WHO: COVID-19 više nije globalna prijetnja

05.05.2023.

Zadnja izmjena 18:44

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) napravila je korak prema kraju pandemije izazvane koronavirusom. Službeno je objavila da COVID-19 više ne predstavlja izvanrednu globalnu opasnost za zdravlje.

Prošle su tri godine otkako je ta agencija UN-a proglasila COVID-19 svjetskom zdravstvenom opasnošću.

Taj status je omogućio da se svijet usredotoči na COVID-19 kao na veliku zdravstvenu prijetnju te potaknuo suradnju na globalnoj razini glede cjepiva i lijekova za suzbijanje te bolesti.

- Jučer se Odbor za izvanredna stanja sastao 15. put i preporučio mi da proglasim kraj javnozdravstvene krize od međunarodne važnosti. Prihvatio sam savjet i stoga s velikom nadom objavljujem da je COVID-19 kao globalna zdravstvena kriza, gotov, rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Odluka pokazuje da je svijet ostvario napredak, ali COVID-19 će i dalje biti s nama, iako više ne predstavlja zdravstvenu krizu, priopćio je WHO.

Prema podacima WHO-a, tjedni broj umrlih pao je s više od 100.000 u siječnju 2021. na oko 3500 do 24. travnja ove godine. "Međutim, to ne znači da je COVID-19 nestao", upozorio je Ghebreyesus.


I ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak upozorava da nije riječ o kraju pandemije jer je virus još među nama.

- I dalje imamo u svijetu velik broj oboljelih. Nema nekog ograničenog područja gdje se bolest i virus javljaju, nego je to u čitavom svijetu. Pandemija i virus su i dalje među nama, ali se smatra da nema potrebe više za prekograničnim mjerama te da države članice sukladno svojoj epidemiološkoj situaciji mogu odlučiti s kojim mjerama će nastaviti, a s kojima neće, kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!