20:01 / 22.11.2020.

Autor: HRT

Koronavirus - najnovije informacije

Foto: MUP/REUTERS/Carlos Jasso/Dado Ruvic/Carlos Jasso/PIXSELL/Robert Anic/Marin Tironi

Foto: MUP/REUTERS/Carlos Jasso/Dado Ruvic/Carlos Jasso/PIXSELL/Robert Anic/Marin Tironi

Foto: - / PIXSELL

Manje je novozaraženih, ali je više hospitaliziranih i onih na respiratoru.
U posljednja 24 sata zabilježeno je 1973 novih pozitivnih na koronavirus, a preminulo je 45 osoba. Ukupan broj aktivnih slučajeva je 19275. Među njima je 2060 pacijenata na bolničkom liječenju, a od toga je na respiratoru 235 pacijenata, objavio je Nacionalni stožer za civilnu zaštitu.

➡️ Đikić za portal HRT-a: Mjere neće djelovati, konfuzni lockdown
➡️ Povećana zlouporaba droga za vrijeme "lockdowna"
➡️ Racija u Zagrebu: Uhvaćen pozitivni na koronavirus
➡️ Sve o koronavirusu 

Od prvog slučaja zaraze u Hrvatskoj do danas ukupno je zabilježeno 105.691 osoba zaraženih koronavirusom, preminulih je 1398 preminulo, ukupno se oporavilo 85018 osoba, a od toga 2638 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutačno 40083 osoba. Do danas je ukupno testirano 683 104 osoba, od toga 6139 u posljednja 24 sata. 

➡ Na konferenciji za novinare Nacionalni stožer potvrdio je objavljene podatke o novozaraženima. Odgovarajući na pitanje o cjepivu AstraZenece koja je objavila da je učinkovitost 70%, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je rekao da je to preozbiljna informacija da bi se na brzinu mogla točno procijeniti učinkovitost. Naglasio je kako u trenutku naručivanja 2,7 milijuna cjepiva te tvrtke nije bilo podataka o učinkovitosti. Naglasio je da će se produžiti trajanje imuniteta na koronavirus i to vjerojatno na šest mjeseci. Opširnije➡ Kako je za HRT potvrdio ravnatelj KB Dubrava Ivica Lukšić trenutno je 428 hospitaliziranih pacijenata, od kojih je 360 na kisiku i 70 na respiratoru. Iz bolnice naglašavaju da će kroz koji tjedan, ukoliko se bolnica nastavi puniti ovim tempom - morati aktivirati šatore.➡ U Zagrebu je na 12 lokacija počelo besplatno testiranje brzim antigenskim testovima na SARS-CoV-2. Građani se na testiranje mogu naručiti putem posebne aplikacije. Mogu ih naručiti i liječnici obiteljske medicine te COVID-19 ordinacija. Svi su termini za tesranje u iduća dva dana popunjeni. Opširnije ➡ Pročelnik zagrebačkog Ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč rekao je da se u Zagrebu dnevno testira četiri puta više ljudi nego što tehnički li ljudski potencijali mogu i da je gotovo svaka treća testirana osoba pozitivna. Opširnije

➡ Koronavirusom je zaražen i ministar zdravstva Vili Beroš, koji iz kućne izolacije nastavlja sa svojim obvezama. Za Dnevnik HTV-a rekao je da više nema tako visoku temperaturu kao prethodnih dana, ali okus i njuh mu se nisu vratili. Kaže da se razmišlja o pooštravanju mjera, o čemu će biti riječi i sutra na sastanku sa županima. Opširnije 

Koronavirus u županijama

➡ U Osječko-baranjskoj županiji je 120 novih pozitivnih na koronavirus, a preminulo je sedam osoba, navodi se u podacima posljednja 24 sata. Testirano je bilo 377 ljudi. Na bolničkom liječenju je 211 oboljelih od Covid-19. U KBC-u Osijek je 168 pacijenata od koji su 32 na respiratoru, a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirana su 43 pacijenta.

➡ Na području Krapinsko-zagorske županije u posljednja 24 sata evidentirano je 127 novih osoba pozitivnih na koronavirus, a sedam osoba je preminulo. U samoizolaciji su 1.522 osobe. U OB Zabok i bolnici hrvatskih veterana je 68 pacijenata pozitivnih na koronavirus, od kojih je 13 na respiratoru. Na Covid odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice nalazi se 28 pacijenata pozitivnih na koronavirus.

