07:13 / 14.11.2020.

Autor: P.F./S.M./HRT

Koronavirus - najnovije informacije

-

-

Foto: - / -

Novozaraženih je 2866, a preminulo je 38 osoba. Time je premašen broj od tisuću preminulih od početka epidemije - ukupno je umrlo 1006 osoba.
U posljednja 24 sata zabilježeno je 2866 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Na bolničkom liječenju je 1655 pacijenata, od kojih su 184 na respiratoru. Preminulo je 38 osoba. Time je premašen broj od tisuću preminulih od početka epidemije - ukupno je umrlo 1006 osoba.

➡️ Capak: Jasno smo rekli - nećemo ići na policijski sat
➡️ Brzi antigenski testovi u Zagrebu
➡️ Beroš: Ovako više ne može
➡️ Epidemiologinja Krešić protiv dolazaka građana u Vukovar
➡️ WHO: Cjepivo za covid uspjeh kojim se moraju okoristiti sve zemlje

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su 81.844 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 1006 preminulo. Ukupno se oporavilo 63.748 osoba, od toga 2484 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutačno 41.615 osoba. Do danas je ukupno testirano 611.357 osoba, od toga 9614 u posljednja 24 sata.

Prethodno smo dva dana zaredom imali više od 3000 novozaraženih.

Izvješća županijskih stožera:

➡️ Na području Virovitičko-podravske županije 39 je novozaraženih koronavirusom, a umrla su dvojica muškarca u dobi od 62 i 86 godina, izvijestio je županijski Stožer Civilne zaštite.

➡️ U Zadarskoj županiji potvrđeno je 86 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u Općoj bolnici Zadar od posljedica Covida-19 preminuo je 68-godišnji muškarac koji je bio na respiratoru, izvijestio je županijski stožer Civilne zaštite. Budući da se koronavirus pojavio kod jedne djelatnice Doma za starije u Gorici, testirani su svi korisnici i djelatnici te su nalazi pokazali da je zaraženo još 11 štićenika i dvije  djelatnice.

➡️ U Virovitičko-podravskoj županiji je 39 novih pozitivnih na koronavirus, a dvojica muškaraca su preminula. Jedan je 1934., a drugi 1958. godište i oba su uz Covid-19 imali i brojne komorbiditete, izvijestio je Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Na liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutačno je 18 pozitivnih Covid-19 pacijenata.

➡️ Varaždinskoj županiji u posljednja 24 sata je 229 novih pozitivnih na koronavirus, od ukupno 626 testiranih. Preminule su četiri osobe, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Time je u Varaždinskoj županiji u posljednjih 14 dana ukupno 28 preminulih Covid-pozitivnih osoba. Ukupan broj hospitaliziranih osoba se u odnosu na jučer povećao za četiri pa se u OB Varaždin trenutačno nalazi 156 osoba s težom kliničkom slikom.

➡️ Na području Splitsko-dalmatinske županije, od 1208 obrađenih testova, 420 je pozitivno na koronavirus. Jedna je osoba umrla. Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata umrla je muška osoba u dobi od 88 godina koja je, uz brojne komorbiditete, bila pozitivna i na COVID-19. Od ukupnog broja novooboljelih, 215 osoba bilo je u kontaktu s prethodno oboljelima, a ostali se epidemiološki obrađuju. Ukupno 2690 osoba nalazi se u samoizolaciji. U KBC-u Split na bolničkom su liječenju 123 osobe pozitivne na COVID, od kojih je 12 na respiratoru, priopćeno je iz Stožera.

➡️ U Karlovačkoj županiji 100 je novozaraženih koronavirusom, a u bolnici u Karlovcu umrla je 82-godišnja pacijentica koja je 40. žrtva pandemije u toj županiji. Među novooboljelima je 14 korisnika jednog obiteljskog doma za stare i nemoćne.

Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 1950 ljudi, u samoizolaciji se nalazi 817 osoba, a na bolničkom liječenju je 66 pacijenata. Od 45 pacijenata koji se od bolesti COVID-19 liječe u Karlovačkoj bolnici četvero ih je na respiratoru. Na COVID odjelu u bolnici u Ogulinu je 21 bolesnik.

➡️ U Šibensko-kninskoj županiji 27 je novozaraženih koronavirusom, a dvije su osobe umrle. Trenutačno je 235 aktivnih slučajeva zaraze. Na odjelu infektologije šibenske bolnice liječi se 21 osoba, a nitko nije na respiratoru. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

➡️ U Primorsko-goranskoj županiji novi rekord - 240 novozaraženih osoba. Ukupno je 1529 aktivnih slučajeva, a novozaraženi su većinom radno sposobno stanovništvo u dobi od 20 do 65 godina. Kako bi se skratilo čekanja na uzimanje uzoraka, počela je raditi i COVID ambulanta na Zametu. Udio starijih osoba u ukupnom broju zaraženih ni danas ne raste i iznosi 15%, što je iznimno važan i dobar pokazatelj, poručuju epidemiolozi.

Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a, trenutačno pada broj hospitaliziranih pacijenata u bolnici koje se liječe od bolesti COVID-19. Danas ih je 76, od kojih je 9 na respiratoru. Nažalost, noćas je preminula jedna osoba.


➡️  U protekla 24 sata evidentirano je 49 novih osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije pozitivnih na koronavirus. U istom su razdoblju u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana preminula 4 pacijenta zaražena virusom SARS CoV-2, od kojih su 3 bila na respiratoru. 

