Krupni otpad postao je krupan problem za Zagreb

12.08.2021.

19:31

Autor: Tamara Marković/T.V./Dnevnik/HRT

Krupni otpad postao je krupan problem za Zagreb

Krupni otpad postao je krupan problem za Zagreb

Foto: HTV / HRT

Glomazni otpad odložen pokraj zelenih otoka, a reciklažna dvorišta puna. Prizor je to koji se posljednjih dana može vidjeti na ulicama Zagreba. Odvoz je stao s istekom dvogodišnjeg ugovora između Zagrebačkog holdinga i grupacije CIOS, a novog ugovora - još nema.

Krupni otpad postao je krupan problem za grad.

- Mi dobijemo sa računima i mogućnost prijave krupnog otpada. Vidimo da ljudi slažu krupni otpad vjerojatno prijavljujući datum neki, međutim to stoji, stoji i stoji, kaže jedna Zagrepčanka.

- Brzo se natrpa i čak tu hodaju i štakori, vide se uokolo. Valjda bude i hrane nekakve, prolazim često, dodaje druga.

Takvi prizori mogu se vidjeti i u centru. Glomazni otpad ne odvozi se posljednjih tjedan dana nakon što su istekli sto milijuna kuna vrijedni ugovori s tvrtkom Cezar, koja je dio CIOS grupe poduzetnika Petra Pripuza. Zbunjeni građani ne znaju kamo s otpadom.

Zbog punih kapaciteta, reciklažna dvorišta građanima odbijaju zaprimiti glomazni otpad. Iz Zagrebačkog holdinga poručuju da će problem riješiti u najkraćem mogućem roku.

- Molimo građane za strpljenje i razumijevanje jer radimo na uspostavi nove metodologije i tehnologije obrade glomaznog otpada, poručuju iz Zagrebačkog holdinga.

U tijeku je natječaj kojim Grad traži novog oporabitelja za zbrinjavanje otpada. Mediji pišu da se za sada javila jedino grupacija CIOS, koju se povezivalo s bivšom gradskom vlasti.

- Nema tu obnavljanja ugovora ili neobnavljanja ugovora. Ono što postoji su javne nabave i javni natječaji. Svatko se može javiti, nema nikakvih direktnih pogodbi niti pregovaračkih postupaka, poručio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Reviziju ugovora s CIOS-om Tomašević je najavljivao i prije dolaska na vlast. Iz CIOS-a poručuju da nisu upoznati sa statusom revizije ugovora, ali otvoreni su za suradnju.

- Spremni smo i nudimo novoj gradskoj upravi Grada Zagreba, kao rješenje akutnog problema, da bez ikakve naknade privremeno skladište prikupljeni glomazni otpad s ulica Grada Zagreba u reciklažnom centru tvrtke CE-ZA-R dok Grad Zagreb ne zaključi postupak javne nabave i odabere novog oporabitelja, poručuju iz CIOS grupe.

A dok se ne dogovore, na zagrebačkim ulicama i dalje će biti ovakvi prizori. O novim potezima gradonačelnik će detaljnije govoriti sutra na konferenciji za novinare.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!