➡ U Splitsko-dalmatinskoj županiji od ukupno 539 obrađenih testova, u proteklih 24 sata je 136 novooboljelih od Covid infekcije, a tri osobe su umrle, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite. Prema izvješću KBC-a Split umrle su tri osobe, a sve su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na Covid infekciju. Opširnije 

➡ U posljednja 24 sata u Zagrebačkoj županiji zabilježeno je 278 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestili su iz županijskog Stožera civilne zaštite. Trenutačno je ondje aktivan 3701 slučaj zaraze. Od početka epidemije evidentirane su 7582 osobe kojima je potvrđena bolest, izliječeno 3847 osoba, a 34 su preminule. U Zagrebačkoj županiji na snazi su nove mjere, a među ostalima, ne preporučuje se odlazak izvan granica RH. Opširnije

➡ Četiri su osobe od Covida-19 preminule u posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji - tri u bolnici u Karlovcu i jedna u Ogulinu. Otkriveno je i 14 novih slučajeva zaraze, s tim da u nedjelju nije bilo drive-in testiranja, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

➡ U Zadarskoj županiji 100 je novooboljelih osoba od koronavirusa. Još 21 korisnik i jedna djelatnica doma za starije pozitivni su na koronavirus, a na području Općine Sali došlo je do lokalne transmisije virusa. Dramatičan apel poslali su iz tamošnjeg stožera. Opširnije

➡ S područja Ličko-senjske županije 122 su novooboljele osobe od COVID-19 te je jedna osoba preminula. 87 oboljelih osoba su korisnici Doma za odrasle osobe Bistričak iz Otočca, 18  oboljelih osoba je s područja Senja, 9 s područja Gospića,  3 oboljele osobe iz Brinja, 2 iz Otočca,  po jedna oboljela osoba s područja Novalje, Plitvičkih Jezera i Perušića. U OB Gospić preminula jedna osoba starije životne dobi (81 godina).

➡ U Virovitičko-podravskoj županiji 16 je novih pozitivnih na koronavirus u posljednja 24 sata. U Općoj bolnici Virovitica najviše je hospitaliziranih do sada. Trenutačno je u njoj 39 Covid-19 pacijenata, a njih četvero i dalje je u KBC-u Osijek. Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije je preminula 21 osoba.

➡ U Međimurskoj županiji u proteklih 24 sata evidentirano je 18 slučajeva osoba pozitivnih na virus COVID-19. U bolnici u Čakovcu hospitalizirano je 89 pacijenata pozitivnih na COVID-19. Na respiratoru se nalazi 13 pozitivnih pacijenata. Opširnije 

U Gradu Zagrebu je u proteklih 24 sata prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo 343 novooboljelih od Covida-19, a provedeno je 849 testiranja, priopćio je Vjekoslav Jeleč na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Grada Zagreba. Opširnije 

➡ U Varaždinskoj županiji evidentirano je 285 novih slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata. Testirano je ukupno 576 uzoraka. Varaždinska županija ovime u tjedan dana broji 1671 novih slučajeva što je najviše do sada od početka epidemije. Udio pozitivnih na Covid-19, među testiranim uzorcima simptomatskih pacijenata, jučer je iznosio 58%, dok je udio pozitivnih u svim testiranim uzorcima 49%.

U Brodsko-posavskoj županiji u protekla 24 sata je 157 novih pozitivnih  na koronavirus. Tri osobe su umrle, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

➡ U Primorsko-goranskoj županiji je 125 novozaraženih osoba, a 134 su ozdravile. Ukupan broj aktivnih slučajeva Covid-19 bolesti je 2133. Hospitaliziranih je 107, a 13 ih je na respiratoru.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata su 142 nove pozitivne osoba na Covid-19. Nema preminulih osoba. Trenutačno je u županiji 64 osoba hospitalizirano zbog Covid-19 bolesti. U samoizolaciji su 943 osobe. Od ukupnog broja pozitivnih na Covid-19 u ovoj županiji je pozitivno 55 radnika iz sustava zdravstva, a u samoizolaciji su 26 zdravstvena djelatnika. Opširnije

➡ Na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 59 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Na području grada Bjelovara su 33 novozaražene osobe, po četiri s područja grada Čazme i općine Velika Pisanica, po tri s područja gradova Garešnica, Daruvar i Grubišno Polje te općine Rovišće, po dvije osobe s područja su općina Đulovac i Končanica, a po jedna s područja općina Nova Rača i Velika Trnovitica.

