06:34 / 28.04.2020.

Autor: HRT

Koronavirus - najnovije vijesti

-

-

Foto: - / -

Trenutno je potvrđeno ukupno 2062 osoba zaraženih koronavirusom, a 1288 osoba je ozdravilo.
Još jedna osoba je preminula koja je bila pozitivna na koronavirus. Bila je štićenica Doma za starije i nemoćne u Pločama. Na konferenciji na novinare Nacionalnog stožera u 14 sati objavljeno je da su preminule četiri osobe u posljednja 24 sata. Broj novoboljelih od koronavirusa porastao je za 15. Na respiratoru je trenutačno 19 osoba. Trenutno je potvrđeno ukupno 2062 osoba zaraženih koronavirusom, a 1288 osoba je ozdravilo. Ukupan broj preminulih je 67. Dosad je obavljeno ukupno 34.476 testiranja. U samoizolaciji je ukupno 14.181 osoba, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

•Je li zabrana rada trgovina nedjeljom epidemiološka mjera kojom se želi smanjiti izloženost građana koronavirusu ili ideološki predizborni potez? Hoće li ona produbiti gospodarsku krizu ili će se promet kao u Njemačkoj i Austriji preraspodijeliti na druge dane u tjednu? Što će reći Ustavni sud - o tome se razgovaralo večeras u emisiji Otvoreno.• U Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu preminula je jedna osoba '50. godište s komorbiditetom, a u KBC-u Split preminule su tri osobe: žena '36. godište s kroničnim bolestima, te muškarac '44. godište i žena '28. godište s pridruženim bolestima. Ukupan broj preminulih je 67, a zaraženih 2062.  rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević na današnjoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite u 14 sati.

Ublažavanje mjera - nove preporuke HZJZ-a
Koronavirus - zašto je bitno držati distancu 

PODACI IZ ŽUPANIJSKIH STOŽERA

• Prema izvješću KBC-a Split u odnosu na jučerašnji dan preminule su tri osobe: muškarac iz Splita star 76 godina te dvije ženske osobe, jedna stara 84 godine (korisnica doma za starije i nemoćne u Makarskoj) i druga stara 92 godine (korisnica doma za starije i nemoćne osobe u Splitu smještajne jedinice u Vukovarskoj ulici). Svi preminuli su uz nekoliko teških kroničnih bolesti bili pozitivni i na Covid infekciju. Opširnije

● Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije priopćio je kako je jedna od novozaraženih medicinska sestra u dubrovačkoj bolnici, koja je posljednji put na poslu bila 19. travnja, a epidemiološka obrada je u tijeku. Jučer je na analizu u Zagreb poslano 26 uzoraka, a od početka pandemije ukupno njih 1730. U dubrovačkoj bolnici hospitalizirano je 14 pozitivnih pacijenta, od kojih 11 na odjelu za zarazne bolesti, jedan je intubiran u Jedinici intenzivnog liječenja, a dvoje je u sekundarnom objektu Studentskog doma. Ozdravile su dvije osobe iz Kule Norinske, pa je sada ukupno 54 oporavljenih Ukupno je 376 građana u samoizolaciji.

• U Krapinsko-zagorskoj županiji u protekla 24 sata zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a ukupno je 74 oboljelih Covidom-19. Dosad su  63 osobe ozdravile. Šest oboljelih je na bolničkom liječenju, od čega troje u bolnici u Zaboku i troje u Zagrebu, na Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, dok su ostali zaraženi na kućnom liječenju.

• Karlovačka županija nema novooboljelih Covidom-19, broj zaraženih ostaje 31, objavio je županijski Stožer civilne zaštite. Objavljeno je i kako je bio zaražen jedan zdravstveni djelatnik, stomatolog, ali se zarazio na sportskom događaju, a ne od pacijenta. Od 31 zaražene osobe bolnički se još liječe tri, osam osoba se liječi u kućnoj izolaciji, 19 je njih izliječeno, a jedna je umrla.

• U Gradu Zagrebu u protekla 24 sata zabilježena je samo jedna novooboljela osoba od koronavirusa, što je 464 kupno. Dosad je 317 oporavljenih što iznosi 68% oporavljenih na ukupan broj oboljelih.

• Nijedna nova osoba u zadnja 24 sata nije zaražena u Zagrebačkoj županiji, u kojoj je dosad zaraza koronavirusom potvrđena za ukupno 129 osoba. Županijski Stožer civilne zaštite priopćio je kako je u odnosu na jučer još osam osoba izliječeno, ukupno njih 58, a dosad su umrle tri osobe.

• Novooboljelih od koronavirusa nemaju ni Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska i Zadarska županija.

• U posljednja 24 sata tri su osobe s područja Šibensko-kninske županije pozitivne na koronavirus. Riječ je o kontaktima prethodno oboljelih osoba, s područja Općine Biskupija i grada Drniša. S današnjim danom, od početka epidemije, na području županije zaraženo je 89 osoba, a oporavila se 41 osoba. Na Odjelu infektologije šibenske bolnice 'leže' četiri pacijenta, od kojih je jedan i dalje na respiratoru, a dva pacijenta iz šibenske bolnice i dalje se nalaze na respiratoru u splitskom KBC-u. Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 77 osoba, od kojih su 42 kontakt s oboljelima. 

