06:13 / 09.11.2020.

Autor: HRT

Koronavirus - najnovije informacije

-

-

Foto: - / -

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1529 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2.
U posljednja 24 sata zabilježeno je 1529 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 14942. Među njima je 1451 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 142 pacijenta. Preminulo je 38 osoba.➡️
Sve o koronavirusu 
➡️ "U mreži Prvog" o mjerama za borbu protiv koronavirusa
➡️ Plenković o produljenju starih i razmatranju novih mjera
➡️ Ovi umirovljeni liječnici idu u borbu protiv Covida 

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 68.776 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 832 preminule, ukupno se oporavilo 53.002 osobe od toga 2.227 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 28.122 osoba. Do danas je ukupno testirano 564 686 osoba, od toga 5670 u posljednja 24 sata.Nacionalni stožer održao je konferenciju za novinare. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da imamo 14 dnevnu incidenciju na 100 tisuća stanovnika, što je puno, te da se nalazimo na 22. mjestu u EU.

- Stopa smrtnosti nam je 184,5 na milijun stanovnika i to nas stavlja na 13. mjesto, dakle na sredini smo ljestvice EU-a i to je dobar pokazatelj, istaknuo je Capak. Dodao je i da je situacija u okruženju slična ili gora nego u Hrvatskoj.

Ministar zdravstva Vili Beroš osudio je pokušaj isključivanja struje u KB-u Dubrava i komentirao trenutačno stanje u toj bolnici, a ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić stanje s opremom i lijekovima u Klinici za infektivne bolesti.• Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić u emisiji Studio 4 rekao je kako moramo uvesti nove epidemiološke mjere. Istaknuo je i kako smatra da je Hrvatska prema epidemiološkim mjerama među 3 najliberalnije zemlje EU, a pritom bilježimo brojeve novozaraženih, a isto tako, još veći broj hospitaliziranih i onih u jedinicama intenzivnog liječenja.• Hrvatski znanstvenik Ivica Đikić u otvorenom pismu predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću ističe kako Vlada još nije svojim građanima prezentirala jasan plan i strategiju za suzbijanje Covida-19 za razliku od mnogih zemalja EU te upozorio da je situacija u Hrvatskoj alarmantna. Opširnije 

• Predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split dr. Ivo Ivić  najavio je proširenje kapaciteta u toj zdravstvenoj ustanovi za smještaj oboljelih od Covida-19, jer se očekuje daljnji porast novozaraženih koronavirusom. Opširnije

• U Varaždinskoj županiji na snazi su najstrože mjere u borbi protiv koronavirusa. Ukinute su sportske amaterske aktivnosti za kontaktne sportove, nema ni amaterskih kulturno-umjetničkih izvedbi i okupljanja, ugostiteljski objekti otvoreni su za goste do 22 sata. Sve je to izazvalo nezadovoljstvo dijela poduzetnika, glumaca, građana koji tvrde - lokalni se stožer pogubio. Iz stožera upozoravaju da su mjere nužne zbog porasta broja novozaraženih. Opširnije    • Znanstvenik Gordan Lauc, član Znanstvenog savjeta Vlade, kazao je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" da su današnje brojke zaraženih koronavirusom posljedica događanja od prije dva ili tri tjedna. Istaknuo je da je porast broja zaraženih stao, a da se u Zagrebu bilježi pad. Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić smatra da Hrvatskoj treba pad broja zaraženih, a ne usporavanje rasta. Opširnije       

Koronavirus po županijama

➡️ Pet je novozaraženih osoba u Karlovačkoj županiji, četiri u Karlovcu i jedna u Slunju, a u bolnici u Ogulinu umrla je 80-godišnja žena, koja je, kako je priopćio Stožer civilne zaštite, osim covida, imala i druge teške bolesti.

U Karlovačkoj županiji na bolničkom je liječenju 66 zaraženih osoba, na Covid odjelu u karlovačkoj bolnici ih je 47, od kojih su dvije na respiratoru, a u ogulinskoj bolnici je 19 oboljelih. U samoizolaciji je 517 ljudi, među kojima je 95 zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika iz karlovačke i ogulinske bolnice.
Dosad su oboljele 1624 osobe, a umrle su 32.

➡️ Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije izvijestio je o 14 novopotvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom. Na području te županije trenutno je 205 osoba pozitivno na koronavirus, a 19 osoba je u bolnici. Pod mjerom samoizolacije su 672 osobe.

➡️ U protekla 24 sata evidentirano je 88 novih osoba s područja Krapinsko-zagorske županije pozitivnih na koronavirus. Ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na područ ju Krapinsko-zagorske županije iznosi 1.094. U samoizolaciji se nalazi 909 osoba.

➡️ U Varaždinskoj županiji novih je 238 slučajeva zaraze koronavirusom, a dvije su osobe umrle. Na bolničkom liječenju je 127 osoba s težom kliničkom slikom. U jedinici intenzivnog liječenja Opće bolnice Varaždin na respiratoru je 16 pacijenata. U bolnici u Klenovniku je 35 pacijenata, a danas su i prvi pacijenti premješteni u novomarofsku  bolnicu. Umrle su dvije osobe pozitivne na COVID-19, obje starije životne dobi, koje su bolovale i od drugih teških popratnih bolesti.

