16:49 / 03.08.2019.

Autor: Ana Zadro/T.D./HRT

Krajnje je vrijeme da se nešto poduzme

-

-

Foto: - / -

Višestruko ubojstvo koje je šokiralo javnost nije se dogodilo slučajno, upozoravaju stručnjaci. Smatraju da se nasilje u Hrvatskoj tolerira i da je krajnje vrijeme da se nešto poduzme.
Mahniti pohod 36-godišnjaka na zagrebačkoj Kajzerici i dalje izaziva velik interes javnosti. U jednom od najbrutalnijih masovnih ubojstava u Hrvatskoj ubio je tri žene, dva muškarca te 10-godišnje dijete. Dio stručnjaka smatra da se nasilje u Hrvatskoj tolerira i da je krajnje vrijeme da se nešto poduzme.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Višestruko ubojstvo koje je šokiralo javnost nije se dogodilo slučajno, upozoravaju stručnjaci. Odnos prema ženama kontekst je u kojem treba gledati cjelokupnu statistiku femicida u Hrvatskoj.

- Žene često smrtno stradaju upravo onda kada smognu hrabrosti da zatraže razvod, napuste supruga, partnera, ili započnu život s nekim drugim muškarcem. Ljubomora kao motiv nasilja prema ženama ili femicida nikako nije posljedica niti dio ljubavi, već naprotiv, rezultat je njezinog odsustva, kaže Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Psihijatar Herman Vukušić ističe kako svaka psihopatija sa sobom vodi određene narcističke pobude ispunjavanja samo svojih potreba.

- Na takvo psihološko tlo, ako padne klica ljubomore, onda posljedice mogu biti razorne, pojašnjava.

Selanec o zločinu na Kajzerici: Nije slučajno. Sustavno je.

Potrebno je stoga, smatra struka, uvesti dežurstvo stručnih službi od 0 do 24 sata. I to ne samo za žrtve nasilja nego i za potencijalne počinitelje.

- Ljudima zapravo treba dati pravu profesionalnu podršku u kriznim životnim situacijama u kojima se samostalno ne snalaze. I tu je, čini mi se, problem još u našem društvu - da se to stigmatizira, da se to još uvijek doživljava kao nešto nepoželjno, kao znak nekakvog životnog neuspjeha, ističe Slavica Blažeka Kokorić s katedre za područja socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Gruden: Pitanje je što se to zbiva u Hrvatskoj u posljednje vrijeme

Iako je zanimanje javnosti za ovakve slučajeve veliko, linija koja razdvaja senzacionalizam od javnog interesa vrlo je tanka. Pravobraniteljica za djecu neprestano apelira na zaštitu podataka o djeci koja su žrtve nasilja.

- Time se zapravo djeci koja su bila žrtve nasilja ili nesreća, ili bila uključena u takve situacije nanosi dodatna šteta. Takve objave s fotografijama i imenima, čak i ako se u njima izražava suosjećanje i podrška, svakako ne pomažu djeci već im češće štete, smatra Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu.

Ured pravobraniteljice za djecu upozorava na medijsko izvještavanje o zločinu na Kajzerici

Apeli građanima da reagiraju na nasilje oko sebe nemaju dovoljno snažan odjek. Je li riječ o izostanku empatije ili pak nepovjerenju u institucije pitanje je koje zahtijeva hitan odgovor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!