07:13 / 23.10.2020.

Autor: Ruža Ištuk, Elvira Dizdarević/Dnevnik 1/B.A./HRT/Hina

Koronavirus - najnovije informacije

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1867 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj.
U Hrvatskoj je ponovno srušen rekord - u posljednja 24 sata zabilježeno je 1867 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je broj aktivnih slučajeva danas ukupno 8394, priopćio je jutros Stožer civilne zaštite. Među njima je 716 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 49 pacijenata. Preminulo je sedmero ljudi.

➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Capak: Sutra očekujemo još veći broj zaraženih
➡️ "Ratno stanje" na COVID odjelu u Dubravi 

U posljednja 24 sata testirano je 7313 ljudi, što znači da je pozitivno 25,52 posto ljudi koji su testirani.

U Osječko-baranjskoj županiji postavljen je novi rekord sa 131 pozitivnim nalazom, a u jednom privatnom domu za starije osobe u Garešnici 12 je oboljelih.

Glavni izvor zaraze u Zagrebu i dalje su velika okupljanja. Kako je u podnevnom Dnevniku javila naša novinarka Ruža Ištuk, iako nisu obrađeni svi novozaraženi, 13 njih se povezuje s obiteljskim okupljanjima, putovanjima, ali i sportskim događajima.

• U NZJZ-u dr. Andrija Štampar upozorili su na radno vrijeme njihova drive ina, ali i dali uputu građanima da se, bez obzira na to plaćaju li test ili se testiraju na uputnicu, prethodno moraju naručiti. Dobra vijest je da će se danas na istočnom parkiralištu Zagrebačkog velesajma postaviti dva kontejnera koji će biti novi punkt za uzimanje briseva, što je svojevrsno rasterećenje, pa kolone vozila na Mirogojskoj cesti više ne bi trebali gledati. Opširnije

Velik skok ima i Primorsko-goranska županija, gdje je broj novih slučajeva prvi put troznamenkast - 102. Naša Elvira Dizdarević iz Rijeke je javila da novih većih žarišta nema, i dalje najveći broj zaraženih dolazi iz urbanog dijela Rijeke. Radi se o mikrožarištima, uglavnom u radnim organizacijama i na fakultetima. Još uvijek nema velikog broja zaraženih među starijima ni malodobnom djecom. Upravo ova mikrožarišta govore o tome da se zapravo radi o lokalnoj transmisiji, što nije dobro.

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 31.717 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 413 preminulo, ukupno se oporavilo 22.910 osoba, od toga 846 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutačno 25.889 osoba. Do danas je ukupno testirana 428.961 osoba.

Koronavirus u Hrvatskoj:

• Županijski stožer civilne zaštite je zbog loše epidemiološke situacije u Varaždinskoj županiji uputio danas Nacionalnom stožeru civilne zaštite novi Prijedlog izmjene Odluke o uvođenju nužne epidemiološke mjere na području te županije. Opširnije

• Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije usvojio je nove mjere - do daljnjega se uskraćuje suglasnost za održavanje svih društvenih okupljanja u zatvorenim i na otvorenim prostorima za koje je Stožer nadležan za izdavanje, temeljem Odluke o ograničavanju društvenih okupljanja. Suglasnosti se odnose, primjerice, na koncerte u ugostiteljskim objektima, sajmove, privatne proslave i svečanosti, korporativna okupljanja, razne promocije, savjetovanja, simpoziji, manifestacije i slično, a na koje je pozvano ili se očekuje dolazak više od 50 osoba. Opširnije

• Tijekom jučerašnjeg dana u Gradu Zagrebu utvrđeno je 580 COVID-pozitivnih osoba, rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč na konferenciji za medije. Ravnatelj NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar rekao je ranije za Radio Sljeme da su jučer napravili 1934 testiranja. Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić izvijestila je da se tradicionalna manifestacija "Advent u Zagrebu" neće održati, bar ne u dosadašnjem obliku. Opširnije

Daleko od toga da je stanje dobro. Jučer smo imali sastanak u Gradskom uredu za zdravstvo s domovima zdravlja - Centar će nam dati šest, a Zapad četiri liječnika od sljedećeg tjedna. Po natječaju koji smo raspisali, dobit ćemo još šest liječnika. No, to nam ni približno nije dovoljno pa ćemo Nacionalnom stožeru predložiti promjenu strategije praćenja, rekao je Šostar.