➡️ U Brodsko-posavskoj županiji 86 je novozaraženih, a dvije osobe su preminule. Najviše novozaraženih je u Slavonskome Brodu - 45, u čijoj se bolnici nalazi 61 hospitalizirana osoba, a šest 6 je na respiratoru. U novogradiškoj općoj bolnici hospitalizirano je 16 osoba.

➡️ Od 51 testiranih osoba 8. studenog, u Virovitičko-podravskoj županiji, njih devet je pozitivno na virus SARS-CoV-2, a dvoje je još u obradi. Devetero novih imaju blagu kliničku sliku. Na liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je i nadalje 18 pozitivnih COVID-19 pacijenata. U KBC-u Osijek su i nadalje četiri pacijenta s područja VPŽ, svi se nalaze u Respiracijskom centru na respiratoru.

➡️ U Splitsko-dalmatinskoj županiji od ukupno 156 obrađenih testova danas je 48 novooboljelih osoba. Ukupno 1726 osoba se nalazi u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju nalazi se 115 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 12 osoba nalazi na respiratoru. Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su 4 osobe; dvije muške osobe starosti 84 i 70 godina te dvije ženske osobe starosti 79 i 81 godinu. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju.

➡️ U Međimurskoj županiji 14 je novih osoba zaraženih koronavirusom, a umrle su dvije osobe preminule. U proteklih 24 sata oporavilo se 70 osoba, a od zabilježene prve zaraze ukupno se oporavilo 1556 osoba. Broj aktivnih slučajeva u Međimurskoj županiji danas je 1049. U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 56 pacijenta oboljelih od Covida-19, a njih šestero je na respiratoru.

➡️ U Primorsko-goranskoj županiji potvrđena je zaraza koronavirusom kod 124 osobe, a jedna osoba je preminula. Ravnatelj županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović rekao je da je udjel hospitaliziranih povećan na oko pet posto, a udjel starijih osoba u ukupnom broju zaraženih je oko 14 posto. Na Klinici za infektivne bolesti je 21, a u zgradi Klinike za otorinolaringologiju su 22 bolesnika. Na Covid odjelu na Sušaku na liječenju, sa srednje teškom kliničkom slikom, je 13 pacijenata. U respiracijskom centru liječi se 13 pacijenta, a četiri osobe su na respiratoru.

➡️ U Osječko-baranjskoj županiji 98 osoba pozitivno je na koronavirus. Na liječenju u KBC-u Osijek trenutno se nalazi 134 pacijenata oboljelih od COVID-19 od kojih su 29 na respiratoru. U Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 28 oboljelih od COVID-a. U Respiracijskom centru KBC-a Osijek jučer su preminule dvije muške osobe iz Osijeka, rođene 1946. godine, odnosno 1956. godine. Uz COVID-19 preminuli su imali druga teška oboljenja. Na području Osječko-baranjske županije trenutno je u samoizolaciji 4.885 osoba.

➡️ Na području Šibensko-kninske županije osam osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije; pet osoba s područja Šibenika te po jedna osoba s područja Drniša, Vodica i Tisnog. Hospitalizirana je 21 osoba, od kojih je jedna na respiratoru. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. Trenutno je 158 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 620 osoba. Stožer civilne zaštite uvodi nove strože mjere koje se odnose na broj ljudi na okupljanima i rad ugostiteljskih objekata.

➡️ U Zagrebu je u posljednja 24 sata evidentirano 316 novih slučajeva zaraze koronavirusom, potvrdio je za portal HRT-a ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar" Zvonimir Šostar. Opširnije   ➡️ U Zadarskoj županiji je 47 novozaraženih. Danas najviše novooboljelih u Obrovcu - dvadesetero. Slijedi Zadar s 12 slučajeva, Biograd tri, te Benkovac i Poličnik po dva. Po jedan novi slučaj zaraze zabilježen je u Bibinjama, Jasenicama,  Novigradu, Kalima, Pašmanu, Sv.Filipu i Jakovu, Škabrnji i Vrsima. Budući da je koronavirus utvrđen kod jedne štićenice Doma za starije u Karinu, jučer su testirani svi djelatnici i štićenici. Nalaz je pokazao da je još 16-ero korisnika te četiri djelatnice pozitivno na koronavirus. Svi su asimptomatski, a zaraženi štićenici izolaciju provode u domu. U Općoj bolnici u Zadru na COVID odjelu preminule su dvije osobe, 95- godišnja žena i 75-godišnji muškarac, oboje s  kroničnim bolestima. Na liječenju u zadarskoj bolnici je 28 bolesnika od kojih je 5 na respiratoru, dok  je u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na moru smješteno 8 bolesnika.

