Hrvatska: 394 novooboljela, 11 preminulih

02.03.2021.

07:16

Autor: M.M./HRT

Testiranje na koronavirus

Testiranje na koronavirus

Foto: Ilustracija/Kristina Stedul Fabac / Pixsell

U posljednja 24 sata zabilježena su 394 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2893. Među njima je 770 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru njih 65. Preminulo je 11 osoba.


Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 243.458 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5548 preminulo, ukupno se oporavilo 235.017 osoba, od toga 382 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutačno 13.382 osobe. Do danas je ukupno testirana 1.354.191 osoba, od toga 7245 u posljednja 24 sata.

Koronavirus u Hrvatskoj

- Nakon tri mjeseca ugostitelji su jučer napokon dočekali trenutak da mogu posluživati svoje goste. Ublažene su epidemiološke mjere pa su mogli otvoriti terase, koje su bile pune. Dražen Biljan iz Nezavisne udruge ugostitelja rekao je u emisiji "U mreži Prvog" da je jučer 50-ak posto ugostiteljskih objekata otvorilo svoje terase, a ostvareni je promet na nivou 30 posto prošlogodišnjeg prometa na 1. ožujka.

- S radom je počela internetska stranica - cijepise.zdravlje.hr - na kojoj se građani mogu prijaviti za cijepljenje. Jedino što je potrebno jest navesti svoj OIB ili matični broj. Zatim će osoba dobiti povratnu informaciju o mjestu i terminu cijepljenja. Ova digitalna platforma trebala bi doći do izražaja u idućoj fazi kada bi se procjepljivanje trebalo ubrzati. To će, naravno, ovisiti o količini cjepiva koje će stizati. Višestruko naručivanje neće biti moguće.

- Prema najnovijim pokazateljima Europske unije, Istra je jučer epidemiološki zakoračila u "zelenu zonu" jer u posljednjih 14 dana ima incidenciju od 24 novozaražena na sto tisuća stanovnika.

Koronavirus po županijama: 

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 72 novozaraženih.
● U Splitsko-dalmatinskoj županiji 58 oboljelih, jedna osoba preminula.
U Primorsko-goranskoj županiji 53 novooboljelih.
● U Zadarskoj županiji 19 novooboljelih. 
● U Sisačko-moslavačkoj županiji 17 novooboljelih.
● U Osječko-baranjskoj županiji 13 novozaraženih.
● U Vukovarsko-srijemskoj županiji 13 pozitivnih. 
● U Varaždinskoj županiji 11 novooboljelih.
● U Međimurskoj županiji devet novooboljelih.
● U Šibensko-kninskoj županiji osam oboljelih. 
● U Krapinsko-zagorskoj županiji sedam oboljelih i jedna preminula osoba.
● U Koprivničko-križevačkoj županiji sedam oboljelih i dvije preminule osobe.
● U Brodsko-posavskoj županiji šest novozaraženih. 
● U Istarskoj županiji četiri pozitivna i jedna preminula osoba.
● U Požeško-slavonskoj županiji četiri su novooboljele osobe.
● U Zagrebačkoj županiji tri novozaražene osobe.
● U Ličko-senjskoj županiji tri oboljele i jedna preminula osoba.
● U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji jedan oboljeli.
● U Virovitičko-podravskoj županiji jedna novooboljela i jedna preminula osoba.

Koronavirus u svijetu

- Austrija se u opskrbi cjepivom protiv koronavirusa ne želi više oslanjati isključivo na Europsku uniju, rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz najavivši razvoj novih varijanti cjepiva zajedno s Izraelom i Danskom.

- Spremnost na cijepljenje protiv koronavirusa raste u odnosu na prošlu godinu, pokazalo je istraživanje provedeno u šest razvijenih zemalja. Najveća prihvaćenost je u Velikoj Britaniji i iznosi 89 posto, u usporedbi sa 70 posto u prosincu. U Švedskoj je zabilježen najveći porast, s 53 posto u prosincu na 76 posto danas. U Njemačkoj je postotak odobravanja sa 63 skočio na 73 posto, u Japanu s 50 na 64 posto, a u Sjedinjenim Državama s 58, također na 64 posto.

- Francuska je ublažila zabranu cijepljenja starijih osoba cjepivom AstraZenece i osobe u skupini od 65 do 75 godina sada mogu primiti cjepivo AstraZenece, rekao je ministar zdravstva Olivier Veran za kanal France 2. Dodao je da će se osobe koje imaju 75 godina i više i dalje cijepiti Pfizerovim ili Moderninim cjepivom. 

- U Njemačkoj su nakon dva i pol mjeseca ponovno otvoreni frizerski saloni, a za dva dana odlučit će se o produljenju ili ublažavanju i ostalih mjera. I u Sloveniji, jednoj od najteže pogođenih zemalja ove zime, razmatraju ublažavanje, no prema riječima premijera Janše zasad jedino dolazi u obzir otvaranje srednjih škola. U Češkoj je ponovno na snazi izvanredno stanje. Čak 30 tisuća policajaca nadzire poštuju li građani ograničenja vezana za kretanje.

- Europska komisija tijekom ovoga mjeseca predložit će zakon o digitalnoj zelenoj propusnici, koja će predstavljati dokaz da je osoba cijepljena protiv koronavirusa i koja bi postupno trebala omogućiti sigurna putovanja, najavila je u ponedjeljak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!