Krešić o sukobu Milanović-Plenković: Hrvatski branitelji su uz domovinu

29.10.2022.

09:30

Autor: Studio 4/P.F./HRT

Krešić o sukobu Milanović-Plenković

Krešić o sukobu Milanović-Plenković

Foto: HTV / HRT

Sukob HDZ-a premijera Andreja Plenkovića i Ureda predsjednika odnosno predsjednika Zorana Milanovića s vanjskopolitičkih tema doslovno je eskalirao uoči obilježavanja obljetnica Domovinskog rata odnosno oslobodilačkih akcija. Posve je jasno kako su prepucavanja Banskih dvora i Pantovčaka zasjenila proslave ključnih događaja Domovinskog rata i obrane Hrvatske 90-ih godina. Nažalost u središtu tog sukoba našli su se branitelji, veterani i sudionici obrane Hrvatske. O toj je temi u emisiji HRT-a Studio 4 govorio general Marinko Krešić ispred Hrvatskog generalskog zbora.


Nakon Gospića i prijepora oko protokola obilježavanja između Ureda predsjednika i tamošnjih braniteljskih udruga oko utemeljenja 9. Gardijske brigade Vukova i podjele beretki koji je otkazan i novog prijepora oko obilježavanja oslobađanja juga Hrvatske umirovljeni general HV-a Marinko Krešić rekao je kako misli da to nije dobro za hrvatsko društvo, a pogotovo za branitelje i veterane.

- To nije dobro jer se na mnoge godišnjice pozovu svi. Sad će biti i naša godišnjica i pozvat ćemo sve. Ako pozovemo samo predsjednika i predsjednika Vlade. Ako ne dođe predsjednik Vlade reći će se u političkim elitama "evo oni su uz Milanovića". Hrvatski generalski zbor i hrvatski branitelji nisu nikad bili uz Milanovića ili Plenkovića nego uz svoju domovinu, rekao je Krešić.

Na pitanje je li kao branitelj i sudionik Domovinskog rata uopće mogao očekivati 30 godina poslije da će se državni vrh svađati oko obilježavanja datuma i događaja vezanih za obranu Hrvatske i Domovinskog rata te jesu li to branitelji i Hrvatska zaslužili Krešić je rekao da to branitelji nisu zaslužili.

- To je pitanje koje bi trebalo biti za svu budućnost zatvoreno. Svađati se u vezi branitelja stvarno je neviđeno, pogotovo o datumima i bitkama koje su u Domovinskom ratu iznijeli upravo branitelji, rekao je Krešić.

Rekao je kako branitelji i mnogi drugi uopće ne znaju zbog čega je taj sukob Milanović-Plenković.

- Podržavamo sve hrvatske branitelje, poklanjamo se svima koji su dali živote za Domovinu. Sukob na račun branitelja, da imamo dvije proslave za isti događaj ne podržavamo. Ne podržavam podijeljenost bilo koje vrste, kao niti branitelji, a najmanje da to radi državni vrh ili bilo koja politika. Hrvatsko jedinstvo je donijelo slobodu hrvatskog naroda, svi smo bili jedan uz drugoga kao braća. Danas svi naglašavaju zajedništvo, a toga zapravo nema. Da je bilo podjele u vrijeme Domovinskog rata kao danas, Hrvatske ne bi bilo, kao niti slobode, istaknuo je Krešić. 

Govoreći o nadolazećem obilježavanju sjećanja na stradanje Vukovara Krešić je rekao kako bi trebao biti jedan protokol i nikako drugačije.

- Mislim da se moramo nakloniti i da nitko ne bi smio ne poštivati jedan protokol. Branitelji su u teškim vremenima bili tihi na godišnjicama jer se poklanjaju svojim prijateljima i braći koje smo izgubili u Domovinskom ratu, rekao je te naglasio kako nema podjela u Hrvatskom generalskom zboru.

Misli kako će se politički sukobi napokon zaustaviti i kako ćemo imati jedinstvo hrvatskog naroda.

Više u videoprilogu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!