09:53 / 28.03.2022.

Autor: Rat u Ukrajini/HRT

U Hrvatskoj oko 10 i pol tisuća izbjeglica iz Ukrajine

Dolazak izbjeglica

Dolazak izbjeglica

Foto: Dnevnik / HRT

Hrvatska je do sada zbrinula 10 i pol tisuća izbjeglica iz Ukrajine.


Oko 1200 ukrajinskih izbjeglica smješteno je u Istri, javila je Klara Dujmović za specijalnu emisiju Rat u Ukrajini. Većinom su to majke s djecom, rekla je objasnivši da su smješteni u privatnim kućama za odmor i u apartmanima. 

Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije rekao je da je najveća koncentracija izbjeglica oko Pule, Poreča i Umaga.

- Cijeli sustav je dobro postavljen, dobro radi, rekao je.

I Primorsko-goranska županija pomaže Ukrajini. S prijateljskom regijom u Ukrajini dogovorila je i financirala nabavu paketa pomoći vrijednih ukupno 100.000 kn.

- Paketi su spremni, tijekom sutrašnjeg dana će biti otpremljeni za Ukrajinu, javila je iz Šapjana Ivana Perić. 

Razgovarala je s Vesnom Ćavar iz Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije koja je objasnila kako im je bilo potrebno 3 tjedna da pripreme sve pakete. Nabavili su mnogo vreća za spavanje, posteljine, pelene, higijenske potrepštine i dezinficijense - to je ono što je najtraženije.

 U Vrbovcu je 91 izbjeglica iz Ukrajine u trajnom smještaju. Jutros ih je posjetila i HTV-ova ekipa.

- Mi smo jako aktivni, imamo puno EU projekata u koje možemo uključiti raseljene osobe i koliko sam primijetila vrlo se rado uključuju. Imamo i projekte za djecu, programe informatike, odnosno robotike, rekla je Jelena Mucko, ravnateljica CK Vrbovec.

Sve više raseljenih Ukrajinaca dolazi i na istok Hrvatske. Na što sve ostvaruju pravo u gradu na Dravi, od prvog čovjeka Osijeka doznala je Marina Gantar.

- U Osijeku je trenutačno 177 raseljenih osoba, od toga je 117 osoba u organiziranom smještaju i 60 u privatnom smještaju, rekao je Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka, dodavši da se grad od prvoga dana stavio na raspolaganje izbjeglicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!