Covid putovnice - objavljeno kako će izgledati i kako do njih doći

07.05.2021.

07:24

Autor: HRT

Cijepljenje protiv koronavirusa

Cijepljenje protiv koronavirusa

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Epidemiološka krivulja se nastavlja kretati silazno: 1435 je novih slučajeva u posljednja 24 sata. Među više od 7 i pol tisuća testiranih udio pozitivnih na koronavirus je gotovo 19%. Od posljedica zaraze preminule su još 33 osobe. Bolest COVID-19 od početka pandemije preboljelo je više od 320 tisuća ljudi, a do kraja dana imat ćemo više od 800 tisuća cijepljenih barem jednom dozom.


O važnosti i napretku kampanje cijepljenja govorili su članovi nacionalnog Stožera, a na sjednici je bilo riječi i o takozvanim Covid putovnicama. Na konferenciji Stožera utvrđeno je da ima razloga za optimizam - naime u odnosu na tjedan dana prije, bilježimo pad broja novozaraženih za 23,5 %. Istaknuli su i da je dobra dinamika cijepljenja - s današnjim danom u Hrvatskoj je utrošeno preko milijun doza cjepiva. Jučer je cijepljeno više od 46 tisuća ljudi.

Kažu da interes za cijepljenjem raste iz dana u dan. Još jednom su naglasili da ne treba odbijati AstraZenecino cjepivo i da je riječ o cjepivu koje je nepotrebno stigmatizirano te da su koristi veće od rizika. Uz važnost cijepljenja, govorilo se i o digitalnim zelenim potvrdama koje će Hrvatska, kako stvari stoje, izdavati od 1. lipnja. One će sadržavati potvrdu o preboljenju Covida unutar 180 dana, potvrdu o testiranju unutar 48 sati te potvrdu o cijepljenu.

- U Hrvatskoj će se te potvrde izdavati u digitalnom PDF formatu a građani će zahtjeve moći predati i putem sustava. Onda će im se te potvrde, temeljem takvog zahtjeva, u digitalnom formatu dostavljati u njihove korisničke pretince. Potvrde u fizičkom obliku za građane koji to zatraže izdavat će se u nekih 150 ispostava Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje - poručio je s konferencije ministar Davor Božinović.

Krunoslav Capak komentirao je između ostalog i kada možemo očekivati skidanje maski s lica.

- Ne bih preporučio nikome da ne nosi masku. A kada će doći to vrijeme? Doći će onda kada budemo pretežno cijepljeni i kada nam incidencija i broj oboljelih u populaciji bude izuzetno nizak i kada bude mala vjerojatnost da sretnemo nekoga tko na svojoj sluznici može imati virus.

Alemka Markotić rekla je da ne treba brinuti o nekakvim nuspojavama cjepiva koje su se pojavile.

- Sva cjepiva koja su na listi institucija tipa EMA-e, tipa Američke zdravstvene organizacije, važno je da ta cjepiva primimo, ne da čekamo nešto zato što je netko drugi rekao da ne valja. Sva cjepiva koja su odobrena u EU ili kod Svjetske zdravstvene organizacije su dobra i trebamo se njima cijepiti, kazala je.

Zagrebačka županija: Od ponedjeljka svi učenici na nastavi u školi

Od ponedjeljka, 10. svibnja, svi učenici osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Zagrebačka županija nastavu će pohađati uživo u školama, po modelu A, priopćeno je u petak iz Ureda župana.

Time će se osnovnoškolcima i učenicima završnih razreda srednjih škola od ponedjeljka u školama priključiti i ostali učenici srednjih škola.

Gradovima Samoboru, Zaprešiću, Velikoj Gorici i Vrbovcu koji su osnivači osnovnih škola na svojem području, preporuča se da nastavu organiziraju sukladno županijskoj odluci.

Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije predložio je Nacionalnom stožeru da se druge mjere koje su stupile na snagu 12. travnja produlje do 23. svibnja, navodi se u priopćenju iz Ureda župana Zagrebačke županije. 

Ravnatelj NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar rekao je jučeu središnjem Dnevniku HTV-a da epidemija polako dolazi kraju i da se ide dobrim putem. Smatram da za pet do šest tjedana možemo reći da smo zaista dobri, kazao je.

Stožeri civilne zaštite Grada Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije odlučili su da se od 10. svibnja nastava u školama organizira za sve osnovnoškolce i srednjoškolce, što znači da od tada više neće imati nastavu na daljinu.

Podaci županijskih Stožera civilne zaštite:

● U Sisačko-moslavačkoj županiji 29 novozaraženih
● U Međimurskoj županiji 62 slučaja koronavirusa
● U Zadarskoj županiji 56 novozaraženih
● Koprivnica: U županiji novih 47 zaraženih osoba, dvije umrle i 44 ozdravile
● Novih 12 zaraženih u Virovitičko-podravskoj županiji
● U Istri pet novozaraženih, ne smanjuje se broj osoba u samoizolaciji
● U Primorsko-goranskoj županiji 104 novozaražene osobe, jedna umrla
● Bjelovar: U županiji 25 novozaraženih koronavirusom, jedna osoba umrla
● U Varaždinskoj županiji 111 novozaraženih, jedna osoba umrla
● U Brodsko-posavskoj županiji 74, a Požeško-slavonskoj 19 novooboljelih
● Split: U županiji 102 novooboljele osobe, dvije umrle

Koronavirus u Svijetu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!