10:50 / 28.03.2022.

Autor: "Rat u Ukrajini"/IMS/I.Z./HRT

Kozlevac: Na području Istarske županije 1288 osoba je izbjeglih iz Ukrajine

Dino Kozlevac

Dino Kozlevac

Foto: Rat u Ukrajini / HRT

I Istra je prihvatila ukrajinske izbjeglice. O njihovu smještaju i što bržoj integraciji u društvo HRT-ova novinarka Klara Dujmović razgovarala je s načelnikom Stožera civilne zaštite Istarske županije Dinom Kozlevcem, koji je kazao za HRT-ovu emisiju "Rat u Ukrajini" kako je ukupno na području Istarske županije, do jutros u osam sati, pristiglo 1288 osoba izbjeglih iz Ukrajine. 

Raseljene osobe nalaze se pretežno u privatnim objektima. Najviše ih je na području Pule, Poreča, ali i Umaga.

Cijeli sustav za prihvat raseljenih osoba postavljen je i funkcionira odlično. Policijska uprava, odnosno Ministarstvo unutarnjih poslova rješava njihov pravni status, dok Ravnateljstvo civilne zaštite rješava smještaj. Veliki doprinos daje i Hrvatski Crveni križ.

Do petka je upisano 48 učenika u škole, od toga 46 učenika ide u osnovnu školu, a dva učenika upisano je u srednje škole.

Po županijama su organizirani prihvatni centri, a ako bude potrebno i Istarska županija će ih aktivirati.

Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac pozdravio je poziv Vlade Republike Hrvatske da osobe koje su prihvatile izbjeglice dobiju određenu naknadu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!