Kotarski izbori u Splitu: HDZ-u najviše mandata

05.09.2022.

10:04

Autor: T.V./HRT/Hina

Split

Split

Foto: Ivo Čagalj / PIXSELL

Na kotarskim izborima u Splitu, održanim u nedjelju, najviše vijećničkih mandata osvojio je HDZ, a zapažene rezultate postiglo je i šest nezavisnih kandidata, izvijestili su iz izbornog povjerenstva.

Svi kotarevi i mjesni odbori imaju po sedam članova, tako da u vijeću za većinu treba imati četiri vijećnika. Izlaznost na ovim kotarskim izborima bila je oko 11 posto, prije četiri godine iznosila je 13,6 posto, što je bila najveća izlaznost dosad.

HDZ je jedini imao kandidacijske liste u svih 27 gradskih kotareva i sedam mjesnih odbora, a ukupno je osvojio 108 vijećničkih mandata ili 45 posto od cjelokupnog broja biranih vijećnika. Osvojili su većinu u 11 gradskih kotareva i mjesnih odbora.

Nezavisni kandidati pobijedili su u šest kotara, među njima i aktualni hrvatski vaterpolski reprezentativac Jerko Marinić Kragić, koji je pobijedio u kotaru Lovret. Također su pobijedili u kotarevima Grad - Marin Krpetić, Spinut - Luka Kovač Levantin, Kman - Marko Pavić, Varoš - Vjeko Santrić i Šine - Marin Kovačić.

Prema prvim podacima, SDP-ovi kandidati pobijedili su u kotarevima Blatine - Škrape i Trstenik.

Stranka Centar je najviše glasova osvojila u kotarevima Bačvice i Bol, a na Žnjanu su Centar i HDZ osvojili po tri vijećnička mandata pa bi o većini mogao presuditi jedan mandat koji je osvojio Domovinski pokret u koaliciji sa srodnim strankama.

Domovinski pokret je sa četiri osvojena mandata pobijedio u gradskom kotaru Ravne Njive.

U kotaru Kacunar s pet vijećničkih mjesta pobijedila je lijeva koalicija koju čine Možemo, Pametno i Nova ljevica.

U više gradskih kotareva za većinu će biti potrebne koalicije, primjerice u kotaru Lučac Manuš po dva vijećnička mandata osvojili su Centar i Pametno, a po jedno mjesto Možemo, HDZ i nezavisna lista građana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!