Epidemija popušta, u šest županija u škole se vraćaju svi učenici

07:11 / 06.05.2021.

Autor: HRT

Koronavirus

Koronavirus

Foto: Igor Kralj/Zeljko Lukunic/Kristina Stedul Fabac/Goran Kovacic / Pixsell

Iako se epidemiološka slika poboljšava, opasnost od zaraze i dalje je prisutna - potvrđuje to još tisuću 640 novih slučajeva. Među testiranima, 18% uzoraka bilo je pozitivno na koronavirus. Od posljedica zaraze preminulo je još 40 osoba. Najbolja prevencija protiv težih oblika COVID-a je cijepljenje, a najmanje jednu dozu zaštite do jučer je primilo više od 760 tisuća građana. Već drugi tjedan broj slučajeva zaraze koronavirusom smanjuje se.

Bolja epidemiološka situacija potaknula je stožere - zasad šest županija - da od ponedjeljka u školske klupe vrate sve učenike. Nastavu uživo u novom radnom tjednu pratit će svi osnovnoškolci i srednjoškolci Grada Zagreba te Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Vukovarsko-srijemske, Koprivničko-križevačke i Karlovačke županije.

Da ulazimo u fazu intenziviranja cijepljenja, ističe ministar Vili Beroš.

- Pritisak na bolnički sustav je i dalje značajan. Bilježimo teže kliničke slike kod sve mlađih ljudi. Virus ne bira, ali zato mi možemo. Odaberimo cijepljenje jer ono spašava život, poručio je.

- Imali smo tri tjedna svojevrsne stagnacije, prošli tjedan pad od 10 posto, u zadnjih tjedan dana pad je od čak 22 posto. To su ohrabrujući znakovi, ali brojke su i dalje visoke. Ne smijemo misliti da je opasnost od zaraze iza nas nego naprotiv, ustrajati na odgovornom ponašanju, poručio je danas na sjednici predsjednik Vlade.

Do kraja lipnja, ističe premijer - tjedno ćemo dobivati znatno veće količine cjepiva, poziva sve da se cijepe.

Do danas su ukupno testirane 1 855 623 osobe, od toga 9069 u posljednja 24 sata. Zaključno s 5. svibnjem utrošena je 979 181 doza cjepiva. Dosad je 760 805 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 218 376 primilo obje doze.

Ne možemo očekivati znatnije ublažavanje mjera nakon 15. svibnja

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je u četvrtak da 15. svibnja, s istekom epidemioloških mjera koje su sada na snazi, ne možemo očekivati da će se one znatnije ublažiti.

Rekao je to prilikom posjeta Školi narodnoga zdravlja - gdje se danas 2. dozom AstraZenecina cjepiva cijepe studenti medicine i stomatologije.

- Vrlo pažljivo evaluiramo situaciju i razmišljamo o eventualnom popuštanju. Međutim, s obzirom na to da su nam brojke još uvijek ovako velike i da još uvijek imamo puno hospitaliziranih i umrlih, te mjere će možda biti više-manje kozmetičke, a možda nećemo ništa ni popustiti, rekao je.

Dodaje međutim: "Ako se situacija popravi, vrlo je vjerojatno da se u sljedećem navratu neke mjere i popuste".

U Čakovcu cijepljenje bez najave

Od sutra u Čakovcu od 9 do 13 sati traje cijepljenje bez najave, mogu doći zainteresirani i iz drugih županija. Cjepivo je AstraZenecino. Poseban punkt je priređen za sutra, u suterenu Županijske bolnice Čakovec. U Karlovačkoj županiji po tvrtkama i ustanovama zainteresirane cijepi mobilni tim Zavoda za javno zdravstvo, a na Zagrebačkom velesajmu po svoju dozu cjepiva pozvano je 250 turističkih djelatnika. 

Za sektore pogođene koronakrizom, kao što su brodarska industrija, povremeni prijevoz, turističke agencije te organizacija događaja, Vlada priprema set financijskih mjera kao pomoć za pripremu turističke sezone.

Podaci županijskih stožera:

● U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 15 je novozaraženih.
● U Zagrebačkoj županiji 316 novooboljelih od koronavirusa. 
● U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 33 su novozaražene osobe.
● U Zadarskoj županiji 55 je novih slučajeva zaraze. 
● U Primorsko-goranskoj županiji 128 je novozaraženih, šest je osoba preminulo.
● U Virovitičko-podravskoj županiji 11 je novih slučajeva.
● U Vukovarsko-srijemskoj županiji 66 je novih pozitivnih osoba.
● U Sisačko-moslavačkoj županiji 81 je novi slučaj zaraze.
● U Koprivničko-križevačkoj županiji 56 je novozaraženih.
● U Požeško-slavonskoj županiji 39 je novih slučajeva zaraze.
● U Splitsko-dalmatinskoj županiji 94 novooboljelih i četvorica umrlih.
● U Brodsko-posavskoj županiji 39 je novozaraženih, troje umrlih.
● U Šibensko-kninskoj županiji 46 novooboljelih osoba.
● U Zagrebu 418 novooboljelih od covida-19.
● U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 15 novozaraženih.

Vijesti iz svijeta:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!