Krešić: Nije bilo pritiska da povučem potpis s pisma

19.04.2022.

10:34

Autor: HRT

Marinko Krešić

Marinko Krešić

Foto: HRT / HTV

Umirovljeni general-bojnik Marinko Krešić izjavio je za HTV kako nije bilo nikakvog pritiska na njega oko toga da povuče svoj potpis s pisma kojim se od predsjednika Republike Zorana Milanovića tražilo da pomiluje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. Odgovorno tvrdim da nisam imao nikakav pritisak ni da potpišem priopćenje, niti da povučem potpis, kazao je među ostalim te objasnio da je želio pomoći, ali istodobno nije želio dovesti u pitanje da hrvatski branitelji budu podijeljeni. 

- Priopćenje sam potpisao u nedjelju, na najveći katolički blagdan. Ovo mi je bio najteži Veliki tjedan jer sam želio imati mir. Bio sam na obilježavanju 30. godišnjice osnutka HVO-a. Nazvali su me ratni kolege i zamolili da dam potporu ljudima koji su dali doprinos u Domovinskom ratu, a koji su u poodmakloj dobi i bolesni. Pitali su da li želim podržati prijedlog za pomilovanje tih ljudi. U tom obliku, vjerujući svojim kolegama, dao sam svoju suglasnost. To sam učinio i nisam želio ništa dalje komentirati jer nisam znao detalje te poruke. To me je uništilo. Čim smo potpisali, objavljeno je u javnosti i to je bila glavna tema. A nije bila glavna tema da se to pitanje raspravi, kazao je. 

Na pitanje je li očekivao da će ovo podijeliti dio branitelja, rekao je kako je njegov moto da zastupa "da podjela ne koristi nikome". 

- Ja sam zagovornik pomirbe iseljene i domovinske Hrvatske, pomirbe hrvatskih branitelja. To je moj moto od početka Domovinskog rata. I osobno sam pomagao i činio sve dobro za svakog branitelja koji je dao doprinos, a među njima je bio i Tomo Merčep. Njega sam posjećivao i kući i pomagao mu, kazao je Krešić i dodao da se svojedobno založio i za Norca i Gotovinu. 

- Kao predsjednik Hrvatskog generalskog zbora bio sam i na sprovodu generala Ivana Koradea, kojega su se mnogi odrekli. On je bio zapovjednik VII gardijske brigade. Ja sam mu se zahvalio za razdoblje koje je radio za Hrvatsku, dodao je. 

Napominje da je potpis na priopćenje dao također kao zahvalu za ono što su spomenuta dvojica učinila za Hrvatsku u najtežim vremenima. 

- To je bila pomirba, a vodili su je prvi hrvatski predsjednik i ratni ministar, rekao je te je potom objašnjavao zašto je potpis povukao. 

Nisam želio da se branitelji dijele, da se raslojava društvo. Ne želim, kaže, o pomirbi hrvatskih branitelja i hrvatskog naroda širiti negativan stav, već pozitivan.

"Nije bilo pritiska da stavim potpis niti da ga povučem"

Odgovarajući na pitanje je li bilo kakvog pritiska na njega oko toga da povuče svoj potpis s priopćenja, Krešić je kazao: 

- Odgovorno tvrdim da nisam imao nikakav pritisak ni da potpišem priopćenje, niti da povučem potpis. Odustao sam sam u Velikom tjednu. Bio mi je to težak tjedan. Želio sam pomoći na način na koji sam već obrazložio, ali u isto vrijeme nisam želio dovesti u pitanje da hrvatski branitelji budu podijeljeni. Da je bilo takve podjele ne bi bilo Hrvatske. Danas imamo itekako bitnijih pitanja za hrvatski narod, kazao je i spomenuo problem demografske slike u Hrvatskoj. Izjavio je među ostalim da je u Hrvatskoj trebala biti provedena lustracija.

Krešić je odgovarao i na pitanja o tome je li Hrvatski generalski zbor izgubio legitimitet u javnosti te je li jedinstvo nepovratno narušeno.

- Dao sam potpis kao general-bojnik u mirovini Marinko Krešić, a ne kao predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, rekao je. Ponovio je zašto je potpis povukao. 

Naglašava da se Hrvatski generalski zbor ne može baviti dnevnom politikom. Dodaje da Hrvatski generalski zbor nije niti iznio stav, pa onda stoga niti nema opasnosti i podjele.

- Nijedan član me nije nazvao niti kritizirao, kazao je i dodao: Ja sam s ovim postupkom nanio štetu braniteljima i Hrvatskom generalskom zboru. Zbog toga sam i odustao od tog potpisa i nastavit ću raditi još jače. Podjele u Hrvatskom generalskom zboru ne postoje, rekao je i dodao da je prije bilo nejedinstvenih stavova. 

Poručio je: "Nama je načelo - Hrvatska iznad svega. Mi nismo Plenkovićevi niti Milanovićevi. Mi smo za hrvatski narodi i hrvatsku domovinu".

Krešić: Druga faza ruskog napada mogla bi biti opasnija i žešća

Umirovljeni general Krešić komentirao je i rusku invaziju na Ukrajinu. Napadi koji su počeli u zadnja 24 sata fokusirani su na istočne ukrajinske oblasti, s konačnim ciljem osvajanja Donbasa. Kazao je da se druga faza ruskog napada očekuje kao žešća i opasnija, nego u prvom dijelu.

- Željeli bi zaokružiti granice dviju odmetnutih republika i spojiti se s Krimom, tj. krimskim "kopnenim mostom" te na takav način ostvariti cilj koji bi njima bio jedna vrsta pobjede, kazao je Krešić govoreći o potezima ruskih snaga.

Istaknuo je da postoji bojazan da će pored vojnih ciljeva biti i velike civilne žrtve, jer su one neizbježne u tzv. ciljanim akcijama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!