Koronavirus - 52 novooboljelih u zadnjih 24 sata

07.07.2020.

07:24

Autor: M.Š./B.V.M./V.K./HRT

default error photo
U Hrvatskoj u posljednja 24 sata imamo 52 novooboljele osobe od koronavirusa.
U Hrvatskoj u posljednja 24 sata imamo 52 novooboljele osobe od koronavirusa. Sve je izvjesnije da je puno zaraženih vezano uz svadbu u Splitu i čobanijadu u Podcrkavlju.

Posljednjih dana sve je više slučajeva da su žarišta koronavirusa  svadbe i slična veća obiteljska okupljanja.

Naša reporterka Ruža Ištuk kaže da je ministar zdravstva potvrdio da su sve opcije na stolu te da se razmišlja o zabrani svadbenih okupljanja ali se nada da do toga neće doći. Naša reporterka doznaje da je izglednije da će se ići na ograničavanje broja okupljenih u zatvorenom prostoru.

- Po zadnjoj mjeri koja je donesena vezano uz svadbena slavlja 1. srpnja dozvoljava da na svadbi u zatvorenom prostoru bude 300, a na otvorenom 500 ljudi. Izgledno je da će se broj uzvanika u zatvorenom ograničiti na 100. Također, razmišlja se i o zabrani rada klubova u zatvorenom prostoru. Sve će to ovisiti o epidemiološkoj situaciji, kaže naša Ruža Ištuk.

Beroš: Ako se poveća broja zaraženih na svadbama donose se nove mjere

Ako se u Hrvatskoj bude povećavao broj zaraženih na svadbama, ozbiljno se razmišlja o tome da se donese odluka po kojoj bi se za početak ograničio broj sudionika na tim proslavama, doznaje se od ministra zdravstva Vilija Beroša.

- Mi ćemo i dalje pratiti situaciju i ako ona bude eskalirala, odnosno bude li se povećavao broj zaraženih, morat ćemo nešto napraviti. Do same zabrane imamo mogućnost ograničavanja broja osoba na svadbama, no ja se iskreno nadam da do toga neće doći, rekao je za Hinu ministar Beroš. Opširnije

U protekla 24 sata zabilježena su 52 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 930.

Među njima je 89 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 5 pacijenata. Nema preminulih.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 3272 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 113 preminulo, a 2229 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 4709 osoba.

Do danas je ukupno testirano 86 860 osoba, od toga 866 u posljednja 24 sata, izvijestio je Stožer civilne zaštite.


Podaci županijskih stožera od utorka:

• U Splitsko-dalmatinskoj županiji danas je 14 novooboljelih osoba pozitivnih na COVID infekciju. 10 osoba je iz Splita, 1 osoba iz Dugopolja, 1 osoba iz Podstrane, 1 osoba iz Trogira i 1 osoba iz Makarske.

Od ukupnog broja danas novooboljelih osoba 12 ih se dovodi u vezu sa svadbenim okupljanjem od prije nekoliko dana, dok se dvije osobe ne dovode u vezu sa spomenutim događajem.

Svi novooboljeli epidemiološki su obrađeni, a njihovi kontakti se obrađuju. 160 osoba nalazi se u samoizolaciji. Nijedna covid pozitivna osoba ne nalazi se na bolničkom liječenju u KBC u Split, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin rekla je da se nakon 12 novozaraženih konavirusom s vjenčanja na području županije može očekivati još zaraženih, baš kao i među osobama s jedne druge svadbe. Opširnije

• U Karlovačkoj županiji otkriven je novi slučaj covida-19. Riječ je o mlađem muškarcu koji je već bio u samoizolaciji kao kontakt prije oboljele osobe, zbog čega nije potrebno utvrđivati njegove kontakta, priopćio je karlovački Stožer Civilne zaštite. To je 51 pozitivan slučaj u toj županiji od početka epidemije i dvadeseti aktivni slučaj, s tim da se tri osobe liječe u bolnici, jedna u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu i dvije u karlovačkoj bolnici.
Ostalih 17 oboljelih imaju blage simptome i liječe se kod kuće. U samoizolaciji je još 171 osoba zbog kontakata s oboljelima.

• Nakon dva dana, novi slučaj zaraze koronavirusom potvrđen je i u Požeško-slavonskoj županiji. Trenutno je u toj županiji 67 oboljelih. 

Među oboljelima sedam je osoba na liječenju u bolnici, jedna više nego jučer, a 60 ostalih pozitivnih osoba je u kućnoj izolaciji. Danas su na koronavirus testirane 102 osobe, a u toj je županiji dosad testirano 2310 osoba. Pod propisanim mjerama samoizolacije je 549 osoba.

• Nakon novo pristiglih nalaza, u Sisačko-moslavačkoj županiji zabilježeno je još sedam novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Šest osoba je s područja grada Kutine, dok je jedna s područja Općine Martinska Ves. Osobe s područja grada Kutine imaju isti izvor zaraze. Svi kontakti se stavljaju u zdravstveni nadzor tipa samoizolacije u kući.

