Koronavirus - Preminule 43 osobe, 3056 novozaraženih

13.11.2020.

08:14

Autor: HRT

default error photo
Informacije o pandemiji koronavirusa iz minute u minutu.
U Hrvatskoj je u jednom danu preminulo najviše zaraženih koronavirusom od početka epidemije, danas 43. Broj novozaraženih drugi dan zaredom prelazi 3000, točnije 3056. Trenutačno je zaraženo više od 16 700 ljudi. Broj pacijenata na bolničkom liječenju prešao je 1600, a na respiratoru ih je 179. 

➡️ Capak: Jasno smo rekli - nećemo ići na policijski sat
➡️ Brzi antigenski testovi u Zagrebu
➡️ Beroš: Ovako više ne može
➡️ Epidemiologinja Krešić protiv dolazaka građana u Vukovar
➡️ WHO: Cjepivo za covid uspjeh kojim se moraju okoristiti sve zemlje
➡️ Nove mjere u Međimurskoj i Bjelovarsko - bilogorskoj županiji

Pregled današnjega dana iz središnjeg Dnevnika HTV-a.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 78978 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 968 preminulo, ukupno su se oporavile 61264 osobe od toga 2615 u posljednja 24 sata. Do danas su ukupno testirane 601 743 osobe, od toga 9417 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 38585 osoba.

Ramadan u Dnevniku HTV-a Kristijan Ramadan je u HRT-ovu Dnevniku rekao da su vijesti o cjepivima ohrabrujuće, ali da se ne radi o utrci između Pfizera i AstraZenece, nego da je riječ o tome da se što prije obuzda epidemija. Vjeruje da će i AstraZeneca uskoro izaći sa svojim rezultatom. Opširnije

Karin: Među novooboljelima u SDŽ 53% osobe srednje životne dobi

Ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo  Željka Karin upozorila je  kako je među 436 novooboljelih osoba od koronavirusa u toj županiji njih 53 posto srednje životne dobi. Po njeznim riječima sad nam u najvećem postotku obolijevaju osobe srednje životne dobi, a to je radno aktivna populacija te je upozorila na mogućnost širenja virusa u kolektivima.

Karin je izvijestila da je prema najnovijim podacima koji se odnose na novooboljele na području Splitsko-dalmatinske županije, osim tih 53 posto srednje životne dobi,  njh 14 posto 'pozitivnih'  je u  dobi od 20 do 29 godina,  13,99 posto od 0 do 19 godina i 5,7 posto novooboljelih u životnoj dobi od 60 do 69 godina. Preostali,  kako se izrazila, neznatni brojevi se odnose na stariju životnu dob.

Također je rekla da se polovica od ukupnog broja novooboljelih na području Splitsko-dalmatinske županije odnosi na osobe koje su zaražene u kontaktima, uglavnom u obiteljima na druženjima ili zabavama.

Podaci županijskih stožera

Na području Splitsko-dalmatinske županije u protekla 24 sata je 436 novooboljelih. U Varaždinskoj županiji zabilježeno je 278 novih slučajeva, u Zadarskoj 75, a Ličko-senjskoj 30. Novih je 75 slučajeva zaraze u Istri. U Šibensko-kninskoj županiji je 77 novooboljelih i Nacionalni je stožer prihvatio strože mjere koje su u županiji na snazi od jučer.

U Koprivničko-križevačkoj ih je 83, u Osječko-baranjskoj 173, U Dubrovačko-neretvanskoj 50, u Zagrebačkoj 237, u Brodsko-posavskoj županiji 137, u Primorsko-goranskoj županiji 212, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 84, u Sisačko-moslavačkoj 74, a u Vukovarsko-srijemskoj županiji 53 novozaražene osobe.Konferenciju za novinare održao je Nacionalni stožer. Uvodne podatke iznijeli su prim. Vera Katalinić Jaković  i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Capak je kazao kako je incidencija zaraze u 14-dnevnom razdoblju visoka te da su razlike među županijama velike. Najviša je u Varaždinskoj županiji - 1623,5 na sto tisuća ljudi. Potom ide Međimurska županija s nešto više od 1400, a najniža je u Istarskoj. Po incidenciji smo u donjem dijelu ljestvice EU-a, istaknuo je Capak. Dodao je kako je od 7. do 13. studenoga u odnosu na tjedan prije postotna promjena 5,8 posto, a promjena hospitaliziranih 23,9.