• Genetičar i forenzičar prof. dr. sc. Dragan Primorac, član Znanstvenog savjeta Vlade RH, rekao je danas u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska da je entuzijazam oko cjepiva za koronavirus golem te da su neki kolege s kojima je razgovarao uvjereni da će cjepivo biti spremno za širu populaciju na proljeće. Opširnije

Podaci županijskih stožera:

U Brodsko-posavskoj županiji zabilježeno je 55 novooboljelih od koronavirusa, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite. Rekordna brojka zabilježena je u roku od 36 sati i očekuje se da će ovaj broj i dalje rasti, najavio je ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Ante Cvitković.

Ravnatelj slavonskobrodske bolnice Josip Samardžić potvrdio je da je od 55 novozaraženih, 19 pozitivnih osoba smješteno u toj bolnici, a jedna je na respiratoru. Pacijenti su u dobi od 30-tak do više od 90 godina.  Samardžić je potvrdio i da je 65 djelatnika bolnice odsutno s posla ili zbog zaraze koronavirusom ili samoizolacije.

U Brodsko-posavskoj županiji trenutno je 155 osoba pozitivno na koronavirus, a 678 osoba je u samoizolaciji.

• U Krapinsko-zagorskoj županiji u proteklih 24 sata potvrđeno je 58 novih slučajeva zaraze koronavirusom. No, Stožer civilne zaštite boji se da to ne pokazuje pravo stanje, jer rezultati testiranja čekaju se danima. Trenutačno se čekaju rezultati 778 uzoraka, neki se brisevi čekaju još od ponedjeljka. To zadaje probleme i epidemiolozima, koji ne mogu na vrijeme detektirati kontakte oboljelih pa se zaraza širi. Stožer je također potvrdio da su među umrlima ovog tjedna i dvije osobe s prebivalištem u Krapinsko-zagorskoj županiji.

• U posljednja 24 sata na području Splitsko-dalmatinske županije je 211 novooboljelih od Covida-19, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. Opširnije

• U Međimurskoj županiji danas je evidentirano 98 pozitivnih slučajeva. Oko 60% aktivnih slučajeva su kontakti s ranije potvrđenim slučajem (bliski kontakti iz obitelji te kontakti unutar radnih okolina). Opširnije

• Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 116 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a testirano je 389 uzoraka. U 61 slučaju se radi o bliskim kontaktima unutar obitelji ili radnog okruženja, a u 55 slučajeva je izvor zaraze nepoznat. Opširnije

• S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 27 je novooboljelih, a dvije su osobe preminule. 16 oboljelih osoba je s područja Gospića, četiri su u Domu za starije i nemoćne osobe LSŽ, tri s područja Otočca te po jedna s područja Novalje, Senja, Karlobaga i Perušića. Jedna 73-godišnja osoba preminula je u OB-u Gospić, bila je korisnik Doma za starije i nemoćne osobe Ličko-senjske županije te je uz potvrđeni koronavirus imala i niz kroničnih bolesti. U OB-u Ogulin preminula je 79-godišnja osoba s područja Otočca.

• U KBC-u Osijek preminula je jedna ženska osoba (1955. godište) s područja Virovitičko-podravske županije, koja je imala brojne komorbiditete, a koja je do sada bila u Respiracijskom centru na respiratoru, izvijestio je Stožer civilne zaštite VPŽ-a. Osim toga, na liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutačno je 10 pozitivnih pacijenata na koronavirus. Istodobno, u Osijeku su tri pacijenta s područja VPŽ-a. Dvije osobe se nalaze u Respiracijskom centru na respiratoru, a jedna je u Klinici za infektologiju.

• Nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka, testiranih u posljednjih 48 sati, na području Koprivničko-križevačke županije u općoj populaciji potvrđena su 42 nova slučaja. Trenutačno su aktivna 124 slučaja, 18 osoba je oporavljeno, a na bolničkom liječenju je ukupno 19 osoba.

• Na području Šibensko-kninske županije 38 je novooboljelih - 30 korisnika i jedna djelatnica Cvjetnog doma u Šibeniku, četiri osobe s prebivalištem u Bilicama, te po jedna osoba s prebivalištem u Šibeniku, Skradinu i Drnišu.  Trenutačno je 114 aktivnih slučajeva oboljenja. 10 osoba se liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

• U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je 49 novih slučajeva zaraze koronavirusom, među kojima je 31 novozaražena osoba s područja grada Bjelovara, a 14 iz Garešnice. Među novooboljelim osobama 12 je korisnika jednog privatnog doma za starije osobe na području grada Garešnice.

• U posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije utvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus za 131 osobu, što je novi neželjeni rekord u jednom danu od početka epidemije. Testirano je ukupno 448 uzoraka. Najviše pozitivnih nalaza bilo je u Osijeku (54), a s prigradskim naseljima na području Grada Osijeka pozitivan nalaz utvrđen je za ukupno 63 osobe. U Respiracijskom centru KBC-a preminula je jedna hospitalizirana žena iz Strizivojne, rođena 1959. godine, koja je uz COVID-19 imala i druga teža oboljenja.

• Tijekom jučerašnjeg dana u Gradu Zagrebu utvrđeno je 580 COVID-pozitivnih osoba, rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč. Jedna je osoba preminula tijekom hospitalizacije. Opširnije

• Nova 104 slučaja zaraze koronavirusom bilježi u zadnja 24 sata Zagrebačka županija, a jedna je osoba umrla. Od 104 novozaražene osobe, njih 44 su kontakti ranije oboljelih, jedan slučaj povezan je s bolničkom ustanovom, jedan u domu za starije. Jedan slučaj zaraze povezan je s privatnom proslavom, tri slučaja su s radnih mjesta, dok 39 slučajeva ima nejasnu epidemiološku anamnezu.

• Nova 21 osoba u Zadarskoj županiji u posljednja je 24 sata zaražena koronavirusom. Među novooboljelima osmero ih je iz Zadra, troje iz Biograda, po dvoje iz Benkovca, Sv. Filipa i Jakova i Povljane na otoku Pagu te po jedna osoba iz Bibinja, Poličnika, Sukošana i Škabrnje, ukupno 15 žena i šestorica muškaraca.

• Nova 32 slučaja zaraze koronavirusom bilježi u zadnja 24 sata Dubrovačko-neretvanska županija, u kojoj je 13 osoba izliječeno. Zaraženo je po pet muških i ženskih osoba iz Dubrovnika, od kojih njih osam ima utvrđenu epidemiološku vezu, kao i pet muških te četiri ženske osobe iz Župe dubrovačke, od kojih sedmero ima utvrđenu epidemiološku vezu. Pozitivne su i dvije muške te tri ženske osobe iz Metkovića, od kojih je za četvero utvrđena epidemiološka veza, kao i jedna muška osoba iz Stona s utvrđenom epidemiološkom vezom. Među zaraženima su i po jedna muška osoba iz Smokvice i Vela Luke, po jedna ženska osoba iz Kule Norinske, Ploča i Mljeta te dvije osobe koje nemaju prebivalište u županiji.

• U Karlovačkoj županiji zabilježeno je 60 novozaraženih koronavirusom u posljednja 24 sata, a jedna je osoba preminula, što je od početka pandemije deseti smrtni slučaj uzrokovan bolešću COVID-19. Od početka epidemije Karlovačka županija ima 848 oboljelih, a sada je u samoizolaciji 516 ljudi. Hospitalizirano je 56 oboljelih osoba, 12 u Ogulinu i 44 u Karlovcu, gdje su dvije osobe na respiratoru.

