16:36 / 25.02.2022.

Autor: IMS/HRT

Kotarski: Putin ima kovčežić s blagom i lojalne oligarhe, zovu ih 'siloviti'

Kristijan Kotarski

Kristijan Kotarski

Foto: HRT / HTV

Za ekonomske sankcije Putinov režim je zapravo dobro pripremljen - izjavio je za HTV profesor Kristijan Kotarski s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. A pripreme sežu od 2014., od aneksije Krima kada se ruska država odlučila za cijenu od 43 dolara po barelu, a sve što se zaradi prodajom nafte na svjetskom tržištu iznad tog iznosa, ide u ruski fond državnog bogatstva. Tako je stvoren, kaže, mali kovčežić s blagom koji bi se mogao koristiti u situacije kada dolazi do eventualnih sankcija.


Sankcije i rezerve

- Njihove devizne rezerve su enormno narasle, udvostručile su se. 2014. godine ruska država je bila već pod ekonomskim sankcijama i to je utjecalo na BDP, pa je država odlučila proširiti manevarski prostor, razviti neke dodatne suradnje s Kinom, Iranom i drugim državama - kaže Kotarski.

Smatra da bi sankcije bile puno žešće da je Zapad odlučio Rusiju isključiti odmah isključiti iz SWIFT-a. Međutim oko toga se SAD i Rusija ne mogu dogovoriti jer ako se to dogodi, Rusija će biti dosta oslabljena i neće moći normalno trgovati.

Napomenuo je da je u pripremi i tzv. B plan s Kinom, Kina se sve više prebacuje s ugljena na plin, ali da bi plin potekao u značajnim količinama prema istoku, plinovod se treba izgraditi, a to se ipak ne događa preko noći. Putinova intencija je da se usmjeri više na kinesko tržište, Kina ima potražnju, ali to se ne može dogoditi sutra, naglašava Kotarski.

Sankcije i oligarsi

Kad je riječ o sankcijama, pitanje je i kako će reagirati oligarsi u zemlji, hoće li otkazati poslušnost Putinu i hoće li osiromašivanje građanstva rezultirati velikim valom prosvjeda što onda predstavlja veliku neugodu za Putin i njegov režim unatoč tajnoj policiji i represiji koju je pojačao u zadnjih nekoliko godina.

- Nezadovoljni jesu, ali vjerojatno nisu još stigli do onu kap koja bi prelila čašu. Ovo nisu oligarsi 90-tih, ovih sada je zapravo Putin izmislio i oni su jako lojalni jer da nema njega i njegovog režima, ne bi stasali kao multimilijarderi. Osim toga nisu složni, omraženi su među širokim slojevima ruskog građanstva i odlaskom Putina zasigurno ne bi mogli zadržati privilegije koje imaju. Ako i moraju pretrpjeti ekonomske sankcije, morat će vagati - mogu izgubiti jako puno, ali ako Putin ode, mogli bi izgubiti sve. To je nova frakcija oligarha, nazivaju ih siloviti jer su potekli iz obavještajnih i paraobavještajnih struktura - objasnio je Kristijan Kotarski.

Banke i sankcije

Londonski city nije pristao odmah prestati surađivati s kapitalcima, objašnjava Kotarski. Prekinuli su suradnju s nekim marginalnim bankama, onda su rekli VTB, Sberbank još nije na tom popisu. City je, kaže, izuzetno moćan i ne bi mu bilo u interesu odmah prekinuti suradnju s ruskim bankama. Ali ako će se pritisak dobro koordinirati, britanske banke također će morati popustiti.

- Ipak SAD je već sankcionirao Sberbank i VTB kao dvije najmoćnije i najraširenije državne banke, ali nije sankcionirao banku koja prati Gazprom. Ako se ta veza prekine, pitanje je kako ćemo mi Europljani koji trebamo plin i naftu platiti ako se transakcija ne može obaviti. Nije se išlo još toliko daleko, Europljani još nisu skloni igrati na tu kartu, smatra.

Hrvatski računi u Sberbanku

Kotarski smatra da građani koji imaju štednju do visine osiguranih depozita, što bi trebalo biti 100 000, mogu biti mirni jer država jamči za taj iznos. Čak i da banka ostane bez sredstava u nekom trenutku za isplatu štediša, ljudi koji imaju takav iznos, ne bi se trebali bojati, smatra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!