13:30 / 24.01.2020.

Autor: B.V.M./HRT

Kujundžić ne da ostavku, oporba uzvraća: imamo mehanizme

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministru smo dali vrijeme da da logično objašnjenje za nelogične stvari koje je radio, očito je da ga nije u stanju dati, na nama je da se dgovorimo, imamo mehanizme na raspolaganju, za nekima ćemo i posegnuti, rekao je Grbin.
Iznenađen sam s više stvari. Jedna od njih je da član Vlade Republike Hrvatske nakon što je imao priliku vidjeti sve ono što se događalo s gospodinom Kuščevićem, Tolušićem itd. misli da može muljati na potpuno isti način i da to javnost neće saznati., kaže Peđa Grbin, saborski zastupnik SDP-a.

- A onda sam iznenađen da ministar zdravstva ne vidi aspolutno nikakav problem da od jednog farmaceuta, vlasnika apoteka dobiva novac na posudbu. I onda, naravno, na kraju svega toga sam iznenađen iako zapravo ne bih trebao biti time da taj ministar ne nudi ostavku koji to sve relativizira i još optužuje medije koji naprosto rade svoj posao za aftmosferu linča, izjavio je Grbin.
Kujundžić osudio napad na novinarku koja je istraživala njegovu kuću, ali ostavku neće dati
- Jedina atmosfera koju u ovome možemo vidjeti je afmosfera dima, magle pa reći ću i smrada koji ostaje iza gotovo svakog HDZ-ova političara, rekao je Grbin.

Gospodin Plenković sada ima priliku pokazati je li njegovo zalaganje za europejstvo, transparentnost i otvorenu vlast samo nešto što se govori samo izvan granica ili vrijedi i u Hrvatskoj, dodaje Grbin.

- Ministru smo dali vrijeme da da logično objašnjenje za nelogične stvari koje je radio, očito je da ga nije u stanju dati, na nama je da se dgovorimo, imamo mehanizme na raspolaganju, za nekima ćemo i posegnuti, rekao je Grbin.


Grmoja: Iza afere s Kujundžićem stoji netko iz HDZ-a

Nikola Grmoja (Most) uvjeren je da iza afere s nekretninama i sukobom interesa ministra Milana Kujundžića stoji netko iz HDZ-a, odlučivši sada izaći u javnost sa stvarima koje su se vrlo vjerojatno znale i prije.

Strašno ga ljuti što netko može biti bitan faktor na političkoj sceni s aferama za koje je sigurno znao veliki dio establishmenta i medija, ali kad zbog stranačkih borbi postanete nepodobni kreću pokušaji rušenja.

- Na to ne možemo i nećemo pristati, a o Milanu Kujundžiću i zašto ne može biti ministar zdravstva Most je sve rekao kroz 52 razloga za opoziv - podsjetio je Grmoja u izjavi novinarima u Hrvatskom saboru.

- Oni koji su započeli operaciju neka je odrade do kraja, mi u njoj ne mislimo ni na koji način sudjelovati - dodao je.Stranka Pametno traži smjenu Kujundžića

Stranka Pametno zatražila je u petak od premijera Andreja Plenkovića da smijeni ministra zdravstva Milana Kujundžića zbog brojnih afera, među kojima je i zadnja u kojoj ga se optužuje da je u imovinskoj kartici prikazao značajno manju vrijednost svojih nekretnina, dok je neke i zatajio.

Iz stranke Pametno su priopćili da su najnoviji navodi o Kujundžićevim aferama samo još jedan pokazatelj nekompetencije, bahatosti i nedostatka odgovornosti i promišljenosti koju pozicija čelnog čovjeka zdravstvenog sektora neminovno iziskuje.

Ocijenivši da je Kujundžić izravno odgovoran za katastrofalno loše stanje u zdravstvu i gomilu dugova u sektoru te podsjećajući na niz ranijih afera, ministra su pozvali na podnošenje ostavke.

- Dug u zdravstvu kontinuirano raste i mjeri se u milijardama kuna. Nikakve reforme nisu provedene, ali je zato ministar vrlo srčano zagovarao poskupljenja - kaže Pametno.

- Nismo šokirani brojem nekretnina, jer se nakon Kuščevića i Tolušića čini da je ljubav prema skupim kvadratima karakterna osobina dijela Plenkovićevih ministara, a ne slučajnost - naglasila je potpredsjednica stranke Maja Vehovec i izrazila zgražanje jer "unatoč svim aferama i lošem upravljanju sektorom zdravstva Kujundžić ostaje ministar".