Ranije tijekom jutra je objavljeno kako su u protekla 24 sata na području te županije dvije novozaražene osobe, obje su iz Kutine i u oba slučaja riječ je o kontaktima ranije oboljelih od Covida-19.

● U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata sedam je novozaraženih koronavirusom, od kojih je jedna liječnica iz riječke bolnice, priopćeno je iz te županije. Tri novozaražene osobe povezane su s maturalnom zabavom, njihovi kontakti se obrađuju, a epidemiološka obrada preostale tri osobe još traje.

Po podatcima iz županijske uprave, u Primorsko-goranskoj županiji trenutačno je zaražena 31 osoba, a dosad su izliječene 74 osobe.

U Zagrebačkoj županiji jedna je novooboljela osoba od koronavirusa, izvijestio je u utorak Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije. Opširnije

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije potvrdio je pet novih slučajeva zaraze koronavirusom od kojih su četiri vezana uza svatove koji su do sada rezultirali s oko 40 zaraženih, dok se jedan odnosi na čobanijadu koja bi mogla biti novo veliko žarište zaraze. Opširnije

• Na području Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata obrađeno je ukupno 104 uzorka, od kojih su četiri bila pozitivna na koronavirus (2 Đakovo, 1 Čepin, 1 Osijek). Svi novooboljeli su kontakti već evidentiranih pozitivnih osoba, a ukupan broj aktivno pozitivnih osoba trenutno je 251. Opširnije

• U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije još je jedna osoba pozitivno na COVID-19. Riječ je o mladoj muškoj osobi iz Vodica koja je kontakt poznate oboljele osobe i nalazi se na Odjelu infektologije OB Šibensko-kninske županije.

U ovom trenutku 17 je aktivnih slučajeva, od kojih je 9 u Kninu, 3 na području Vodica, 3 u Šibeniku i po jedna osoba u Tisnome i Drnišu.

Do ovog trenutka pod zdravstvenim nadzorom i mjerama samoizolacije nalazi se 118 osoba, od kojih je 98 kontakt s COVID-19 pozitivnom osobom. Kršenja samoizolacije nema.

• U Zagrebu je novih 13 slučajeva koronavirusa. 219 korisnika je posjetilo domove zdravlja. Samoizolacija je određena za 10, a na testiranje je upućeno 76 osoba. Kroz drive-in sustav uzeto je još 166 uzoraka za testiranje, rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo dr. Vjekoslav Jeleč.

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" provedeno je 351 testiranje. Propisane su 134 mjere samoizolacije. Od 13 novooboljelih, jedan je uvezeni slučaj iz Švicarske, sedam osoba su kontakti oboljelih, a za pet osoba se ne zna, odnosno riječ je o lokalnoj transmisiji, izvijestila je prof. Vanja Tešić.

• Sve medicinske sestre s ginekološkog odjela vukovarske bolnice u samoizolaciji su, a dvije su zaražene koronavirusom. Unatoč tomu, bolnica radi normalno, potvrdila je ravnateljica doktorica Vesna Bosanac.

- Problem je u tome što smo dobili Covid pozitivne dvije sestre koje su se zarazile izvan bolnice. Ispoljile su temperaturu i blaže respiratorne probleme, obrisi su došli pozitivni. Tako da smo odmah promptno reagirali i  njihove kontakte i pacijente stavili u samoizolaciju i napravili obrise. Svi pacijenti su u dva navrata negativni i sve osoblje je negativno, rekla je Vesna Bosanac, ravnateljica Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar.


• U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije pet je novih pozitivnih osoba na virus SARS-CoV-2. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 83, dok je broj aktivnih slučajeva 38. Opširnije

• U Primorsko-goranskoj županiji sedam je novozaraženih osoba. Među njima je jedna liječnica iz KBC-a Rijeka. Liječnica se pridržavala svih epidemioloških mjera na svome radnom mjestu. Tri zaražene osobe povezane su s jednom maturalnom zabavom. U ovoj županije je trenutno zaražena 31, a 74 osobe su izliječene, stoji u priopćenju te županije.

• Na području Krapinsko-zagorske županije s današnjim danom evidentirana je jedna nova osoba pozitivna na koronavirus. Aktivno je pet slučajeva zaraze koronavirusom na području ove županije. Novoevidentirana osoba je s područja Općine Zagorska Sela. U proteklih 24 sata testirano je 39 osoba, od kojih je 37 negativno. Za jednu osobu se čekaju rezultati. Do sada je ukupno testirano 3229 osoba, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije.

