Koronavirus - stižu podaci o novooboljelima

06.07.2020.

07:13

Autor: HRT

default error photo
Aktivna su 842 slučaja. Na bolničkom je liječenju 93 pacijenata, od kojih je četvero na respiratoru. U samoizolaciji je 4.800 osoba.
Prema posljednjim podacima Nacionalnog stožera - imamo 69 novozaraženih koronavirusom te je broj trenutno oboljelih u Hrvatskoj danas ukupno 897. Među njima je 90 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 5 pacijenata. Nema preminulih. Nacionalni stožer razmišlja o postrožavanju epidemioloških mjera.

Ponovno je najviše novozaraženih u Zagrebu i Đakovu. Članovi nacionalnog stožera danas su komentirali i sinoćnja slavlja u nekim strankama, gdje se baš i nije razmišljalo o fizičkoj distanci.

Noćni se klubovi neće zatvarati, no moguće je ograničavanje broja ljudi na obiteljskim okupljanjima te strože zaštitne mjere. Zbog  svadbe održane potkraj lipnja u Zagrebu, u Slavonskom Brodu 5 je novooboljelih.
 
● Epidemiološka situacija u Osječko-baranjskoj županiji je pod kontrolom, rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Goran Ivanović. Istaknuo je da se još uvijek ne može reći da je "priča oko Đakova" završena jer je iz toga grada danas 14 novooboljelih,  od ukupno 17, koliko ih je evidentirano u županiji u posljednja 24 sata. Opširnije 

Andrej Plenković u podne se u Vladi sastao s predstavnicima Stožera civilne zaštite, a oko pogoršane epidemiološke situacije.● Nacionalni stožer civilne zaštite sastao se u 11 sati u Banskim dvorima. HRT-ova reporterka Ruža Ištuk kazala je da se razmišlja o ograničavanju obiteljskih okupljanja koja su velik izvor zaraze koronavirusom. Opširnije

● Ministar zdravstva Vili Beroš jutros je kazao da se epidemiološka situacija prati te kada bude vrijeme za uvođenje novih mjera one će biti uvedene.

- Prvenstveno epidemiološka struka o tome odlučuje, rekao je Beroš.

Beroš je naglasio da izborna slavlja mogu biti rasadnik širenja koronavirusa ali da se nada da ipak do toga neće doći.

- Bili smo na otvorenom, mjerila se temperatura, dezinficirale su se ruke. Priznajem, u pojedinim trenucima smo bili bliže jedni drugima, ali vjerujem da to neće doprinijeti širenju, dodao je Beroš.

Rekao je da će se situacija i dalje pratiti i da su jutros na Stožeru za civilnu zaštitu razgovarali o mogućim mjerama koje nisu na stolu u ovom trenutku. Istaknuo je da moramo biti spremni za svaki scenarij.

Beroš je kazao da se mjera samoizolacije pokazala jako dobrom i ona je spriječila način širenja zaraze i da epidemiološka struka tu mjeru neće ukidati, jer je od velikog značaja.

Tema današnjeg sastanka bila je situacija u Srbiji, njihova epidemiološka situacija.  
 
- Zabilježavamo sve veći broj slučajeva za koje ne možemo sa sigurnošću utvrditi izvor zaraze što nas zapravo ponovo opominje na to odgovorno ponašanje jer je sve teže našim epidemiolozima detektirati samo izvorište zaraze, rekla je Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar".

Podaci županijskih stožera od ponedjeljka

U posljednja 24 sata na području Varaždinske županije zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je ženi srednjih godina koja ne pokazuje nikakve simptome bolesti.

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije pet je novooboljelih osoba od korona virusne infekcije. Tri su povezane sa svadbenim slavljem koje se krajem lipnja održalo na zagrebačkom području a dvije su kontakti ranije zaraženih osoba. Zbog pogoršavanja epidemiološke situacije  u četvrtak će se ponovno aktivirati COVID ambulante a u postupku je i nabavka uređaja za testiranje.

● Dvojica mladića iz Dubrovnika zaražena su koronavirusom, od koji je jedan povezan s vjenčanjem u Zagrebu, s kojim je epidemiološki povezano i osam ranijih slučajeva, a drugi je kontakt ranije pozitivnog slučaja, izvijestio je stožer Civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije.