➡️ U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 39 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Radi se o 20 osoba iz Metkovića, osam iz Ploča, pet iz Župe dubrovačke, tri iz Dubrovnika te po jednoj osobi iz Kule Norinske, Orebića i Slivnog. Jedna osoba je preminula, muškarac iz Metkovića (rođ. 1928. godine). U OB Dubrovnik hospitalizirane su 53 osobe. Devet bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, četiri bolesnika su na respiratoru – neinvazivna ventilacija, a pet je na invanzivnoj ventilaciji. U samoizolaciji je 823 osoba.

➡️ U Zagrebačkoj županiji oboljelo je 87 osoba, a ozdravilo 39 osoba, pa je trenutno aktivno 2486 slučaja. U Velikoj Gorici zabilježeno je 18 novozaraženih, u Samoboru 15, Dugo Selu 13 te Vrbovcu i Svetom Ivanu Zelini po 9. Samoizolacija je određena učenicima dvaju razreda osnovnih škola i dvaju razreda srednjih škola.

➡️ U Vukovarsko-srijemskoj županiji na koronavirus pozitivno je novih 125 osoba, a jedna je osoba preminula. Hospitalizirano je 54 osoba, a u samoizolaciji nalazi se 745 osoba. 

➡️ U Istri su 64 novooboljele osobe od koronavirusa. Za 54 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod pet osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima (Zagreb (1), Rijeka (3), Varaždin(1)). U epidemiološkoj obradi nalazi se 5 osoba, izliječena je 51, trenutno je 468 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba, a u mjerama samoizolacije nalazi se 289 osoba.

➡️ S područja Ličko-senjske županije 12 je novooboljelih osoba od COVID-19, a jedna je osoba preminula. Devet oboljelih je s područja Gospića te tri s područja Novalje. U Domu za starije i nemoćne osobe Ličko-senjske županije preminula je jedna osoba starije životne dobi (95 godina) koja je uz potvrđeni virus imala i niz kroničnih bolesti. Pod aktivnim nadzorom/samoizolacijom je ukupno 329 osoba.

➡️ U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je 90 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Od novooboljelih osoba 13 njih je vezano uz jedan privatni dom za stare i nemoćne. U samoizolaciji nalazi se 745 osoba. Preminula je jedna osoba.

➡️ U Sisačko-moslavačkoj županiji u posljednja 24 sata 121 osoba oboljela je od koronavirusa.

➡️ U Požeško-slavonskoj županiji 14 je pozitivnih osoba. Riječ je o osobama koje su testirane 6. studenoga. Trenutno je u toj županiji aktivno 205 slučajeva, 186 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 19 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 672 osobe, a ukupno je testirano 13865 osoba.

➡️ Na području Koprivničko-križevačke županije nema novih slučajeva koronavirusa, jer jučer nisu provođena testiranja. Trenutno je  
aktivno 274 slučajeva, 35 osoba je ozdravilo, a na bolničkom liječenju nalazi se 21 osoba. Od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježeno je ukupno 976 slučajeva bolesti COVID-19.

Koronavirus u svijetu

• Američka farmaceutska tvrtka Pfizer i njemačka biotehnološka kompanija BioNTech priopćile su da je njihov kandidat za cjepivo protiv Covida-19 "učinkovit 90 posto", što pokazuju rezultati treće i završne faze kliničkih ispitivanja, posljednje etape za dobivanje odobrenja regulatornih tijela. Opširnije  • Čak 73 osobe zaražene koronavirusom umrle su u Bosni i Hercegovini proteklog vikenda, proistječe iz zbirnih podataka koje su u ponedjeljak objavili entitetski zavodi za javno zdravstvo te vlasti distrikta Brčko. Opširnije   

• U Sloveniji je u zadnja 24 sata na 2063 testa potvrđeno 464 novih zaraza koronavirusom, a od Covida-19 umrlo je još 24 ljudi, objavila je slovenska vlada, koja ocjenjuje da se epidemija smiruje. Opširnije   

Mađarska je objavila niz novih mjera u borbi protiv širenja zaraze novim koronavirusom, SARS-CoV-2, poput zatvaranja srednjih škola i sveučilišta, a koje stupaju na snagu u utorak, javljaju agencije pozivajući se na objavu premijera Viktora Orbana na Facebooku. Opširnije   Rusija je danas imala novi dnevni rekord novozaraženih Covidom-19 s gotovo 22.000 slučajeva, a Moskva je premašila najveći broj zaraženih iz svibnja. Opširnije    

• Jesu li djeca značajan izvor širenja zaraze koronavirusom? Deset mjeseci od početka pandemije stručnjaci su još podijeljeni u pogledu tog pitanja, što vladama otežava odluku treba li zatvoriti škole ili ne. Opširnije   

• Covidom-19 u svijetu je zaraženo više od 50 milijuna ljudi, od čega 10 milijuna u Sjedinjenim Državama gdje je izabrani predsjednik Joe Biden objavio sastav radne skupine zdravstvenih stručnjaka koja će isplanirati odgovor njegove vlade na pandemiju koronavirusa. Opširnije   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!