Zaključivši da se Kujundžićeva bahatost proteže od kuće u Imotskom do vile u zagrebačkom Markuševcu, pozvala ga je da s građanima podijeli "čarobnu formulu za stjecanje bogatstva neusklađenog s redovitim financijskim primanjima".

Hajduković novinarima: Vi ste savjest javnosti

Saborski zastupnik SDP-a Domagoj Hajduković osuđuje napad na novinarku Topić, ali i sve napade na novinare, jer to, kaže, nedopustivo u demokratskoj državi gdje novinari moraju raditi svoj posao i na neki način vi ste savjest javnosti i garancija slobode govora.

- Ne znam da li ćemo ići na opoziv, pozivam premijera da razriješi ministra, mislim da je ovo više nego dovoljno razloga, ako uz to još pribrojite i stanje u kojem je zdravstvo, izjavio je Domagoj Hajduković, saborski zastupnik SDP-a.


Bačić osudio napad na novinarku

- Najoštrije osuđujemo napad na novinarku Slobodne Dalmacije, neprimjereno je i neprihvatljivo da se bilo koga napada, pogotovo novinara dok obavlja posao - kazao je šef HDZ-ovog saborskog kluba zastupnika Branko Bačić na konferenciji za medije Kluba zastupnika HDZ-a u Saboru.

Pozdravio je brzu reakciju policije, istaknuvši da je važno da su reagirali odmah i "da su ti nasilnici privedeni i da će biti primjereno kažnjeni". Očekuju da Kujundžić jasno i transparentno popuni imovinsku karticu.

- Očekujemo, ako se greška potkrala, a takvih je grešaka bilo, da ih ispravi i obrazloži. Krivo popunjavanje ili greška u ispunjavanju imovinske kartice nije sukob interesa. Ako u imovini ministra nema nezakonitosti, ako je sve jasno, transparentno i opravdano, onda ta činjenica da je netko greškom ispunio ne bi trebala biti razlog za optuživanje bilo koga - rekao je Bačić.

Krucijalno pitanje je, ističe, je li imovina stečena legalno, ima li svoj odgovor u napomenama koje se moraju vezivati uz navođenje pojedine imovine.

Na pitanje o eventualnoj smjeni ministra, Bačić podsjeća da je opoziv Kujundžića dvaput pokrenut od strane oporbe i da je svaki put njihova inicijativa odbijena.Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) najoštrije su osudili napad na novinarku Andreu Topić.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko kazao je da je ovaj napad posljedica ozračja koje već dugo vremena vlada u Hrvatskoj. Ne prihvaćamo ovakvo stanje, rekao je i naglasio da će HND i SNH itekako potruditi da međunarodna javnost sazna za ovaj slučaj. Dodao je da očekuje reakciju Vlade na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem.

Predsjednica SNH Maja Sever upozorila je da ovaj slučaj pokazuje trend pogoršanja položaja novinara i uvjeta u kojima rade te kako su sve češće izloženi pritiscima, zastrašivanjima i napadima. Osvrnula se na priopćenje ministra Kujundžića koji je napisao da su radnici koji su tamo radili možda pomislili da je novinarka lopov.

- U videu smo vidjeli da u autu sjedi mlada djevojka, sama, oni joj sjede na haubi, vade zube, cere se u lice, i viču da ne smije snimati. Ne znam jesu li institucije, Ministarstvo ili njegova služba za odnose s javnošću, pogledali taj video prije nego što su poslali svoje priopćenje. Apeliramo na institucije da osiguraju sigurnost rada novinara. Pozvala bih i poslodavce da osiguraju sigurnost rada novinara, poručila je.

Potpredsjednica HND-a Danka Derifaj upozorila je da već mjesecima svjedočimo vrlo neugodnim odgovorima, uvredama i vrijeđanjima novinara kada postave pitanje političarima o njihovom poslu, imovini ili stvarima o kojima javnost ima pravo znati.

Koordinatorica kampanje Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama i zastupnica Lijevog bloka u Skupštini grada Zagreba Rada Borić ustvrdila je, u komentaru u petak navečer, da je novinarka "Slobodne Dalmacije" Andrea Topić prilikom incidenta u Ivanbegovini bila žrtva seksualnog uznemiravanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!