• U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod još 102 novozaražene osobe, a u istom razdoblju testirano je 658 osoba. Ozdravilo je 30 osoba, a sada je u toj županiji aktivno 375 slučajeva bolesti COVID-19. Iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka navode da je u toj bolnici na liječenju 20 osoba oboljelih od bolesti COVID-19. U bolničkom respiracijskom centru liječi se 5 bolesnika, od kojih je jedna osoba na respiratoru.

• U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata je 65 novih pozitivnih osoba, među kojima 14 iz Vinkovaca i osam iz Vukovara. Preminulih osoba nema.

• U Sisačko-moslavačkoj županiji je 48 novooboljelih - 15 osoba s područja grada Kutine, 11 s područja grada Siska, pet s područja grada Petrinje, četiri s područja općine Velika Ludina, tri osobe s područja općine Lipovljani, po dvije osobe s područja gradova Novska, Popovača i Glina, te po jedna s područja grada Hrvatska Kostajnica i općina Hrvatska Dubica, Martinska Ves i Lekenik.

• 46 je novozaraženih u Istarskoj županiji. Radi se uglavnom o importiranim slučajevima i kontaktima već zaraženih, kazao je u Studiju 4 Dino Kozlevac iz Stožera Istarske županije. Glavni izvor zaraze je jedan događaj u Rijeci - gotovo je 50 ljudi zaraženo u Klubu studenata, a očekuje se da će se takav trend i nastaviti. Međutim, epidemiolozi rade dobar posao i svi se kontakti love uspješno, dodao je.  Opširnije

• U Požeško-slavonskoj županiji testirano je 159 uzoraka, od kojih je 10 pozitivnih, priopćio je županijski stožer civilne zaštite. Trenutačno su aktivna 102 slučaja zaraze koronavirusom, 88 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 14 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji je 458 osoba. Ukupno je testirano 11356 osoba.

Koronavirus u svijetu:

• Iran je objavio da je zabilježeno više od 6000 slučajeva novog koronavirusa tijekom posljednja 24 sata, što je novi rekord.Glasnogovornica ministarstva zdravstva Sima Sadat Lari je rekla da ima 6124 novooboljelih i da je 335 ljudi umrlo, čime ukupan broj zaraženih iznosi 556.891 i 31.985 umrlih od početka epidemije. Opširnije

•  U Bosni i Hercegovini danas je potvrđeno još 1179 slučajeva zaraze koronavirusom, što je novi dnevni rekord i prvi put od izbijanja epidemije u ožujku, tako da je taj broj u ovoj zemlji veći od tisuću. Opširnije

• Zemlje srednje i istočne Europe ruše neslavne rekorde po broju novozaraženih koronavirusom i najavljuju još strože mjere. Poljska je tako u 24 sata zabilježila 13.632 nova slučaja zaraze, rekordan broj u jednom danu. Slovačka je u četvrtak, s 2581 novim slučajem zaraze, također oborila rekord broja zaraženih u jednom danu. Češka je u četvrtak imala 14.150 novozaraženih, nešto manje od rekordnih 14.960 dan ranije. Opširnije

• U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1656 novih slučajeva zaraze koronavirusom, nešto manje nego dan ranije, no postotak novozaraženih i dalje je vrlo visok i iznosi blizu 25 posto. Opširnije

• COVID-19 širi se brže nego tijekom svoga prvog vala na proljeće, rekao je u petak znanstveni savjetnik francuske vlade Arnaud Fontanet, u jednom od najozbiljnijih upozorenja o razmjeru zaraze koja se od ponovnog izbijanja širi Europom. Opširnije

• Na karti epidemiološkog stanja u Europi koju svakog tjedna priprema Europski centar za kontrolu i prevenciju kao preporuku za usklađivanje mjera kretanja među članicama EU-a, sve brojnijim zemljama u crvenoj zoni pridružile su se i Italija i Austrija. Opširnije 

• Koronavirus se nezaustavljivo širi diljem svijeta -  zaraženo je više od 41,5 milijun ljudi, a raste i broj umrlih. Neslavni dnevni rekordi obaraju se i u Europi, posebno u nama susjednim zemljama. Slovenija, koja ima 1663 novozaražena, zatvara se na najmanje tjedan dana. Opširnije

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!