09:05 / 28.04.2020.

Autor: U mreži, Prvog/V.K./HR/HRT

Košiček: Ako se ne osiguraju preduvjeti do 11. svibnja, učenici se ne vraćaju u škole

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Trebaju li se kada i pod kojim uvjetima djeca vratiti u školske klupe i vrtiće?
Trebaju li se kada i pod kojim uvjetima djeca vratiti u školske klupe i vrtiće?  Odgovore su dali U mreži Prvog, glavni savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja Marko Košiček, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan i pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

Povratak u školu: Maturanti sigurno, ostali možda
Tema dana: Vraćaju li se djeca u školu?

Marko Košiček
je rekao kako je prošli tjedan Vlada donijela zaključak o 3 faze relaksacija mjera, a u 3. fazi, koja počinje 11. svibnja, predviđeno je povratak učenika nižih razreda u školske klupe.

- Za svaku od ovih faza zadužen je Hrvatski zavod za javno zdravstvo za izradu epidemiološkog okvira, odnosno koji su preduvjeti koji se moraju ostvariti kako bi se učenici mogli vratiti u škole, rekao je i dodao kako će taj dokument ministarstvo danas dobiti te kako će tada moći dati konkretnije informacije.

- Ako se do 11. svibnja ne osiguraju preduvjeti u školama, učenici se sasvim sigurno neće tada vraćati u njih, naglasio je Košiček.

Ivica Lovrić je istaknuo kako unatoč potresu zagrebački vrtići i škole rade, iako otežano, za djecu koja nemaju gdje.

- Od ukupno 433 odgojno obrazovna objekta u Zagrebu, štetu smo imali na njih 159. Sustavno smo pristupili popravcima i do danas smo obnovili 32 objekta, a na 69 objekata još traju radovi, rekao je. Ana Tuškan je kazala kako je situacija teška i nesigurna te kako ne postoji komunikacija između resornog ministarstva i grada Zagreba.

- Struka je zabrinuta i pitamo se hoćemo li dobiti pisane potvrde da su škole doista sigurne. Mora postojati koordinacija koje do sada nije bilo, rekla je i dodala kako mnoge škole ne zadovoljavaju osnovne uvjete, pa tako i onaj da nemaju toplu vodu.

Košiček je rekao kako će ministarstvo napraviti sastanak sa svim osnivačima osnovnih škola, gdje će se dogovoriti o svim protokolima i uputama, ali prvo se očekuje dokument od epidemiologa.

Naglasio je kako Vlada nije donijela odluku o povratku u škole 11. svibnja, već je donijela zaključak o cjelovitom planu povratka u normalu.

- Ističem kako se u škole neće vraćati svi učenici, već samo oni nižih razreda i to ne opet svi, rekao je.

Lovrić je naglasio kako unatoč oštećenim školama, grad Zagreb je u mogućnosti organizirati nastavu od 11. svibnja, ali kako kaže, moraju imati protokole sigurnosti.

Istaknuo je kako se provedenom anketom jedna četvrtina roditelja izjasnila kako će njihova djeca dolaziti na nastavu, što znači oko 8 tisuća učenika nižih razreda.

Tuškan govori kako s terena od učitelja dolaze informacije kako u većini naših učionica nije moguće napraviti razmak između djece od dva metra.

- Što će se dogoditi ako škole počnu 11. svibnja te ako je dopušteno okupljanje od 10 učenika, a dođe na nastavu cijeli razred. Oni će se vjerojatno morati podijeliti u grupe, a ako se podijele onda će učitelj „letjeti” od jedne do druge učionice, a nakon toga će ponovno raditi online nastavu, istaknula je.

Apelirala je da kada dođu smjernice epidemiologa da se u raspravu uključi učiteljska struka, te da se konstruktivni komentari struke ne prozivaju štetnima.

Košiček je rekao kako nastava na daljinu za veliku većinu učenika ostaje i dalje.

Stipić: Ishitrena je najava da učenici nižih razreda 11. svibnja krenu u škole

O ovoj je temi u emisiji Zajedno za zdravlje govorio Željko Stipić, predsjednik Sindikata u hrvatskom školstvu  "Preporod".

Stipić je kazao kako smatra da je ishitrena najava da učenici nižih razreda 11.svibnja krenu u škole.

- Mislim da u školama nije moguće osigurati svu predviđenu zaštitu. S ovim bi nam se trebala događati paralelna nastava s učenicima koji će neki biti u razredu, ali i s dijelom učenika koji će biti kod kuće. Koliko je to moguće, pita se Stipić i dodaje kako nije siguran koliko je cijena koju moramo za sve ovo platiti, adekvatna onome što ćemo dobiti.

Rekao je kako su učitelji svjesni situacije u kojoj se nalazimo, zato što oni znaju koliko je važna sustavnost.

- Učitelji dobro znaju kako nastava na daljinu ne može zamijeniti redovitu nastavu, naglasio je Stipić i dodao kako roditelji ne mogu zamijeniti učitelje i nastavnike. Njihova je uloga da osiguraju djeci okruženje u kojemu ona mogu koliko toliko zadržati kontakt sa školom.

- Učitelji i nastavnici rade kao nikada do sada,ali oni su svjesni da taj njihov rad nije adekvatan učinku, naglašava.

Istaknuo je kako značajan dio učenika ne prati nastavu na daljinu, zato što nemaju uvjeta za to i to je nešto što smo sada osvijestili.


 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!