20:48 / 26.03.2019.

Autor: Mladen Sirovica/D.M./HRT

Kronologija - kako je tonuo Uljanik

Foto: Trensparent na ulazu u Uljanik, Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Trensparent na ulazu u Uljanik, Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Situacija u Uljaniku dramatično se pogoršala u posljednjih godinu dana. No na meti istražitelja je poslovanje brodogradilišta unatrag najmanje šest godina.
Situacija u Uljaniku dramatično se pogoršala u posljednjih godinu dana. No na meti istražitelja je poslovanje brodogradilišta unatrag najmanje šest godina. 

- Uhićenja u Uljaniku i 3. maju - sumnja u malverzacije od 1,2 mlrd. kn

Dugo percipiran kao naše najuspješnije brodogradilište, Uljanik 2013. kupuje Treći maj. Time se, kaže tadašnji ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, zatvara krug privatizacije hrvatske brodogradnje. Vlada je snosila troškove restrukturiranja u iznosu od 847 milijuna kuna, dok je kupac tijekom istog tog restrukturiranja sudjelovao s 842 milijuna kuna.

No, novac se, sumnjaju istražna tijela, nenamjenski trošio. A onda je još Uljanik od Trećeg maja posudio više od pola milijarde kuna. Koje nikad nije vratio. Dok je Uljanik propadao, privatna tvrtka Uljanik plovidba, kojom su operativno i vlasnički upravljali bivši kadrovi pulskog brodogradilišta, poslovala je pozitivno.

- Znamo da je iz Uljanika izvučena Uljanik plovidba kao najuspješnija firma i da su si pritom direktori Uljanika za sebe i svoje obitelji osigurali većinski paket dionica Uljanik plovidbe. Na taj način su godinama izvukli milijunske dividende, kaže dakle milijunsku zaradu, kaže novinar Paulo Gregorović.

Početkom 2018. situacija eskalira. Država daje sanacijski kredit, zatim osigurava još dvije plaće, no nema pomaka nabolje - u godinu dana naručitelji brodova otkazali su čak 12 ugovora. Čelni ljudi Uljanika redovito su bili bliski IDS-u, no iz te stranke odbacuju odgovornost i prozivaju Vladu za zakašnjelu reakciju. "Nikad nismo utjecali na poslovne odluke brodogradilišta, a suvlasnički udio lokalne i regionalne samouprave je negdje 0,7%, dakle zanemariv, kaže predsjednik IDS-a Boris Miletić.

Promjena uprave, a zatim i strateškog partnera, nije dala rezultate. U restrukturiranje, čiji bi trošak iznosio oko 7 i pol milijardi kuna, sada malo tko vjeruje.

Pogledajte kronologiju događaja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!