Zbogom, kuno! Euro postao jedino sredstvo plaćanja

15.01.2023.

Zadnja izmjena 00:02

Autor: Dijana Kovaček/Marina Ninković/T.V./P.F./Vijesti/Dnevnik/HRT

Kune odlaze u povijest, odsad samo euri

Kune odlaze u povijest, odsad samo euri

Foto: Dnevnik / HRT

Kuna je definitivno otišla u povijest jer je završilo dvotjedno razdoblje dvojnog optjecaja u kojemu su građani, osim eurima, proizvode i usluge mogli plaćati i kunama. Euro je postao jedino sredstvo plaćanja.

Euro postao jedino sredstvo plaćanja

Većina građana potrošila svoje kune

Plaćanje kunom do ponoći

Splićani se opraštaju od kune

Na bjelovarskoj tržnici osjeti se žal za kunom

Na šibenskoj tržnici jutros se plaćalo i u kunama i u eurima

Riječani spremni, 14 dana bilo je dovoljno za prilagodbu

Hrvatska je 1. siječnja 2023. postala 20. članica eurozone, kada je počelo razdoblje dvojnog optjecaja, koje završava danas, 14. siječnja, u 24 sata.

Dvojnim optjecajem željela se olakšati zamjena preostalih kuna te prilagodba i opskrba eurima, a prilikom gotovinskog plaćanja u kunama građani su u pravilu od blagajnica u trgovinama, konobara, frizera i ostalih pružatelja usluga ostatak novca trebali dobivati u eurima, uz oslonac na fiksni tečaj konverzije, koji iznosi 7,53450 kuna za euro.

Inače, građani mogu isključivo tijekom dvanaest mjeseci ove godine kunsku gotovinu u eursku bez naknade mijenjati u poslovnicama banaka, Fine i Hrvatske pošte.

No pritom kod Fine i pošte postoji limit, pa ako građani u jednoj transakciji mijenjaju više od 100 novčanica i 100 kovanica, te institucije će im naplatiti naknadu, dok u bankama nema ograničenja i zamjena kuna za eure besplatna je bez obzira na broj kovanica i novčanica.

Također, kunsku gotovinu građani mogu bez ikakvih ograničenja i naknada konvertirati u eure i polaganjem novca na bankovne račune.

Hrvatska narodna banka (HNB) gotov će novac kune za gotov novac eura mijenjati od 1. siječnja 2024. bez naknade, po fiksnom tečaju konverzije, i to kovanice, uključujući lipe, do 31. prosinca 2025., a novčanice bez vremenskog ograničenja.

Za lakše privikavanje građana na novu valutu, ostaje obveza dvojnog iskazivanja cijena roba i usluga, u kunama i eurima, koje je počelo u rujnu prošle godine, a protegnut će se i na cijelu ovu godinu.

HUB: Od 16. siječnja opet plaćanje naknade za podizanje gotovine s bankomata drugih banaka

Kad je riječ o prilagodbi bankomatske mreže za isplatu novčanica eura, izvijestili su iz Hrvatske udruge banaka (HUB) na upit Hine, zaključno s jučerašnjim danom, eurima je opskrbljen 3831 bankomat, a u skladu s definiranim rokovima do 15. siječnja trebala bi biti opskrbljena cjelokupna mreža, odnosno oko 4000 bankomata.

Također, zaključno s 15. siječnja, podsjetili su iz HUB-a, traje mjera obustave naplate naknade za podizanje gotovine debitnim karticama na bankomatima drugih banaka.

Stoga, od 16. siječnja u ponoć građani mogu podizati gotov novac u eurima bez naknade isključivo na bankomatima svojih banaka.

Na bankomatima će se do 1. travnja, u skladu s odlukom HNB-a, u većini slučajeva isplaćivati novčanice od 10 i 20 eura u cilju opskrbljivanja građana sitnijim novcem u početnoj fazi korištenja nove valute, a novčanice od 50 eura isplaćivat će se ako bankomati imaju za to potrebne tehničke mogućnosti te isključivo kada klijenti zatraže isplatu gotovine veću od 150 eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!