuli ih na promjenu navika te da smanje količinu hrane koju bacaju, Delić kaže da su pripremili konkretne i praktične savjete koje baš svatko može primijeniti te time pozitivno utjecati i na zajednicu i na okoliš. Pozvala je sve da se uključe u pokret pozitivnih promjena uz #reciklopedija kako bismo zajedno smanjili količinu hrane koja se baca. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!