14:25 / 01.03.2021.

Autor: Hina/HRT/M.N.

Slovenija još ne razmišlja o otvaranju kafića

Slovenija se teško nosi s koronavirusom

Slovenija se teško nosi s koronavirusom

Foto: SEC / REUTERS

Slovenija zbog relativno visokog broja novozaraženih još ne razmišlja o otvaranju ugostiteljstva, pa niti terasa na otvorenome, no ovog će tjedna razmotriti mogućnost otvaranja nastave uživo u srednjim školama, najavio je premijer Janša.

U Sloveniji su u posljednja 24 sata potvrđena 243 nova slučaja zaraza koronavirusom, a umrlo je još 11 osoba pa premijer kaže kako još ne razmišlja o popuštanju restrikcija.


Na početku sjednice parlamenta Janša je kroz zastupnička pitanja pozvan da ponovno, nakon više mjeseci, vlada dopusti rad ugostiteljima, barem onima koji imaju terase. Janša je ustvrdio da šira epidemiološka slika u Sloveniji nije dobra i da je lošija nego u susjedstvu.


 Po njemu bi otvaranje ugostiteljstva moglo biti aktualno tek u tzv. "žutoj" fazi epidemije, kad prosječan broj dnevnih zaraza u jednom tjednu bude manji od 600, a u bolnicama manje od 500 pacijenata.


Premijer je najavio da će ovog tjedna s epidemiolozima razmotriti ponovni početak nastave uživo za sve razrede srednjih škola, ističući da je obrazovanje "važnije" od otvaranja lokala.


Upozorio je također da bi se i Slovenija, s obzirom na širenje novih varijanti koronavirusa u Europi, u idućem razdoblju mogla naći pred dvojbom o tome hoće li nastaviti s dosadašnjim restriktivnim mjerama ili pak na par tjedana "u cijelosti zaustaviti društveni život" karantenom, dok se epidemiološko stanje ne popravi.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!