U dubrovačkoj bolnici trenutačno se od covida-19 liječe tri osobe, ističe se u priopćenju. Obrađeni su svi nalazi, a od početka pandemije na analizu je poslan 4001 uzorak. U samoizolaciji je 113 osoba.

● U Zagrebačkoj županiji zabilježeno je 6 novih slučajeva zaraze koronavirusom , a u gradu Zagrebu 14.

- U ova tri dana testirali smo ukupno 863 naša sugrađana i od toga kao što je rekao naš docent Jelić 75 pozitivnih. Ukupno je određeno 414 samoizolacija tako da sada smo na brojci 1 367 jer su dosta njih izašli iz samoizolacije s obzirom da ova situacija već dosta dugo traje i 9 više je potencijalno izlječenih osoba u gradu Zagrebu, rekao je Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

● Tri nova slučaja zaraze koronavirusom zabilježeno je u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Među zaraženima je i jedan britanski državljanin. Opširnije

● U zadnja 24 sata na području Osječko-baranjske županije pozitivno na koronavirus je bilo 17 od ukupno 80 obrađenih uzoraka. Najviše novopozitivnih (14) je s područja Đakova, dok su dvije osobe iz Strizivojne i jedna iz Osijeka. U svim slučajevima oboljeli su kontakti već evidentiranih pozitivnih osoba.

● Šest je novih slučajeva zaraze koronavirusom u Šibensko-kninskoj županiji, u protekla 24 sata. Riječ je o dvije ženske osobe srednje životne dobi iz Knina, koje su bile u samoizolaciji zbog kontakta s COVID-19 pozitivnom osobom. Jedan mlađi muškarac iz Knina, koji je bio u dobrovoljnoj samoizolaciji, mlađa ženska osoba s prebivalištem u Općini Tisno, koja je bila izložena zarazi u Zagrebu i bila je u samoizolaciji te dvije mlađe muške osobe iz Šibenika - za jednu su epidemiološki izvidi u tijeku, a za dugu je moguća povezanost sa osobom iz šire obitelji koja je nedavno stigla iz inozemstva.

● U posljednja 24 h u Ličko-senjskoj županiji nema novooboljelih osoba od COVID-19.

● Na području Zadarske županije jedna je novooboljela osoba, a riječ je o mlađem muškarcu čije se kretanje utvrđuje, izvijestio je u ponedjeljak Stožer civilne zaštite Zadarske županije.

● U Virovitičko-podravskoj županiji nema novooboljelih u zadnja 24 sata.

Bjelovarsko-bilogorska županija ne bilježi novooboljele tijekom vikenda.

● Iz Vukovarsko-srijemske županije stiže informacija da u posljednja 24 sata imaju 4 novih pozitivnih.

● Ukupno je u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, ispitano 91 uzorak briseva na COVID-19, te je potvrđen 1 pozitivan. Radi se o osobi iz samoizolacije, bliski kontakt već dokazane pozitivne osobe. 

Koronavirus u svijetu

U Austriji je porastao broj pozitivnih na koronavirus. Danas ih je 1012, navodi se u podacima ministarstva zdravstva u Beču. Opširnije

Broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u Bosni i Hercegovini nastavlja padati, a prijavljene su 62 novozaražene osobe. Opširnije

U Sloveniji je u zadnja 24 sata, sa 530 testiranja, potvrđeno 16 novozaraženih koronavirusom, a nijedan novi smrtni slučaj, objavila je slovenska vlada. Opširnije

● Australija će izolirati državu Viktoriju od ostatka zemlje i uvesti mjere bez presedana kako bi se borila protiv porasta broja novozaraženih koronavirusom, objavile su u ponedjeljak vlasti. Opširnije 

● Indija je od Rusije preuzela mjesto treće najpogođenije zemlje na svijetu pandemijom koronavirusa, sa skoro 700.000 slučajeva zaraze, pokazuju najnoviji podaci, dok epidemija u toj zemlji ne pokazuje znakove posustajanja. Opširnije 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!