Stigao Pfizer za djecu, HZJZ: Roditelji već zovu, nova pošiljka u ožujku

13.12.2021.

07:20

Autor: HRT

U Hrvatsku stiglo 50 tisuća doza Pfizerova pedijatrijskog cjepiva

U Hrvatsku stiglo 50 tisuća doza Pfizerova pedijatrijskog cjepiva

Foto: HRT / IMS

Epidemiološko stanje u zemlji pokazuje blage naznake poboljšanja, s obzirom na to da u posljednja 24 sata imamo 453 nova slučaja zaraze, što je 300-tinjak manje nego prošli ponedjeljak. Ipak, broj pacijenata na bolničkom liječenju znatnije se ne smanjuje. Trenutačno ih je 2300, među kojima je 326 osoba na respiratoru. Nažalost, preminulo je još 47 ljudi.  

U Hrvatsku stiglo 50 tisuća doza Pfizerova pedijatrijskog cjepiva 

U Hrvatsku je stiglo cjepivo protiv COVID-a za djecu od 5 do 11 godina. Riječ je o 50-ak tisuća doza dostavljenih u HZJZ, odakle će biti distribuirano u ostatak zemlje.

Cijepljene bi najprije trebalo krenuti u Zagrebu, i to već ove srijede u školi Narodnog zdravlja - od 16 do 20 sati. Moći će se na istom mjestu cijepiti i u subotu.

Iz HZJZ-a za HTV kažu kako očekuju da bi cijepljenje kroz ambulante trebalo krenuti do kraja tjedna, a sve će ići preko liječnika obiteljske medicine kojima se zainteresirani roditelji trebaju javiti.

Oko 50 tisuća doza Pfizera stiglo je oko 11 sati u pratnji policije, potom će se raspodijeliti po ostalim županijama, a kako nam je rečeno - djeci će se davati u dvije doze.

Na upit hoće li biti potrebna treća, tzv. booster doza, rečeno nam je kako to za sada nije preporuka , ali se svakako preporučuje djeci s komorbiditetom.

Inače, cijepljenje od 5 do 11 godina posebno se preporučuje za djecu s kroničnim bolestima za djecu koja žive u kućanstvima s osobom oboljelom od kroničnih bolesti ili djeci smještenoj u kolektivnom smještaju.

Iz HZJZ-a su nam rekli kako zainteresirani roditelji već zovu, tako da svakako očekuju dobar odaziv, a da bi nova pošiljka Pfizera za djecu trebala stići u ožujku. 

I punktovi u slučaju potrebe


Kako joj javljaju županijski zavodi za javno zdravstvo, svi će zavodi organizirati cijepljenje za pedijatrijske ambulante i obiteljsku medicinu, a tamo gdje bude veći interes, organizirat će se i na punktatima, poručila je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Mićović: Djeca dobro reagiraju na cjepivo, komplikacije nisu zabilježene

Cijepljeno je na milijune adolescenata u svim zemljama svijeta i taj broj raste iz dana u dan. Preliminarne studije pokazale su da mladi itekako dobro reagiraju i imaju dobar imunosni odgovor.

Komplikacija cjepiva u toj dobnoj skupini - nema, kazao je u emisiji Studio 4 prof. Vladimir Mićović, ravnatelj NZJZ-a Primorsko-goranske županije.

- U jednom trenutku, a nadamo se da to može biti i s ovom varijantom virusa, na proljeće - može se postići jedna uravnoteženost između zaraženosti i patogenog potencijala koji bi trebao biti niži pa da uđemo u mirniju fazu koja ne bi punila bolnice a koja bi nas uvela u suživot s virusom i na neki način izvela iz krize, zaključio je Mićović.  

Stručnjaci ne dvoje - čeka nas i peti pandemijski val

Broj umrlih u svijetu od zaraze koronavirusom prešao je pet milijuna i 300 tisuća. Stručnjaci ne dvoje - čeka nas i peti pandemijski val. Bit će obilježen omikron-varijantom. Na svojem ishodištu u Južnoj Africi do sada nije izazvala porast broja hospitaliziranih i umrlih, što govori u prilog tomu da izaziva blaže posljedice. No dok se uistinu ne proširi u europskoj populaciji, ne može se sa sigurnošću znati kako će se ponašati u našim uvjetima i u kojoj će mjeri zaobilaziti stečeni imunitet.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!