U OB-u Zabok nalazi se 61 pacijent pozitivan na koronavirus, 6 ih je na respiratoru. Trenutačno je aktivnih slučajeva zaraze 935, a u samoizolaciji je 1139 osoba.

➡️ U posljednja 24 sata u Međimurskoj županiji zabilježeno je 146 slučajeva zaraze koronavirusom, a umro je 61-godišnji muškarac. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1302. U Županijskoj bolnici Čakovec hospitaliziran je 81 pacijent pozitivan na koronavirus. Od toga je njih deset hospitalizirano unutar 24 sata. Na respiratoru je 9 pacijenata.

➡️ S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 22 su novooboljele osobe. Ukupno je oboljelo 799 osoba u toj županiji. Trenutačno imaju 163 aktivna slučaja, 606 osoba je izliječeno, a 30 je preminulo.

➡️  U Istarskoj županiji potvrđeno je 77 novozaraženih, a uglavnom je riječ o osobama iz samoizolacije, dok je u pulskoj bolnici umrla 58-godišnja osoba pozitivna na COVID-19. Trenutačno je 545 aktivnih slučajeva zaraze, a u samoizolaciji su 842 osobe.

➡️ U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježena su 93 nova slučaja zaraze koronavirusom u protekla 24 sata, a jedna je osoba umrla. U dubrovačkoj bolnici liječi se 56 osoba. Jedanaest bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, od kojih je šest na respiratoru (neinvazivna ventilacija), dok ih je pet na invanzivnoj ventilaciji. U samoizolaciji je 1176 osoba.

➡️ U Zagrebačkoj županiji u posljednja 24 sata koronavirusom je zaraženo 208 osoba. Trenutačno je aktivno 2620 slučajeva zaraze. Samoizolacija je propisana učenicima sedam razreda osnovnih škola s područja županije.

➡️ U Osječko-baranjskoj županiji je 176 pozitivnih na koronavirus. Na bolničkom liječenju je 186 osoba oboljelih od bolesti COVID-19, i to 155 u KBC-u Osijek, od kojih je 27 na respiratoru, a 31 osoba hospitalizirana je u Općoj županijskoj bolnici Našice. U posljednja 24 sata preminulo je pet oboljelih osoba. U samoizolaciji su ukupno 2732 osobe.

➡️ Ukupan broj novooboljelih osoba u Gradu Zagrebu, prema podacima HZJZ-a, je 554. Mjera samoizolacije izrečena je za 1307 osoba. U pet domova za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i u drugim socijalnim ustanovama u protekla 24 sata potvrđeni su pozitivni nalazi 14 korisnika, dviju zdravstvenih i jedne nezdravstvene djelatnice, a tri su korisnika, na žalost, preminula. Tijekom proteklog dana na testiranju je utvrđen pozitivan nalaz kod 18 učenika i pet nastavnika osnovnih škola te 20 učenika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 411 učenika osnovnih te 424 učenika srednjih škola. U karanteni Grada Zagreba nalazi se šest osoba. Trenutačno je u Gradu Zagrebu 3539 aktivnih slučajeva.

➡️ U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 19 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Dvije su osobe preminule. Na COVID odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutačno je na liječenju 25 oboljelih, od kojih su 3 na respiratoru. U samoizolaciji je 936 osoba.

➡️ U Vukovarsko-srijemskoj županiji 96 je novih pozitivnih osoba na COVID-19. Preminule su dvije osobe. Trenutačno je u županiji 60 osoba hospitalizirano zbog boelsti COVID-19. U samoizolaciji na području županije je 1180 osoba.

➡️ U Brodsko-posavskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 89 novih pozitivnih osoba na virus SARS-CoV-2 (potvrđene PCR uređajem) te 5 vjerojatno pozitivnih osoba (potvrđene antigenskim testiranjem). U novogradiškoj bolnici preminula je jedna muška osoba (1939. godište).

➡️ U Sisačko-moslavačkoj županiji zabilježena je 61 novooboljela osoba od zarazne bolesti COVID-19.

➡️ Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije objavio je kako je potvrđeno 80 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Trenutačno je aktivan 391 slučaj, a na bolničkom liječenju nalazi se 36 osoba. Od početka pojave koronavirusa zabilježeno je ukupno 1299 slučajeva zaraze.

Vijesti iz Hrvatske vezane uz epidemiju:

Na razini Hrvatske još se ne uvode strože mjere, no od danas su nove restrikcije na snazi u dvije županije i jednom gradu. Opširnije

Bjelovar je od danas bez društvenih i javnih okupljanja u zatvorenim prostorima. Na području cijele županije zabranjuju se i posjeti domovima za starije. Ugostiteljski objekti radit će do 22 sata, baš kao i u Međimurskoj županiji. 

Nakon što je Pfizer objavio da je s BioNTechom razvio visoko učinkovito cjepivo protiv koronavirusa, hrvatski znanstvenik s Oxforda Kristijan Ramadan u  Dnevniku HTV-a otkrio da će AstraZeneca uskoro objaviti rezultate testiranja oxfordskog cjepiva. Opširnije

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je epidemiološke preporuke za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Opširnije

Pandemija bolesti COVID-19 u svijetu:

Broj pozitivnih na koronavirus od početka pandemije diljem svijeta približava se 54 milijuna! Najteže pogođena europska zemlja, Francuska, na četvrtom je mjestu svjetske ljestvice po broju oboljelih. Opširnije 

Južna Koreja zabilježila je u petak 205 novih slučajeva zaraze koronavirusom i time prvi put od rujna prešla dnevi broj od 200 slučajeva, izvijestila je Korejska agencija za prevenciju i kontrolu bolesti. Opširnije
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!