Požar kod Pule ugašen, vatrogasci dežuraju

10.07.2022.

08:28

Autor: Ivana Nežić/Petra Neuner Geržinić/T.D./Vijesti/HRT

Požar u Puli iz svemira

Požar u Puli iz svemira

Foto: ESA/Copernicus / Hrvatska udruga kriznog menadžmenta

Jedan od najvećih požara koji je jučer buknuo na području Pule ugašen je, ali vatrogasci na terenu ostaju još neko vrijeme, zbog bojazni da bi najavljena bura mogla ponovno rasplamsati vatru. Njih 80-ak s 25 vatrogasnih vozila i 3 kanadera satima se borilo s vatrenom stihijom, koja je iza sebe ostavila posljedice - izgorjelo je oko 40 hektara šume i niskog raslinja te okućnice i automobili. Uzrok požara se istražuje.

Reporterka Petra Neuner Geržinić rekla je za podnevni Dnevnik kako se na određenim mjestima na požarištu dimi pa su vatrogasci i dalje na terenu.

- Tijekom noći, bilo je 26 vatrogasaca, a tijekom dana doći će i nove snage kako bi osiguravale požarište. Iza stanovnika neprospavana je noć, u strahu su i šoku. To više što vremenska prognoza za poslijepodne najavljuje buru i ozbiljna je prijetnja jer bi se požar mogao ponovno rasplamsati. Ne možemo razgovarati o uzrocima požara, istaknuli su danas predstavnici grada i vatrogasnih postrojbi, navodi u uvodu.

Naglasila je kako je najvažnije da nitko nije stradao, a izgorjeli su gospodarski objekti, automobili te je nastala materijalna šteta.

Nezapamćen požar koji je jučer gutao sve pred sobom u pulskim naseljima Valdebek i Dolinka lokaliziran je sinoć oko 19. 

- Najavljene su visoke temperature, novi toplinski val i velika suša u idućim tjednima, neće biti kiše, barem ne ovdje na jugu Istre, a dobro bi došla u ovim trenucima jer već pet dana gori na cijelom području južne Istre. Vatrogasci apeliraju na građane da ne lože vatru na otvorenom prostoru jer i najmanja neopreznost može dovesti do velikog požara, ovakvog kakvog Pula ne pamti, rekla je Nežić.

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić zahvalio gasiteljima, pilotima i sugrađanima

Moguću katastrofu na konferenciji za novinare komentirao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.


Rekao je da će se šteta procijeniti u suradnji s Hrvatskim šumama. Zahvalio je svima koji su došli na teren.

- Jutros smo obišli teren, razgovarali sa sugrađanima kojima su zapaljena dvorišta. Svi su u stresu, strahu. Na policiji je da istraži povod i uzrok požara. Mi ćemo vas i danas popodne i sutra izvještavati priopćenjima i nadati se da će požar potpuno biti ugašen tako da možemo ići u procjenu štete i sanaciju, rekao je.

Osvrnuo se i na, kako ga je nazvao, "terorizam" na društvenim mrežama.

- Kao gradonačelnik, imam i privatni život, i moja obitelj je zaslužila da ih odvedem na odmor. Otišli smo prije tri dana u Barcelonu i čim sam saznao za požar, došao sam što sam prije mogao. A oni koji vrše teror na društvenim mrežama skrivajući se iza svakakvih imena - njima na dušu. Ne znam koliko bih ja svojom pojavom pomogao gasiteljima koji su, uz mještane, ponijeli najveću žrtvu, poručio je gradonačelnik Zoričić.

Apelirao je na građane koji ne misle tako da, kao što su jučer pokazali zajedništvo i duh pomoći bez uvjeta i kalkulacija, da tako pristupe i drugim temama.

- Nije se jučer govorilo o politici, niti danas, već je to naša zajednička tema i tuga, to je najvažnije, zaključio je Zoričić.


Zapovjednik pulskog JVP-a Ivica Rojnić: Još se ne zna uzrok požara, ostajemo na terenu

Zapovjednik pulske Javne vatrogasne postrojbe Ivica Rojnić potvrdio je kako će se nakon potpunog gašenja požara procjenjivati šteta.

- Za sada se zna da je izgorjelo oko 40 hektara površine. Uzrok je još nepoznat, a policija intenzivno traga za uzročnikom požara. Stradalih nije bilo, kuće su spašene i ništa nije eskaliralo. Tijekom noći na požarištu je na dežurstvu ostalo 26 vatrogasaca sa sedam vozila, izvijestio je Rojnić te dodao kako će se požarište danima nadzirati.

- Napravljena je zamjena i dolaze dodatne snage koje će tijekom dana sanirati rubove požara. Područje će se još danima tretirati i osiguravati, a gledat ćemo što više riješiti tijekom današnjeg dana, jer za noć je najavljena bura. Mi i dalje ostajemo na terenu da čuvamo građane i njihovu imovinu, poručio je Rojnić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!