• Sisačko-moslavačka županija nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. U izolacijskoj jedinici Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak nalaze se dva pacijenta, a ostali su na kućnom liječenju. Jučer su djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije uzeli kod 21 osobe briseve za laboratorijsku pretragu na SARS-CoV-2 virus i svi su rezultati negativni. Do sada je bilo pedeset i sedam kršenja mjera samoizolacije. Četrdeset i devet osoba kršilo je mjeru samoizolacije jedan puta, jedna osoba prekršila je mjeru samoizolacije tri puta, a sedam osoba su mjeru prekršile dva puta.

• Osječko-baranjska županija u protekla 24 sata ima 3 novooboljele osobe od koronavirusa. Jedan od njih je medicinski djelatnik, dok je pet medicinskih djelatnika izliječeno.

• U Ličko-senjskoj županiji jedanaesti dan zaredom nitko novi nije obolio od covida-19, a pod aktivnim epidemiološkim mjerama sa samoizolacijom još je 167 osoba. U županijskom Stožeru civilne zaštite u srijedu kažu kako od ranije uzetih uzoraka na testiranje čekaju laboratorijski nalaz za pet osoba. Ukupno su dosad oboljele 22 osobe, od kojih su tri izliječene. U zadnja 24 sata policija je utvrdila jedno nepoštivanje izrečene mjere samoizolacije.

• Trinaesti dan zaredom na području Brodsko-posavske županije nema novozararaženih koronavirusom, pa je ta županija s dosad ukupno zaraženih 20 osoba i dalje pri dnu hrvatskih regija po broju oboljelih. Do sada je u županiji ukupno izliječeno pet osoba.

• Iz Županijskog stožera Civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije su izvijestili da Nacionalni stožer Civilne zaštite nije prihvatio njihov prijedlog da se ukinu e-propusnice između te županije, Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Opširnije

• Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u protekla 24 sata na koronavirus testirane su 34 osobe i svih 34 nalaza je negativno. Tako sada na području županije već 14 dana za redom nema novozaraženih COVID-om 19. Od početka pandemije na području županije bilo je zabilježeno 10 oboljelih, od kojih je u međuvremenu 7 ozdravilo. Broj osoba u samoizolaciji na području županije je porastao i s današnjim danom iznosi 467. U posljednja 24 sata policija je zabilježila dva kršenja mjera samoizolacije.

•  U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata pozitivna je jedna osoba na COVID-19, iz Nuštra, te je ukupno 40 oboljelih osoba. Novozaražena osoba je bila u samoizolaciji i kontakt je već ranije oboljele osobe. Trenutačno u županiji nema hospitaliziranih osoba zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata nema novih izliječenih osoba, te ukupan broj do sada izliječenih osoba na području županije iznosi 11. U samoizolaciji na području županije nalazi se 340 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 10 zdravstvenih radnika, a od toga 2 liječnika, 4 medicinskih sestara/tehničara, 3 druga zdravstvena i 1 nezdravstveni radnik. Zdravstvenih radnika u samoizolaciji nema.

• U Primorsko-goranskoj županiji ni danas nema novooboljelih, već osmi dan za redom. Trenutačno je u Primorsko-goranskoj županiji 35 pozitivnih i 35 izliječenih osoba, priopćeno je iz županijskog stožera Civilne zaštite.

• Istarska županija je 12. dan bez novih oboljelih od koronavirusa. Unutar 24 sata ispitano je 44 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus (COVID-19). Trenutno je na ispitivanju 25 uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus COVID-19, priopćeno je iz stožera civilne zaštite Istarske županije.

• Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović za web HRT-a potvrdio je da je pet djelatnika plućnog odjela te bolnice pozitivno na koronavirus, a devet pacijenata je u izolaciji. Opširnije

• Kako će izgledati povratak u škole, frizerske salone i crkve objasnili su u emisiji U mreži Prvog na Hrvatskom radiju predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel i predsjednik Ceha frizera Boris Lukovnjak . Opširnije

Načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba-Bujević gostujući u emisiji Dobro jutro, Hrvatska objasnila je kako nositi zaštitne maske. Pohvalila je građane zbog pridržavanja propisanih mjera. Opširnije

KORONAVIRUS U SVIJETU

• 
U BiH je zabilježen nagli skok broja novozaraženih koronavirusom, a predstavnici zdravstvenih vlasti u toj zemlji upozorili su kako je to razlog za ozbiljnu zabrinutost pa i za nove restruktivne mjere. Opširnije

Dok u nekim dijelovima svijeta epidemija popušta, Rusija bilježi najveći broj zaraženih i umrlih u jednom danu. Potvrđeno je gotovo 6500 novih slučajeva zaraze u 24 sata. Opširnije

Broj zaraženih koronavirusom u svijetu premašio je 3 milijuna, a u SAD-u milijun. Od posljedica bolesti u svijetu je umrlo više od 213 tisuća ljudi. Najveća europska žarišta, Španjolska i Italija, i dalje bilježe pad broja novozaraženih. Opširnije

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!