Danas 432 nova slučaja, u Dalmaciji potvrđen indijski soj

02.06.2021.

08:38

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: G. Jelavic/M. Tironi/Z. Hladika / PIXSELL

Nastavljen je pad epidemiološke krivulje. Imamo 432 nova slučaja zaraze, stotinjak manje nego usporedive prošle srijede. 


Sve je manje i hospitaliziranih, trenutačno malo više od sedamsto, a preminulo je još 8 oboljelih. No, na oprez pozivaju prvi potvrđeni slučajevi zaraze takozvanim indijskim sojem virusa u Hrvatskoj. Sa sve boljom epidemiološkom slikom sve je veća i nada da bismo iz dana u dan trebali sve normalnije živjeti.

A Covid potvrde, koje su građanima dostupne od jučer, već je zatražilo više od 40 tisuća građana.

Podaci od srijede

U posljednja 24 sata zabilježena su 432 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1991. Među njima je 709 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 81 pacijent. Preminulo je 8 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 356.829 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 8042 preminule, ukupno se oporavilo 346.796 osoba od toga 276 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 9065 osoba.

Do danas je ukupno testirana 2.026.151 osoba, od toga 5657 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 1. lipnja utrošeno je 1.803.557 doza cjepiva. Dosad je 1.293.847 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 509.710 primilo obje doze. Na dan 1. lipnja utrošeno je 30.268 doza cjepiva.

Indijski soj potvrđen u Hrvatskoj

Epidemiologinja Pem Novosel je rekla u Studiju 4 kako je u Hrvatskoj najprisutniji britanski soj virusa, ali kako je detektirano u nekoiko slučajeva i indijski soj. Novi su sojevi prilično zarazni i velika je mogućnost brzog prijenosa, ali da se ne širi panika, svjesni smo njegove prisutnosti. Otkriven je prije nekoliko dana u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali radi se o pojedinačnim slučajevima te nema razloga panici, rekla je te dodala kako se treba paziti i dalje, naglasila je. 

Indijski soj u Dalmaciji

O pojavi indijskog soja govorio je i ministar Vili Beroš na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade. 

- To je činjenica, pacijenti se nalaze u Splitsko-dalamtinskoj županiji. U tijeku je epidemiološko postupanje, sagledavanje njihovih kontakata i određivanje izolacije. To će biti apsolutno napravljeno. U tom kontekstu je važno reći, da se indijski soj brže širi, ali znanstvenici ukazuju da je cijepljenje s dvije doze dovoljan način zaštite i od ove varijante. Dakle, cijepljenje je najbolje što možeo učiniti u ovome trenutku, uključujući i ove nove indijske sojeve, istaknuo je ministar zdravstva.

Beroš je na sjednici Vlade govorio i o prijedlogu zaključka o prihvaćanju Okvira i smjernica Plana provedbe revitalizacije proizvodnje Imunološkog zavoda. Država će preuzeti Zavod. 

- Revitalizacija proizvodnje cjepiva i drugih imunoloških lijekova Imunološkog zavoda, koji ima stoljetnu tradiciju u RH, strateški je i gospodarski te javnozdravstveno važan cilj za RH, istaknuo je na početku predstavljanja programa za Imunološki.

Izvješća županijskih stožera:

U zadnjih 48 sati na području Brodsko-posavske županije nije potvrđen nijedan novi pozitivni nalaz osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2. 

● U Varaždinskoj županiji tijekom 24 sata evidentirana su 43 nova slučaja zaraze koronavirusom. 

●  Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 10 novih osoba pozitivnih na koronavirus.

● U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 14 osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije.

U gradu Zagrebu u posljednja 24 sata 86 je novooboljelih od bolesti Covid-19.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji od koronavirusa su 34 novooboljele osobe.

● U Osječko-baranjskoj županiji je 18 novooboljelih.

● U Karlovačkoj županiji je 15 novozaraženih.

● U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 11 novooboljelih od koronavirusa.

● U Dubrovačko-neretvanskoj županiji su tri novozaražene osobe.

● U Ličko-senjskoj županiji u 24 sata je 7 novozaraženih SARS-CoV-2 virusom.

● U Požeško-slavonskoj županiji je četvero novooboljelih od bolesti Covid-19.

U Zagrebačkoj županiji potvrđeno je 20 novih slučajeva zaraze.

U Međimurskoj županiji je 30 novozaraženih osoba koronavirusom.

● U Zadarskoj županiji je 21 novooboljeli od koronavirusa.

U Primorsko-goranskoj županiji je 28 novooboljelih od koronavirusa.

● U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je 18 novih slučajeva zaraze.

● U Koprivničko-križevačkoj županiji 14 je novozaraženih.

● Iz Sisačko-moslavačke županije izvijestili su o pet novooboljelih.

● Četvero novopozitivnih detektirano je s područja Virovitičko-podravske županije.

● U Istarskoj županiji su tri novozaražene osobe.

Jučer su se počele izdavati COVID potvrde koje će olakšati prelazak državnih granica. Već prvog dana izdavanja EU digitalnih covid potvrda izdano je više od 33.000 komada, što govori o velikom interesu građana. Tko može dobiti digitalnu covid potvrdu? Kako ju preuzeti? Mogu li potvrdu dobiti građani cjepljeni samo jednom dozom? Koliko dugo vrijedi? Na sva ta pitanja bilo je riječi u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog'.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!