Krolo: Za 5 godina 30% obiteljskih liječnika otići će u mirovinu

07:21 / 26.08.2020.

Autor: T.D./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

-

-

Foto: - / -

U Hrvatskoj je 2213 liječnika obiteljske medicine. Od toga je 628 obiteljskih liječnika starije od 60 godina, 600 liječnika je u dobi između 55 i 60 godina, a samo je 185 liječnika koji su trenutačno na specijalizaciji iz obiteljske medicine.
O stanju u obiteljskoj medicini, nedovoljnom broju liječnika, preopterećenosti sustava te što nas čeka najesen govorila je dr.Vikica Krolo, liječnica obiteljske medicine i predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine u emisiji HTV-a, "Dobro jutro, Hrvatska".

U Hrvatskoj je 2213 liječnika obiteljske medicine. Od toga je 628 obiteljskih liječnika starije od 60 godina, 600 liječnika je u dobi između 55 i 60 godina, a samo je 185 liječnika koji su trenutačno na specijalizaciji iz obiteljske medicine.

- Svih 20 godina, svaki ministar govori o reformi primarne zdravstvene zaštite. Međutim, nešto se reformira kroz primarnu zdravstvenu zaštitu kroz zakone, ali bolnički dio se ne dira. Vidi se intencija da se bolnički sustav jača, što nije dobro za zdravstveni sustav. U bolnicama imamo 3000 mladih specijalizanata, a 8800 liječnika, rekla je Vikica Krolo.

Krolo je rekla kako usprkos svim reformama, liječnika obiteljske medicine je prije 4 godine bilo 2 400, sad ih je oko 2000.

- S obzirom na devastaciju primarne zdravstvene zaštite imamo sve stariju populaciju u obiteljskoj medicini. Za otprilike 5 godina, 30 posto liječnika obiteljske medicine otići će u mirovinu. To znači da bi preko milijun i 200 000 građana moglo ostati bez svog liječnika, istaknula je Krolo.

Rasterećenje sustava

Vikica Krolo istaknula je kako zbog epidemije COVIDA-19, a inače velikog broja zahtjeva prema liječnicima obiteljske medicine, imaju od 100-200 kontakata.

- To nisu sve pregledi, to su telefonske konzultacije, savjeti, raspitivanje oko nalaza. Taj broj kontakata je teško svakodnevno izdržati, posebice u jesen. Na ovaj način smo jako opterećeni jer zanemarujemo svoj osnovni dio, a to je prevencija. Od jeseni bi trebao zaživjeti preventivni program raka pluća. Ne znam kako će to zaživjeti s obzirom na to da je liječnika obiteljske medicine sve manje, rekla je Krolo.

Optimalna brojka liječnika za zdravstveni sustav

- Trenutno imamo 61 liječnika na 100 000 stanovnika obiteljske medicine. Idealno bi bilo kad bi na svakog liječnika bilo 1500 upisanih pacijenata. Smanjivanje administracije, koja u obiteljskoj medicini oduzima najmanje trećinu našeg vremena. Tu je potrebna informatizacija bolnica. Elektronsko naručivanje pacijenata i pregledavanje nalaza te da se ne prepisuju već da su upisani u kartone, rekla je Vikica Krolo.

Sastanak s ministrom Berošem

Vikica Krolo istaknula je kako ministar Beroš otkad je stupio na svoje mjesto pokazao je velik interes i entuzijazam da nešto napravi u zdravstvenom sustavu, ali epidemija COVIDA-19 je to zaustavila.

- Jedan od planova je bio da se u sljedećih 5 godina raspiše oko 504 specijalizacije za obiteljsku medicinu. Problem je plaćanje specijalizacija. Specijalizacija obiteljskog liječnika košta milijun kuna, a traje 4 godine. Lokalne zajednice teško taj novac mogu platiti. Jučer je dogovoreno na sastanku s ministrom Berošem da će pokušati riješiti plaćanje specijalizacija na nacionalnoj razini, rekla je Krolo.

Krolo je rekla kako očekuju suradnju s ministarstvom i kriznim stožerom da ne bi dolazilo do šuma u komunikaciji jer su imali primjedbe za vrijeme epidemije o nedostupnosti liječnika obiteljske medicine.

- Mi tvrdimo da smo dostupni, onoliko koliko je fizički moguće. Radimo puno radno vrijeme, jer dežuramo vikendom i u COVID ambulantama, dodala je.

Rad u vrijeme COVIDA-19

Vikica Krolo istaknula je kako su otvorili sve komunikacijske kanale za kontakt s pacijentima.

- Imamo redovnu telefonsku liniju, tel. sekretaricu za naručivanje kronične terapije. Otvorena su dva maila ordinacije i privatni mail. Preko mobitela pacijenti mogu dobiti mene i medicinsku sestru, slati poruke, slikati svoje nalaze. Mi im nakon nekog vremena na te poruke i odgovaramo, rekla je Krolo.

Vikica Krolo je rekla kako se informatizacijom pomoglo pacijentima, s obzirom na to da ne mogu dolaziti u velikom broju kako su inače navikli dolaziti.

- Pacijenti manje fizički dolaze u ordinacije, ali broj kontakata nije pao, zaključila je Krolo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!