Korak do kraja pandemije: Virus je još s nama

05.05.2023.

22:34

Autor: HRT

Krunoslav Capak

Krunoslav Capak

Foto: HTV / HRT

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da COVID-19 više nije izvanredna globalna opasnost - te proglasila kraj izvanrednog stanja zbog koronavirusa. Bolest je postala rutinska, a virus, koji ostaje prisutan, više ne uzrokuje hospitalizacije i komplikacije kao nekad. 

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak upozorava da nije riječ o kraju pandemije jer je virus još među nama.


Gotovo 3 godine od uvođenja izvanrednog stanja zbog pojave koronavirusa, napravljen je i prvi korak prema proglašenju kraja pandemije. Prema službenim podacima u svijetu je od posljedica zaraze koronavirusom preminulo 7 milijuna ljudi. Kraj izvanrednog stanja nije poziv na opuštanje.

- I dalje imamo u svijetu velik broj oboljelih. Nema nekog ograničenog područja gdje se bolest i virus javljaju, nego je to u čitavom svijetu. Pandemija i virus su i dalje među nama, ali se smatra da nema potrebe više za prekograničnim mjerama te da države članice sukladno svojoj epidemiološkoj situaciji mogu odlučiti s kojim mjerama će nastaviti, a s kojima neće, kazao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.


Da bi u Hrvatskoj bio proglašen kraj epidemije, Hrvatski zavod za javno zdravstvo to treba predložiti resornom ministru, zatim on Vladi.

- Ukoliko do toga dođe, onda će se razmotriti koje mjere ostaju na snazi, ali ne propisuje ih više Krizni stožer nego će ih propisivati Ministarstvo zdravstva. Mi smatramo da je i dalje potreban oprez, dodaje Capak.

Objava Svjetske zdravstvene organizacije samo je najava skorog proglašenja kraja pandemije. Podsjetnik je to mnogima u Hrvatskoj da izbjegnu gužve i na vrijeme, ako su im istekli, zamijene dokumente.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!