WHO: Omikron je "vrlo veliki" globalni rizik, no nedostaje više podataka

12:14 / 13.12.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Omikron je "vrlo veliki" globalni rizik

Omikron je "vrlo veliki" globalni rizik

Foto: Peter Nicholls / REUTERS

Omikron varijanta koronavirusa, koji je registriran u više od 60 zemalja, je "vrlo veliki" globalni rizk i postoje naznake da je otporan na cjepivo, no nedostaju podaci o stvarnoj opasnosti, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

- Ukupni rizik povezan s omikronom ostaje visok zbog niza razloga, stoji u izvještaju WHO-a.

- I drugo, prvi podaci ukazuju na to da zaobilazi imunološki odgovor i da je vrlo zarazan što bi moglo dovesti do novih valova infekcije s teškim posljedicama, navodi agencija.

Dok prve analize u Južnoafričkoj Republici pokazuju da bi omikron mogao biti manje opasan od delte i da su svi slučajevi u Europi umjereni ili asimptomatski, ostaje nejasno koliko je doista virulentan, kaže se u izvješću.

- Potrebno je više podataka da bi se razumjela opasnost omikrona. Čak i ako je manje opasan od delte, očekuje se da će se hospitalizacije povećati zbog veće stope prijenosa, a to može dovest do dodatnog opterećenja zdravstvenih sustava i više smrtnih slučajeva, naglašavaju.

Više podataka očekuje se idućih tjedana, navodi WHO.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!