➡ U Istarskoj županiji su 54 novozaražene osobe. Za 34 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 10 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima s područja: Rijeka (5), Zagreb (1), Slovenija (2), Italija (2).

➡ Na području Koprivničko-križevačke županije potvrđeno je 28 novih slučajeva bolesti Covid-19, a ozdravilo je 75 osoba. Preminula je osoba (rođena 1938.) s pozitivitetom na koronavirus koja je u kliničkoj anamnezi imala i druge  dijagnoze. Od početka pojave koronavirusa na području županije je ukupno testirano 9909 osoba te je zabilježeno 1977 slučajeva bolesti Covid-19.

➡ U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije sedam osoba je oboljelo od Covid-19 infekcije - četiri osobe s područja Šibenika, dvije s područja Knina te jedna s područja Skradina. Na odjelu infektologije šibenske bolnice liječe se 34 osobe. Nijedna nije na respiratoru. U samoizolaciji je 986 osoba.

➡ U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su tri nova slučajeva zaraze koronavirusom. Radi se dvije osobe iz Dubrovnika i jednoj osobi koja nema prebivalište na području te županije. Izliječene su 52 osobe. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 49 osoba, a jedna je na respiratoru.

➡ Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla 24 sata zabilježeno je 26 novozaraženih osoba koronavirusom, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Iz Siska je 15 novooboljelih, četiri iz Popovače, po dvije osobe iz Petrinje i općine Lekenik, te po jedna osoba s područja općina Sunja i Dvora te iz Novske.

➡ Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije nije objavio broj novozaraženih. Priopćili su da je u toj županiji trenutačno aktivno 258 slučajeva zaraze koronavirusom, 224 osobe su u kućnoj izolaciji, a 34 osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 505 osoba, a ukupno je testirano 16006 osoba.

Koronavirus u svijetu 

➡️ U Srbiji je u protekla 24 sata od posljedica infekcije koronavirusom preminulo 38 osoba, a potvrđeno je još 5.067 novih slučajeva zaraze te povećanje broja hospitaliziranih pacijenata i oboljelih na intenzivnoj skrbi. Opširnije

➡️ Crna Gora je po broju zaraženih na milijun stanovnika, treća na ljestvici najgorih na svijetu. Opširnije

➡️ Broj novozaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini je razmjerno mali jer su potvrđena 543 takva slučaja, što je povezano sa smanjenim obujmom testiranja tijekom vikenda, ali je zato broj umrlih i dalje velik jer su prijavljena čak 63 smrtna slučaja povezana sa zarazom. Opširnije

➡️ Britanska tvrtka AstraZenece objavila je da joj je cjepivo učinkovito u prosjaku 70,4%, a potom da se efikasnost cjepiva diže do 90% ako se najprije dobije pola doze, a nakon toga puna doza u razmaku od najmanje mjesec dana. Opširnije 

➡️ Rusija je potvrdila rekordna 25.173 slučaja koronavirusa, a Kremlj je objavio da regionalne vlasti odlučuju o uvođenju mjera protiv širenja zaraze. Opširnije

➡️ Indija je zabilježila 44.059 novih slučajeva zaraze koronavirusom pa je sada u toj zemlji ukupno zaraženo 9,14 milijuna ljudi, najnoviji su podaci ministarstva zdravstva. Opširnije

➡️ Britanska vlada objavit će u ponedjeljak da više neće biti potrebna samoizolacija za osobe koje su došle u kontakt s onima koji su na testiranju bili pozitivni na COVID-19, javlja list Telegraph. Opširnije

➡️ Stanovnici mnogih europskih zemalja već su tjednima u karanteni. Očekuju da će novi "lockdown" usporiti pandemiju kako bi imali koliko-toliko normalan Božić. Opširnije

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!