Kozlevac: Vatrogasci nadljudskim naporima obranili imovinu i ljudske živote

10.07.2022.

11:27

Autor: T.D./Dnevnik/IMS/Studio 4/HRT

Veliki požar u Puli

Veliki požar u Puli

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Dan nakon velikog požara u Puli, teren i dalje osiguravaju vatrogasci jer se najavljuje ponovno jačanje vjetra. Nakon dramatičnog dana, za istarskim vatrogascima duga je noć. Nezapamćeni požar, nošen jakom burom, gutao je sve pred sobom u pulskim naseljima Valdebek i Dolinka. Gasili su ga vatrogasci iz cijele Istre, građani, turisti. Golemu pomoć iz zraka pružila su im tri kanadera. Brojne vatrogasne snage i dalje su na terenu, čuvaju požarište kako se vatra ne bi ponovno razbuktala. Uzrok požara tek treba otkriti istraga.. I nije to jedini veliki požar u Istri proteklih dana. 

Gorjelo je i južnije - na dalmatinskoj obali, otocima i u zaleđu. U prvom dijelu godine - zbog suše - vatrogasci diljem Hrvatske imali su mnogo više posla nego što je uobičajeno. Glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković i vatrogasni zapovjednik Istarske županije Dino Kozlevac gostovali su u emisiji HTV-a "Studio 4" te govorili o požarima u Hrvatskoj.

Dino Kozlevac je rekao kako je na požarištu u Puli situacija očekivano mirna.

- 25 vatrogasaca cijelu je noć do jutra ostalo na terenu i ostat će koliko god bude trebalo. Aktivno rade na saniranju žarišta, ako se dogodi, a u najavi je promjena meteoroloških prilika, jaki vjetar, da budemo sigurni da požar više neće nastati i da se neće proširiti, rekao je.

Naglasio je kako je jučerašnja situacija u početku izgledala jako loše.

- Radi se o jednom od kompliciranijih požara. Među kućama je gorjela vegetacija. Ona je lijepa, zelena, ali kad se radi o požaru, onda može biti smrtonosna klopka, i to se jučer pokazalo. Na svu sreću, sve je odrađeno kako treba. Vatrogasci su nadljudskim naporima dali sve od sebe da prvo zaštite objekte, imovinu i ljudske živote. To je uspješno učinjeno. To je učinjeno i zahvaljujući pomoći bez obzira na paničnost pojedinih ljudi, većina je bila smirena i štitili su svoje objekte. Presudnu pomoć kod olujne bure pružaju nam zračne snage i tri kanadera koja su stigla u roku od 35 - 40 minuta te su dali svoj puni doprinos. U roku sat od vremena imali smo situaciju pod kontrolom. Lokalizaciju smo proglasili sinoć kad je zadnji kanader napustio požarište, rekao je.

Istaknuo je kako su kao vatrogasci zainteresirani da saznaju uzroke požara i tko izaziva tako veliku štetu, ugrožava ljude i imovinu.

- U Istri je veliki sušni period, zadnji je bio 2012. Istra ima bujnu vegetaciju i kad su ovakve ekstremne suše, onda imamo mnogo problema s požarima. Nema puno požara, dnevno bilježimo 4 - 5 izbijanja požara na području cijele Istre. Mi imamo dobar sustav organizacije, dovoljno vatrogasaca i tehnike, imamo odgovor na svaki problem. Međutim, ne ovisi uvijek o nama. Jučer su izgorjeli automobili, nijedna stambena zgrada nije izgorjela, nagorjeli su neki gospodarski objekti. Sva ta materijalna šteta će se nadoknaditi, rekao je.

Slavko Tucaković je rekao kako se požari pojavljuju pogotovo u ovako ekstremno sušnim razdobljima, čemu je sigurno pogodovalo proljetno ekstremno sušno razdoblje, a posebno pojava bure, juga, koji potiču gorenje, što je dovelo do toga da je bio niz požara na otocima i u priobalnom dijelu.

- Trebamo se svi čuvati i biti oprezni. Treba poduzeti sve protupožarne mjere da do požara ne dođe. Zabranjeno je spaljivanje, nema spaljivanja, naglasio je.

Dodao je kako na otocima imaju ljudi i tehnike koliko imaju na raspolaganju, i dok ne stigne pomoć treba uložiti maksimum.

- Na Pašmanu je bilo vrlo brzo širenje požara. Tamo je bilo ugroženih objekata, čak je bila naređena evakuacija, ali na sreću nije bilo potrebe. Vatrogasci su odredili lavovski posao. Obranili su kuće i sve ono što je bilo potrebno dok pomoć nije došla s kopna. Uključili smo zračne snage i svi smo napravili jedan dobar posao. Neki požari su bili na ne pristupačnom mjestu i to traje danima, rekao je.

Dodao je kako je dugi sušni period i na kontinentu, a ne samo na priobalju.

- Indeks opasnosti se diže što više, prema sjeveru Hrvatske. Najveći broj opožarenih područja je bio u Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji, rekao je.    

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!