Epidemiološke mjere u vukovarskoj Koloni sjećanja

- Napravljen je epidemiološki okvir za taj događaj, odnosi se na higijenu, distancu i maske. Ograničili smo ugostiteljsku djelatnost tijekom svih tih događaja, neće biti terenske podjele hrane, niti usluživanja hrane u objektima. Ograničenje rada će biti do 21 sat. Na groblju će misa biti na otvorenom. Razmak među osobama mora biti dva metra, a stajaća mjesta moraju biti označena, kazao je Krunoslav Capak.

- Predvidjeli smo neke događaje i ograničili okupljanje na 500. To je izraz odgovornosti. I jučer su neke stranke govorile da će ići u Vukovar. Bili bismo neodgovorni da to nismo uzeli u obzir, kazao je između ostalog ministar Davor Božinović.

Dodao je kako će se razmišljati i o predstojećim blagdanima - Božiću i Novoj godini, kada se ljudi okupljaju u krugu obitelji. Naglasio je kako je Stožer pokazuje odgovornost jer ne zatvara oči pred stvarima za koje se pretpostavlja da bi se mogle dogoditi - i bez intervencije krenuti van kontrole.

➡️ Markotić: Fibroza pluća kao posljedica Covida 

- U švedskom modelu je prvo načelo bilo da steknu kolektivni imunitet, to u Hrvatskoj nikad nije bilo načelo. Virus im je ušao u domove i u startu su imali velik broj smrtnih slučajeva kod starijih osoba. Naša strategija se bitno razlikuje - donosimo balansirane mjere horizontalno, a županije mogu donositi strože mjere. Zaštita ranjivih skupina kod nas je maksimalna, rekao je Krunoslav Capak.

Beroš o stanju u bolnicama

- Stanje u bolnicama je pitanje svih pitanja. Kapaciteti u KBC Rijeka su na 56 posto, u Splitu 83 posto, ali postoji mogućnost širenja. Osijek je na 80,11 posto. U KBC-u Dubrava popunjeno je 35,8 posto kapaciteta. Imamo 303 pacijenta, što je sedam više nego jučer. Ukupno imamo 845 kreveta, kazao je na kraju konferencije Stožera ministar Vili Beroš.

Dodao je kako je u KBC Dubrava u upotrebi polovina broja od 78 respiratora. Prilagođavamo se svima, situacija se kontrolira iz dana u dan i iz sata u sat, naglasio je.

Punktovi za brzo testiranje u Zagrebu

Jasmina Vraneš 
mikrobiologinja NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar" u Zagrebu, jutros je u HRT-ovoj emisiji Studio 4 kazala da se u Zagrebu osnivaju punktovi za brze antigenske testove.

- Ide se na to da se osnivaju punktovi u Zagrebu koji će odmah na licu mjesta reći je li netko pozitivan od tih koji imaju simptome i ti ne moraju ići kod nas, neće se potvrđivati pozitivni, zbog te visoke specifičnosti brzog antigenskog testa, rekla je Vraneš.

Medved, Frka Petešić i Capak negativni

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved, predstojnik ureda premijera Zvonimir Frka-Petešić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak dobili su negativan nalaz na koronavirus. Testirali su se nakon što je zaraza potvrđena gradonačelniku Vukovara Ivanu Penavi, s kojim su u utorak bili na sjednici Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj.

Nove mjere za Zagreb?

Kako je najviše novooboljelih i dalje u glavnom gradu - jučer ih je bilo 705, zagrebački i Nacionalni stožer razmišljaju o strožim epidemiološkim mjerama.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, rekao je u jučerašnjem Dnevniku HTV-a da Stožer mjerama nastoji virus obuzdati, napomenuvši kako su mnoge nama susjedne zemlje donijele puno strože mjere. 

- Zaključak je da nećemo ići na policijski sat i da nećemo ići na lockdown, ali da ćemo svaki dan razmatrati mogućnost da se pojačaju mjere koje trenutno imamo na snazi i da ćemo po pojedinim segmentima za koje uočimo da su nam problem mjere pojačavati. Ta mogućnost i sad postoji za županijske stožere, rekao je Capak.

Pozivni centar za onkološke bolesnike

Pozivni centar za onkološke bolesnike danas počinje s radom. U centru će se moći dobiti informacije vezane uz liječenje u bolnicama tijekom epidemije. Mogu se javiti i ostali pacijenti koji su imali dogovorene termine u Kliničkoj bolnici Dubrava. Pozivni centar bit će aktivan 24 sata dnevno, no na pozive će se odgovarati od 8 do 16 sati. Telefonski broj je 01 46 07 699.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!