• U posljednja 24 h u Ličko-senjskoj županiji jedna je novooboljela osoba od COVID-19. Riječ je o osobi s područja Vrhovina koja je kontakt oboljele osobe iz druge županije te nije povezana s ranije oboljelim osobama u Ličko-senjskoj županiji. Novooboljela osoba je na liječenju u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević. Ukupno je oboljelo 29 osoba od COVID-19 od čega je sedam aktivnih slučajeva. 21 osoba je izliječena, a jedna osoba je preminula. Opširnije

• U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom. Jučer su testirane 43 osobe i svi nalazi su negativni i sada je u toj županiji samo jedna osoba zaražena koronavirusom, izvijestili su iz te županije.

• Na području Virovitičko-podravske županije nema novooboljelih od korona virusa. Prema podacima Stožera civilne zaštite, u posljednja 24 sata, na području Virovitičko-podravske županije testirano je pet osoba i njihovi nalazi su negativni. Od početka pandemije COVID-a 19, na području te županije, 11 je osoba zaraženo korona virusom, od kojih se osam se oporavilo. Dvije osobe su i dalje zaražene, a jedan je muškarac preminuo, objavljeno je na stranicama te županije.

• Na području Zadarske županije jedna je novooboljela osoba. Riječ je o mlađoj ženskoj osobi koja je imala kontakt sa zaraženom osobom u obitelji. U samoizolaciji je 178 osoba, a policija je zabilježila 4 kršenja. S današnjim danom pet je novoozdravljenih. Tijekom jučerašnjeg dana testirana su 142 uzorka. Na COVID odjelu OB Zadar smještene su 2 osobe, a jedna je na respiratoru na COVID JIL-u.

• Stožer civilne zaštite Istarske županije tijekom protekla 24 sata, u okviru epidemiološke obrade kontakata, obavljeno je terensko uzorkovanje briseva, a dio uzoraka dostavljen je iz Opće bolnice Pula. Ukupno je u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano 195 uzoraka briseva na COVID-19 te je potvrđen jedan pozitivan.

• Moramo smanjiti brzinu kojom se virus širi, jer ako se svi zarazimo imat ćemo kolaps zdravstvenog sustava. Iako virus neće ubiti puno nas, treba rasporediti broj ljudi koji će se razboljeti na što duže vrijeme., rekao je znanstvenik Gordan Lauc u Studiju 4. Opširnije

Koronavirus u svijetu:


● Trinaest ljudi u Srbiji umrlo je od koronavirusa u posljednja 24 sata, najviše u jednom danu od početka epidemije 6. ožujka. Potvrđeno je 299 novih slučajeva, nešto manje u odnosu na prethodne dane kad ih je bilo više od 300.
Na bolničkom su liječenju 2942 pacijenta, a na repiratorima 110, objavilo je ministarstvo zdravstva. Opširnije     

● U Bosni i Hercegovini u posljednja 24 sata ponovni porast novo zaraženih. U Federaciji Bosne i Hercegovine 77, a u Republici Srpskoj 83. Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena su i tri nova smrtna slučaja koja se mogu dovesti u vezu s komplikacijama izazvanim bolešću COVID - 19.  Radi se o dva muškarca i ženi iz Prijedora, Vlasenice i Banja Luke. Opširnije

● Više od 200.000 ljudi zaraženo je koronavirusom u Južnoafričkoj Republici, a četiri najpogođenije pokrajine mogle bi ponovno u karantenu, najavio je ministar zdravstva Zweli Mkhize. Opširnije

● U posljednja 24 sata u Pekingu nije zabilježen niti jedan novi slučaj covida-19, prvi puta nakon ponovnog razbuktavanja epidemije prošlog mjeseca kada su opet oživjele bojazni od drugog vala zaraze koronavirusom. Opširnije

• U Sloveniji je u posljednja 24 sata povećan broj novih zaraza koronavirusom te je zabilježeno 19 novih slučajeva, kazao je u utorak ujutro za Slovensku televiziju glasnogovornik vlade Jelko Kacin kazavši također da se svakodnevno prati stanje u Hrvatskoj te da nema razloga za optimizam. Opširnije

• Velika španjolska znanstvena studija pokazuje da je "kolektivni imunitet" na koronavirus daleko od trenutne realnosti te da će mjere fizičke distance ostati najbolji pristup borbi s pandemijom. Samo pet posto od 61 tisuće sudionika istraživanja razvilo je antitijela na koronavirus, pokazuje istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Lancet, koje je dijelom financiralo španjolsko ministarstvo zdravstva. Opširnije

• Više od pet milijuna stanovnika australske države Victoria ponovno će biti u karanteni, odredile su u utorak lokalne vlasti, zbog visokih brojki novih slučajeva zaraze koronavirusom. Opširnije

• Nove porazne brojke o raširenosti i pogubnosti koronavirusa stižu iz Sjedinjenih Država. Zemlja je na pragu granice od tri milijuna zaraženih, a brojka od 130 tisuća umrlih već je premašena. Opširnije

• Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro objavio je da se ponovo testirao na koronavirus pošto su brazilski mediji javili da ima neke simptome respiratorne bolesti, uključujući temperaturu. Opširnije

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!