Kroz županije će se moći javnim prijevozom

19.12.2020.

19:46

Autor: Iva Magušić Dumančić/Dnevnik/IMS/D.M./HRT

default error photo
Prije uvođenja propusnica - autobusne karte su planule.
Još su tri dana do uvođenja zabrane napuštanja županija, što bi trebalo spriječiti veću mobilnost stanovništva tijekom blagdana, a posljedično i još jednu epidemijsku eksploziju. Kako će funkcionirati sustav e - propusnica, vidjet ćemo u tih 17 dana koliko će mjera biti na snazi. No pitanja je i dalje mnogo.

➡️ Od ponedjeljka aktivan i sustav e-Propusnice
➡️ Gužve na granicama, moguća višesatna čekanja
➡️ Koronavirus - novosti iz minute u minutu 

Prije uvođenja propusnica - autobusne karte su planule. Međutim, kako neslužbeno doznaje HRT - i nakon uvođenja propusnica kroz županije će se moći javnim prijevozom. Kontrole će se provoditi prilikom izlaska iz županija na kontrolnim punktovima, na ulazu i izlazu s autoceste, a tu su i druge inspekcije.

Vozili ili ne - prijevoznicima ne znači mnogo

- Imat ćemo još manje prihode nego o sada. Nama je praktički ugrožena opstojnost linija i trebamo hitan odgovor od kriznog stožera. Kako ćemo platiti troškove, ako ničeg drugog, onda goriva. Naime, praktički bi morali voziti skoro pa prazne autobuse, upozorava predsjednik HUP-ove Koordinacije za unutarnji autobusni javno linijski prijevoz Hrvoje Meštrović.

Autobusi neće biti potpuno prazni u Krapinsko-zagorskoj županiji, jer odande prema Zagrebu dnevno migrira oko 6 tisuća ljudi. Od najave uvođenja propusnica - telefoni neprekidno zvone, kaže načelnik Stožera civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije Anđelko Ferek Jambrek.

I Nacionalni stožer zbog nejasnoća primio je u malo više od 24 sata 5.500 poziva i gotovo 2.000 upita. Mnogima je nejasno i zašto oni koji iz inozemstva dolaze u Hrvatsku mogu kroz nju putovati, a hrvatski građani - ne. Oporba proziva vladajuće - traže jednaka pravila, odgovornost, ocjene ustavnosti.

Kritike oporbe

- To je posljedica jednog nedosljednog provođenja mjera, nedosljetnosti u implementaciji mjera i vrlo velikom utjecaju politike gdje se u stvari ono što bi trebalo biti zdravorazumski, stručno i znanstveno - podređuje interesima jedne stranke, izjavio je Miroslav Škoro (Domovinski pokret).

- Ako se smatra da bolest bez obzira što ju je osoba preboljela nije zapreka da se bolest i virus šire i dalje onda se na isti način moraju tretirati oni koji ulaze u Hrvatsku i oni koji putuju između Opatije i Pazina ili Splita i Šibenika - kao i onaj koji će iz Ljubljane doći u Zagreb, smatra predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Iz HDZ-a im poručuju da unose konfuziju, bave se politikanstvom te pokušavaju narušiti i osporiti institucije. Traženje dežurnog krivca iz redova oporbe, kaže Ivan Čelić - u ovome trenutku je maliciozno i zločesto. Volio bi, dodaje - da u idućim ispitivanjima javnosti jedno od pitanja bude 'koliko je u ovom trenutku oporba faktor nestabilnosti'.

Zahtjeve za izdavanje propusnica građani mogu tražiti od ponedjeljka, a od srijede - bez propusnice nema napuštanja županije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!